11 sfaturi să supraviețuiești caniculei
Mergem o oră-două pe stradă şi simţim că ne topim din picioare. E caniculă, iar termometrele sar lejer de 42 de grade Celsius la soare. Imaginaţi-vă că sunt persoane care muncesc în căldură o zi întreagă şi se simt perfect. Cum reuşesc oare?
Este cazul lui Nicu. De opt ani este brutar şi s-a călit. Fie vară, fie iarnă el lucrează la mânecă scurtă. Cum altfel, dacă stă în faţa cuptorului câte opt ore pe zi? ”Sunt obişnuit cu căldura. Nu mai am probleme. La început mi-a fost greu, pentru că, practic, intru în cuptor. Cu timpul, însă, m-am obişnuit şi nu mai simt multele grade din termometre. Acum, spre exmplu, sunt 35 de grade în brutărie”, povesteşte Nicu Ţârţâră (42 de ani), de la brutăria Alipan, din Râşnov. Pâinea lui, făcută ca pe vremea bunicilor, este recunoscută în tot Braşovul. Cu făină de secară, fără afânători şi rumenită în cuptor cu lemne. Zilnic coace câte 600 de pâini şi rezistă vipiei.
Cum reuşeşte oare? ”Simplu! Beau multă apă, în jur de doi litri, ceai verde şi fac duş des. Asta este reţeta împotriva caniculei”, ne învaţă brutarul. De la turcul Levent Erdogan (48 de ani), care este şaormar din tată-n fiu, aflăm că secretul stă în îmbrăcăminte, care trebuie să fie deschisă la culoare şi cât mai lejeră, dar şi în consumul de ceai negru, legume la grătar, pepene şi cacik, o supă rece de castraveţi cu iaurt, mentă şi usturoi, extrem de răcoritoare. Nu ezitaţi să puneţi în practică sfaturile lor. Ieri au fost 42 de grade Celsius la soare în mai toată ţara, dar nici astăzi nu scăpăm de soarele dogoritor. Sunt anunţate 35 de grade la umbră, adică în jur de 40 la soare.
Reguli de aur
- Beţi ceai verde și negru.
- Faceţi dușuri reci.
- Îmbrăcaţi-vă în haine lejere și deschise la culoare.
- Consumaţi supe reci.
Ne topim! Termometrele urcă spre 40°C
Valul de aer fierbinte care a urcat din nordul Africii face prăpăd în sudul continentului, iar pe noi ne va afecta cel puțin încă trei zile.
Meteorologii ANM au emis o nouă avertizare ”cod galben” de caniculă până vineri, în sudul țării și în Moldova. Vom respira aer fierbinte pentru că termometrele vor indica frecvent 36 -37°C măsurate la umbră, iar în Lunca Dunării e posibil să fie și mai mari, spre 40°C. În Capitală, sunt prognozate în jur de 33°C la prânz și 22°C în timpul nopților. Pe Litoral, în următoarele trei zile vor fi în jur de 30°C, iar în weekend 26 -27°C în aer și 22°C în apă. În zonele înalte, vor fi ploi repezi însoțite de rafale de vânt și descărcări electrice.
Nu ne vom putea odihni bine nici în timpul nopților pentru că vor fi valori de peste 20°C. Soarele fierbinte a ridicat nivelul de radiații ultraviolete la o cotă deosebit de periculoasă, la nivel IX, din XI posibile. Riscul de ardere a pielii albe este foarte crescut. Se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu factor de protecție peste 50, să căutăm locuri cu umbră și să ne hidratăm încontinuu. (Marina Dohi)
11 sfaturi pentru a reduce efectele negative ale caniculei
Este foarte important să respectăm anumite reguli în această perioadă pentru a nu avea de suferit. Căldura de afară este periculoasă îndeosebi pentru cardiaci și bolnavii de epilepsie. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății ne face câteva recomandări.
Atenţie la scara radiaţiilor UV!
- Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare.
- Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers.
- Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat.
- Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră.
- Indice UV 10-11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.
Şi-au făcut piscină în bucătărie ca să se răcorească
Deşi nu au temperaturi de peste 30 °C, ca la noi, ruşii din oraşul Tver (situat la nord-vest de Moscova) se plâng că nu mai pot suporta căldura la 28°C. Vladimir Vecinîi, de 25 de ani, care locuieşte împreună cu doi prieteni, a găsit soluţia să scape de caniculă. Ei şi-au transformat bucătăria în piscină şi s-au pus pe bălăceală, ca să se răcorească. Mai întâi, au acoperit podeaua şi pereţii cu folii de plastic şi le-au lipit ca să izoleze bine încăperea. După ce s-au asigurat că nu se va scurge nici o picătură, ei au umplut bucătăria cu apă. S-au servit pentru aceasta de un tub ataşat la robinetul de la chiuvetă. Îndată ce bucătăria s-a transformat în piscină, a început zbenguiala. După ce vin de la serviciu, se răcoresc cu orele în apă, unde îşi sorb în tihnă berile şi fumează. Ba chiar încearcă să se întreacă la înot! “Eu cred că vecinii habar nu au ce facem noi în bloc. Ce distracţie e în piscina din bucătărie!”, spune Vladimir.
Animăluţele au trecut pe îngheţată de fructe
Căldură mare la Grădina Zoologică din Izmir, Turcia! Valul de caniculă i-a toropit pe cei cinci lemurieni care trăiesc aici de aproape un an. Numai că îngrijitorii au avut grijă să le pregătească o surpriză dulce-răcoritoare: un cub de gheaţă împănat cu struguri, portocale, banane, kiwi şi avocado.
Nici pentru ursul panda Xoxo nu a fost mai uşor de suportat căldura. Aşa că s-a tolănit pe un cub de gheaţă. Iar dulăii din parcuri au luat cu asalt ţâşnitorile! Şi parcă temperatura de 38-39 de grade Celsius a devenit brusc suportabilă...