Aici este Paşte în fiecare zi!
Este singurul muzeu din lume care găzduieşte 35.000 de iepuraşi! Având în vedere că urecheaţii sunt un simbol al Paştelui, cei care îl vizitează au senzaţia că aici se sărbătoreşte Paştele în fiecare zi.
Obsesia iepurilor le-a adus bucuria de a intra în Cartea Recordurilor! Americanii Candace Frazee (57 de ani) şi soţul ei, Steve Lubanski (59 de ani), au deschis Muzeul Iepurilor, în care se află 35.000 de urecheaţi de toate felurile, iepuri împăiaţi, de pluş, sculpturi de porţelan sub formă de iepure sau chiar figurine de plastic. Nu lipsesc cănile cu iepuraşi, solniţe şi alte obiecte împodobite cu animalul simbol al Paştelui.
Candace şi Steve au început să adune iepurii în urmă cu 25 de ani. Totul a pornit de la obiceiul lor de a-şi dărui unul altuia iepuraşi de Paşte. Îşi dăruiau atât de mulţi, încât în scurtă vreme colecţia a devenit impresionantă. Mai precis, el i-a dăruit pentru prima oară soţiei un iepure de pluş numit Honey Bunny. Apoi ea i-a dăruit tot un urecheat de pluş după care schimbul de astfel de daruri a devenit tradiţie. În prezent, cei 35.000 de urecheaţi ai celor doi soţi valorează două milioane de dolari. În 1998, s-au gândit să deschidă Muzeul Iepurelui, într-o clădire din Altadena, California, SUA. La intrare au plantat un iepuroi de Paşte vegetal, cu înălţimea de 3 metri, care are la bază mai multe ouă colorate. Gărduleţele din faţa clădirii sunt tot în formă de iepuri.
“Muzeul nostru este cel mai fericit loc de pe pămînt”, spune cu mândrie Candace Frazee. În 1999, au intrat în Cartea Recordurilor ca deţinători ai celei mai mari colecţii de iepuri. La acea vreme aveau numai 8.437. Apoi, an de an şi-au reînnoit prezenţa în Guinness World Record, cu mai mulţi iepuri. Nu se mai tem că cineva i-ar putea întrece. “Abia mai facem faţă la vizitatori. Se formează cozi lungi zilnic la intrare. Mai ales copiii sunt încântaţi de iepuraşi”, a dezvăluit Steve Lubanski.
Click! spune
Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc in Germania, fiind menţionat în cărţi în jurul anului 1500. Nemţii sunt, de asemenea, primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraşi, în jurul anului 1800.