Vine gerul! Ce să faci ca să nu te «lase» bateria la maşină

Ultima actualizare:

    Bateria de la mașină te poate lăsa la greu atunci când mercurul scade sub limita de zero grade în termometre
Bateria de la mașină te poate lăsa la greu atunci când mercurul scade sub limita de zero grade în termometre

Revin ninsorile şi frigul, iar temperaturile scăzute te pot lăsa cu maşina-n drum. De vină este, de cele mai multe ori, bateria, care „moare” când ţi-e lumea mai dragă. Iată cum să protejezi acumulatorul şi să-i prelungeşti viaţa când afară se înregistrează cu mult sub minus zero grade.

Înainte de a porni motorul, închide toţi consumatorii de energie: casetofonul, sistemul de dezaburire, faruri, lumini, ştergătoare de parbriz, sistemul de climatizare sau aerul condiţionat.

Păstrează întotdeauna bornele bateriei curate, fără reziduuri de acid sau murdărie. Recomandat este să le inspectezi periodic, măcar o dată pe lună, pentru a observa dacă sunt sau nu corodate. Bornele curate permit încărcarea eficientă a bateriei. Pe de altă parte, un contact imperfect, din cauza reziduurilor depuse, va scădea eficienţa încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va duce la uzura prematură atât a bateriei, cât şi a alternatorului.

Mergi cât de des poţi cu maşina! Autoturismul nu trebuie abandonat în parcare pentru lungi perioade de timp. Recomandat este să circuli pe distanţe lungi, dar nu este întotdeauna posibil. În acest caz, ia bateria în casă şi încarc-o periodic cu un redresor.

Este indicat să eviţi, pe cât posibil, în timpul călătoriilor scurte, utilizarea anumitor facilităţi ale autoturismului cum ar fi încălzirea scaunelor, încălzirea auxiliară, dacă maşina este echipată cu un astfel de sistem. Astfel, curentul produs de alternator va fi suficient pentru reîncărcarea acumulatorului.

Este recomandat ca, cel puţin o dată pe săptămână, să parcurgi cu maşina distanţe mai lungi pentru a da posibilitatea bateriei să se refacă după mersul prin oraş: distanţe surte, porniri şi opriri dese. Ieşi cu autoturismul pe autostradă!

Cumpără o husă specială cu care să înveleşti acumulatorul. Bateria ar trebui izolată cu ajutorul unei truse speciale de izolare pe care o găseşti în magazinele de profil. Husele de protecţie împotriva temperaturilor scăzute sunt confecţionate, în general, din plastic sau un alt material rezistent la acid. Vei găsi şi huse din material care se pliază pe forma acumulatorului.

Protejează bateria de vibraţii! Acumulatorii care se mişcă se pot defecta foarte uşor şi există riscul producerii unui scurtcircuit.

Cumpără un redresor/încărcător de baterie care va menţine un nivel optim de încărcare atunci când nu foloseşti, pentru perioade mai lungi de timp, autoturismul.

Cum alegi cel mai bun acumulator

Capacitatea unei baterii auto se măsoară în Ah (amper-oră), iar acest indicator este menţionat pe eticheta acumulatorului şi indică capacitatea de stocare a electricităţii. Atenţie, să nu cumperi o baterie cu o capacitate de stocare prea mică (nu va oferi destul curent maşinii tale), dar nici o baterie cu o capacitate prea mare (alternatorul nu va reuşi să o alimenteze). De exemplu, pentru o maşină cu motor 1,6 l pe benzină, care este dotată cu aer condiţionat şi geamuri acţionate electric, cea mai bună baterie auto trebuie să aibă o capacitate cuprinsă între 50-60 Ah. Însă acelaşi automobil echipat cu motor diesel de 1,9 l are nevoie de o baterie cu o capacitate mai mare de stocare a electricităţii, în jurul valorii de 70-80 Ah.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net