Gripa 2020. Ce facem în cazul infecției virale, sunăm medicul de familie?
Gripa se extinde în România. Deja numărul deceselor a ajuns la opt persoane. Oamenii se sperie și merg la spitale pentru a se testa de gripă. Autoritățile medicale fac apel la calm și îndeamnă populația să ia măsuri pentru a nu răspândi infecția.
Gripa din acest an a adus panică în rândul românilor. După decesele din cauza virusului, tot mai mulți oameni se prezintă la spital, la primele simptome ale infecției. Managerul de la Spitalul”Matei Balș”, dr. Adrian Streinu Cercel spune în caz de febră mare, dureri de cap și dureri musculare ar trebui sunat de urgență medicul de familie.
"Trebuie să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara, bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?", a explicat Streinu-Cercel.
Doar medicul poate pune diagnosticul de gripă
Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie şi secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății spune că, pacientul, în cazul în care are simptome de gripă, trebuie să sune la medicul de familie. Însă acest fapt nu înseamnă că poate lua prin telefon o rețetă de tratament cu antivirale.
”Medicul de familie poate lua o decizie în funcție de mai mulți factori. Ideal ar fi ca necesitatea deplasării la cabinetul medical să fie luată în urma discuției cu medicul și se va face în funcție de distanță, mijlocul de transport și starea pacientului. Dacă pacientul prezintă simptomele gripei, în niciun caz nu se poate recomanda ca acesta să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun până la medic. Ideal ar fi ca medicul de familie să se deplaseze la domiciulul acestuia, în timpul orelor de vizită, pentru a evalua situația și a prescrie tratamentul”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.
Medicul a mai explicat că tratamentul în cazul infecției cu gripă se face cu Oseltamivir . Acesta se eliberează doar în baza prescripției medicale.
Gripa i-a panicat pe bucureșteni
În perioada 24-26 ianuarie, numai la Spitalul ”Matei Balș” s-au prezentat 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă. „Lumea este speriată de gripă. Nu știu cum se face că de fiecare dată se sperie de gripă când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea e să se sperie prin luna aprilie-mai, în așa fel să facă demersurile pentru ca în toamnă să aibă vaccin”, a spus acesta.
Ambulanţa, folosită mijloc de transport până la spital pentru a se face test rapid de gripă
Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.144 solicitări şi a făcut apel la populaţie să ia legătura în primul rând cu medicul de familie pentru cazurile de viroze sezoniere.
În cadrul unui comandament de urgenţă convocat la sediul Primăriei Generale, în contextul cazurilor de gripă înregistrate în Bucureşti, Alis Grasu a precizat că numărul solicitărilor la ambulanţă a crescut cu 20% în săptămâna 19-26 ianuarie, comparativ cu perioada 13-19 ianuarie. În acelaşi interval, numărul solicitărilor din partea unor persoane care prezentau febră a crescut cu 100%. Alis Grasu a menţionat că, deşi persoanele bolnave solicită de fiecare dată şi prezenţa unui medic, acest lucru nu este posibil.
Citește și:
Gripa 2020. Şcolile din Constanţa au primit covoraşe dezinfectate pentru a preveni gripa