Ce nu ştiai despre Black Friday. Maratonul cumpărăturilor are un trecut presărat cu dezlănţuiri violente
Preluată din Statele Unite ale Americii, tradiţia de a face cumpărături la reducere în aşa-numita Vinere Neagră sau Black Friday i-a cucerit şi pe români. În ţara de origine, are loc în ultima zi de vineri a lunii noiembrie, de Ziua Recunoştinţei, dar la noi se va organiza anul acesta pe 13 noiembrie cu extindere spre 27 noiembrie. Marile magazine deja se întrec în a-şi anunţa ofertele. Chiar dacă pentru americani Black Friday a devenit parte integrantă a sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, are origini mai întunecate decât ţi-ai putea imagina.
Vinerea Neagră a devenit o adevărată sărbătoare care urmează Ziua Recunoştinţei, în ultima vineri din noiembrie. Este cea mai mare zi de vânzare cu amănuntul din Statele Unite ale Americii, adesea considerată ca începutul neoficial al sezonului de cumpărături de Crăciun şi An Nou. Recent, a apărut şi o extensie a vânzărilor de Black Friday numită Cyber Monday, lunea de după Vinerea Neagră, un eveniment de cumpărături online de 24 de ore creat pentru a convinge oamenii să-şi facă cumpărăturile online.
De obicei, vânzătorii cu amănuntul lansează ofertele în magazin, pentru a forţa startul sezonului de cumpărături de Crăciun. Marile magazine se deschid de la ora 5 dimineaţa. Cum suntem şi în pandemie, anul acesta, mai mult decât în anii trecuţi, frenezia cumpărăturilor se va muta online cel mai probabil. Încă de acum 2 ani, magazinele online din ţara de origine a tradiţiei au avut vânzări mai mari cu 23,6%. Practic, se scrie o nouă pagină din istoria acestui eveniment numit Black Friday cu un trecut întunecat pe care puţini îl cunosc.
Citește aici lucruri incredibile despre această tradiția cumpărăturilor și despre cum entuziasmul pentru reduceri a adus sfârșitul unora.