Germania nu va renunţa la castrarea celor acuzaţi de infracţiuni sexuale
Deşi oficialii de la Bruxelles au cerut ca Germania să oprească astfel de practici "degradante", Berlinul refuză să se conformeze. În sprijinul acestei decizii au fost aduse rezultatele unui studiu din 1997, care arată că, din 104 cazuri de infractori castraţi, doar 3% au recidivate, faţă de 46%, cât este rata medie în rândul celor care au refuzat această procedură.
În medie, în ultimul deceniu, în fiecare an au existat câte cinci cazuri în care infractorii condamnaţi definitiv au ales şi această măsură suplimentară. În afară de acordul bărbatului, legea mai impune ca un expert să avizeze favorabil dosarul. În plus, pacientul trebuie să fi împlinit deja 25 de ani.
Reglementarea îşi are originile în perioada nazistă, în care mii de bărbaţi au fost sterilizaţi - ce-i drept, fără ca aceştia să aibă vreo posibilitate de a refuza. Mai mult, abia în 1969 a fost introdusă o lege prin care condamnatului i se cerea consimţământul înainte de a fi operat. În afară de Germania, Cehia este celălalt dintre cele 47 de state membre în Consiliul Europei unde castrarea pe cale chirurgicală este în vigoare.