Sute de bolnavi de cancer așteaptă înghesuiți să fie testați pentru Covid-19 la Institutul Oncologic
Sute de bolnavi de cancer sunt puși să aștepte într-un spațiu închis, în aglomerație, pentru a fi testați pentru Covid-19 la Institutul Oncologic din Capitală. Testul este obligatoriu înainte de internarea în spital pentru efectuarea de citostatice sau alt tip de tratament specific acestei boli.
Fotografia care îi înfățișează pe pacienți a fost realizată în dimineața zilei de luni, 26 octombrie, pe unul dintre holurile Institutului Oncologic din București și publicată pe o rețea socială, alături de un mesaj dur.
”Aceasta este doar jumătate din coada la care stau bolnavii de cancer înainte de internare, pentru a fi testați de Covid. Este spațiu închis, doamnelor și domnilor, cei mai mulți dintre oamenii de acolo au sistemul imunitar compromis din cauza citostaticelor, doar că unora dintre dumneavoastră nu li se pare nimic «fishy» (dubios, n.r.) în atitudinea autorităților față de noi toți. Pe de o parte, purtăm măști toată ziua, ne vor închide noaptea în case, pe de altă, în spitalele de stat se întâmplă ce vedeți și dumneavoastră. Cum de se răspândește sarscovul așa repede? Cum vedeți. Imaginea este de azi”, a scris pe Facebook Cristina Severin.
Pacienții sunt nevoiți să aștepte să fie testați înainte de a fi internați în spital, acolo unde merg pentru a face tratamentele periodice dificile, precum citostaticele. ”Sunt bolnavii de cancer care vin la tratament la un interval regulat de timp, conform schemei, pentru a li se administra citostaticele”, se mai arată în comentariile la această postare.
Reacția conducerii Institutului Oncologic București
Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic din Capitală, a declarat la Digi24, după apariția imaginilor cu bolnavii stând la cozi, că mulți dintre aceștia nu respectă programările online, iar o parte dintre ei s-ar prezenta la spital fără actele necesare internării.
”Pacienții care vin la recoltare trebuie să aibă Anexa 3, care este anexă pt testarea pacienților COVID. De cele mai multe ori pacienții primesc de la medicul curant acea anexă. Dar se prezintă la spital cu recomandarea de testare, își iau un bon de ordine și trebuie să aibă și anexa 3. Se întâmplă și s-a întâmplat și astăzi (în ziua în care a fost făcută fotografia cu bolnavii la cozi - n.r.), sunt pacienți care au venit, au luat bonul de ordine, dar nu aveau anexă, motivând că și-au uitat-o acasă sau nu au primit-o de la medicul curant”, a spus managerul Institutului Oncologic.
”Au fost cazuri și astăzi pentru că ei nu erau programați, că unii se trezesc că se simt rău și vor să își facă o internare. Sunt pacienți care au fost programați vineri și nu au avut cu ce să ajungă, vin astăzi. Am introdus sistemul de programări online, nu a funcționat, sunt foarte puțini pacienți care s-au programat în acest sistem”, a conchis Lidia Kajanto.