Cum alegi salteaua potrivită
Patul este locul în care îţi petreci circa 8 ore pe zi sau, altfel spus, o treime din viaţă. În aceste condiţii, salteaua pe care dormi este mai importantă decât orice altceva. Ţine de calitatea somnului, de confort, dar şi de sănătatea ta. Bine, bine, dar cum o alegi? Pe piaţă sunt zeci de modele cu tot felul de compoziţii în nenumărate combinaţii. Cum ştii ce ai nevoie, ce ţi se potriveşte?
Prima întrebare la care e bine să-ţi răspunzi, înainte de a începe căutările, e dacă ai sau nu probleme cu spatele, ca să ştii dacă trebuie să cauţi un model cu o duritate mai mare sau mai mică. Apoi, uită-te în portofel şi vezi de câţi bani dispui. Preţurile sunt atât de variate pe cât sunt şi modelele. Următorul pas – probează. Du-te în magazin, întinde-te pe mai multe saltele şi vezi pe care te simţi mai bine. Dacă nu eşti suficient de bine informat şi nu te poţi hotărî, cere sfatul consultanţilor. Vei afla, astfel, că există tot felul de combinaţii de materiale, cu proprietăţi inteligente: au canale de aerisire, elimină mirosurile neplăcute şi umezeala, ajută la reglarea termodinamică, sunt antialergice, antibacteriene etc.
Tipuri de saltele
Există patru mari categorii de saltele, ne spune Ciprian Olaru, şef departament saltele la Kika:
- Cu arcuri. Sunt compuse din multiple arcuri metalice, poziţionate în diverse straturi. Au o duritate mai mare, asigură o bună ventilare, adaptabilitate, au o durată de viaţă lungă şi un excelent raport calitate-preţ. Pe piaţă, cele mai ieftine pornesc de la 850 de lei (90x200 cm).
- Din spumă poliuretanică sau cu spumă memory. Primele sunt cele mai obişnuite şi au cel mai accesibil preţ. Una monobloc, de 90x200 cm, costă de la 200 de lei. Cele cu spumă memory au avantajul că se adaptează inteligent conturului corpului, oferind susţinere optimă indiferent de poziţia de somn. Sunt potrivite pentru oricine, mai puţin pentru copii, deoarece sunt mai moi. Preţurile lor pornesc de la 450 de lei.
- Mixte (cu arcuri şi spumă). Îmbină durabilitatea şi fermitatea arcurilor cu proprităţile diverselor compoziţii de spumă.
- Cu spumă de densităţi diferite, pe structuri tip sendviş. Aici, combinaţiile sunt foarte variate, la fel şi preţurile care pornesc de la 500 de lei şi pot ajunge până la peste 5.000 de lei bucata.
Dacă ai probleme cu spatele
În situaţia în care te doare spatele şi medicul îţi recomandă, trebuie să alegi o saltea mai tare, care să-ţi menţină coloana dreaptă. Poate fi cu arcuri sau cu plăci din fibră de nucă de cocos.
În funcţie de poziţia în care dormi
Cei care dorm pe o parte, însă au dureri de umăr, trebuie să aleagă o saltea mai moale, cu 7 zone de portanţă, de durităţi diferite, care preiau forma corpului, spune Ciprian Olaru. Recomandate aici sunt cele cu spumă poliuretanică, presată la rece.
Pentru copii
Specialistul îţi sugerează să alegi o saltea mai fermă. Cei mici, fiind în creştere, au nevoie de susţinere cât mai bună a coloanei pe timpul nopţii. Nu e nevoie să achiziţionezi un produs foarte scump. Oricum va trebui să-l schimbi peste câţiva ani, odată cu patul. Există saltele antialergice, cu ioni de argint, bambus, aloe vera, ideale pentru sănătatea copiilor.
În funcţie de duritate şi rezistenţă în timp
Cele mai dure saltele sunt cele cu arcuri sau cu spumă poliuretanică, iar cele mai moi au spumă memory. Saltelele cu arcuri sunt şi cele mai rezistente – poţi să le foloseşti până la 15 ani. Urmează saltelele moderne cu structură tip sendviş, cu spume de diferite densităţi, care au o durată de viaţă de 8-10 ani. Cele cu spumă poliuretanică se deformează mai uşor. „Cu cât sunt mai subţiri, cu atât rezistă mai puţin. Durata lor de viaţă e de 5-8 ani. Nu se strică neapărat, dar se deformează şi crează disconfort în timpul somnului”, explică Ciprian Olaru.
Husele fac diferenţa
Nu doar compoziţia saltelei este importantă, ci şi husa. Unele sunt sintetice, altele au proprietăţi antialergice, antibacteriene, ajută la reglarea temperaturii corpului şi neutralizează mirosurile neplăcute. Ideal este să fie detaşabile ca să poată fi curăţate mai uşor. Cele care nu sunt detaşabile se curăţă cu aspiratorul cu aburi şi cu soluţii pentru tapiţerii.