Ne e frică de izolare? Sfaturi despre cum să facem față distanțării sociale de la astronautul Scott Kelly

Ultima actualizare:

    Scott Kelly este un astronaut pensionat al NASA care a petrecut aproape un an pe Stația Spațială foto: nytimes.com
Scott Kelly este un astronaut pensionat al NASA care a petrecut aproape un an pe Stația Spațială foto: nytimes.com

A fi blocat în acasă poate fi provocator. Nu este ușor. Ești izolat de prieteni, de rude, ai resurse limitate și, probabil, singurul tău gând este să găsești modalități prin care să evadezi. Dar nu este imposibil. Iată câteva sfaturi de la astronautul Scott Kelly despre cum să facem față distanțării sociale.

Scott Kelly este un astronaut pensionat al NASA. El  petrecut aproape un an pe Stația Spațială Internațională.

Și chiar dacă s-a pregătit cu mult timp înainte pentru această situație, spune că nu i-a fost ușor. ”Când mă culcam, eram la serviciu. Când mă trezeam, eram încă la serviciu. Zborul în spațiu este probabil singurul job din care nu puteți evada”, a explicat Scott Kelly, potrivit NYtimes .

Astronauții știu multe lucruri  despre izolarea, distanțarea socială și viața în spații mici, cu resurse limitate.  ”Am descoperit câteva lucruri pe perioada în care am stat acolo și mi-ar plăcea să le împărtășesc, deoarece sunt pe cale să fie din nou folositoare, acum, când stăm cu toții în casă pentru a ajuta la stoparea răspândirii coronavirusului”, a explicat Kelly.

Iată câteva sfaturi pentru a trăi izolat, de la cineva care a fost în spațiu

1. Urmați un program

Astronautul povestește că pe stația spațială a urmat un program strict, chiar dacă treaba pe care o avea de făcut putea să dureze 8 ore sau doar 5 minute (atunci când trebuia doar să verifice plantele experimentale pe care le cultiva în spațiu, de exemplu). El spune că s-a adaptat la acest program și că și noi putem face la fel.”Mențineți un plan care vă va ajuta pe dumneavoastră și familia dumneavoastră să vă adaptați la un mediu de muncă și de viață diferit. Când m-am întors pe Pământ, mi-a fost dor de acest program și mi-a fost greu să trăiesc fără”, a mai spus astronautul.Kelly a mai povestit că a trebuit să se împace cu ideea de izolare pentru că știa că trebuia să stea acolo pentru mai mult timp, situație în care suntem cu toții în aceste zile.”Faceți timp pentru activități distractive: am petrecut nopțile cu colegii de echipă uitându-ne la filme. Am urmărit„Game of Thrones” de două ori”, a mai povestit astronautul american.

2. Respectați orele de somn

O altă metodă de a face față stresului adus de izolare este să încercați să vă culcați la aceeași oră.Oamenii de știință ai NASA studiază îndeaproape somnul astronauților atunci când sunt în spațiu și au descoperit că somul poate influența gândirea, dispoziția și relațiile interpersonale - toate esențiale pentru a trece printr-o misiune în spațiu sau o carantină acasă. Astfel, un somn bun ne va ajuta pe toți să trecem mai ușor peste izolare, deoarece vom găsi soluții pentru a ne umple timpul.

3. ”Mergi afară!”

Nu este un îndemn de a pleca din case, de a ieși pe strază sau de a umple parcurile sau locurile de joacă. Poți să îți faci o grădină pe balcon sau să asculți cântecele păsărilor prin fereastra deschisă. Dacă vrei mai mult, poți asculta sunetele naturii de pe internet sau pe diverse programe tv.”Unul dintre lucrurile care mi-au lipsit cel mai mult în timp ce trăiam în spațiu era să pot ieși afară și să experimentez natura. După ce am fost limitat la un spațiu mic de luni de zile, am început de fapt să îmi doresc natura - culoarea verde, mirosul de murdărie proaspătă și senzația de soare cald pe fața mea. Experimentul cu flori a devenit mai important pentru mine decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Colegilor mei le plăcea să joace o înregistrare a sunetelor Pământului, cum ar fi păsările și chiar țânțarii. M-a readus pe pământ. (Deși ocazional m-am trezit că mă plesnesc peste urechi pentru a mă apăra de țânțari.), a mai spus Scott Kelly .

4. Ai nevoie de un hobby

Sigur este ceva care vă poate deconecta de la ideea de izolare.

”Unii oameni sunt surprinși să afle că am adus cărți cu mine în spațiu. Liniștea și absorbția pe care o puteți găsi într-o carte fizică - una care nu vă conține notificări și nu vă tentează să deschideți o nouă filă - nu are preț”, a mai spus astronautul.În carantină puteți, de exemplu să vă ocupați de îngrijirea corporală. Să va puneți măști hidratante preparate în casă, vă puteți face manichiura sau vă puteți vopsi părul, de exemplu.Puteți, de asemenea, să încercați să învățați să cântați la un instrument, să încercați un meșteșug sau să pictați.

5. Ține un jurnal

NASA studiază efectele izolării asupra oamenilor de zeci de ani, iar o constatare surprinzătoare pe care au făcut-o este valoarea păstrării unui jurnal. ”De-a lungul întregii mele misiuni de an mi-am luat timp să scriu despre experiențele mele aproape în fiecare zi. Dacă vă descoperiți doar cronicizarea evenimentelor zilelor (care, în anumite circumstanțe, ar putea deveni repetitive), încercați să descrieți ce experimentați prin cele cinci simțuri sau să scrieți despre amintiri. Chiar dacă nu te-ai gândit să scrii o carte pe baza jurnalului tău, scrierea despre zilele tale te va ajuta să îți pui experiențele în perspectivă și să te lași să privești în urmă despre ce a însemnat acest timp unic din istorie”, a explicat Scott Kelly.

6. Faceți timp pentru a vă conecta

Oamenii de știință au descoperit că izolarea dăunează nu numai sănătății noastre mintale, ci și sănătății noastre fizice, în special a sistemului nostru imunitar. ”Tehnologia face mai ușor decât oricând să păstrezi legătura, așa că merită să-ți faci timp să te conectezi cu cineva zilnic - s-ar putea să te ajute să combați virușii”, a mai transmis fostul astronaut.

7. Informează-te din surse sigure

Kelly a mai povestit că, viața în izolare, în spațiu, l-a învățat multe despre importanța de a avea încredere în sfaturile oamenilor care știau ce e de făcut, indiferent dacă era știință, inginerie, medicină sau despre proiectarea stației spațiale incredibil de complexe care mă menține în viață.

”Mai ales într-un moment provocator precum cel prin care trăim acum, trebuie să căutăm cunoștințe de la cei care știu cel mai mult despre ea și să îi asculte. Social media și alte surse slab verificate pot fi emițătoare de dezinformare la fel cum strângerile de mână transmit viruși, așa că trebuie să ne informăm din surse oficiale cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății și Centrul de Resurse Coronavirus Johns Hopkins”, a mai spus inginerul.

Autoritățile române au anunțat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Printre acestea este și limitarea circulației persoanelor. În aceste condiții, sistanțarea socială i-ar putea pune în dificultate pe mulți dintre români. Însă cu puțină voință vom putea face față izolării. 

Citește și: 

Coronavirus România. Noi măsuri luate de autorități: circulația persoanelor, limitată; mall-uri închise; nunți și înmormântări cu 8 persoane

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. Două persoane au murit. Alte 66 cazuri noi de îmbolnăvire

Coronavirus România. Guvernul a lansat un site oficial cu informații despre Covid-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net