Ce nebunie! Atenție, români: în 48 de ore, Catalunia s-ar putea rupe de Spania! 761 de oameni, răniţi
Ziua de duminică, 1 octombrie, democrația spaniolă va avea de trecut cel mai mare obstacol din ultimii ani de zile: referendumul ilegal de secesiune a Cataluniei. Este cel mai contestat scrutin din istorie. Cozi imense s-au format de la primele ore ale dimineții. Peste 761 de oameni au fost răniţi în urma ciocnirilor dintre poliţie şi votanţi. Secţiile de votare s-au închis la ora 21, ora României (ora 20, ora locală).
Cel puţin 761 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania. Cei mai mulţi răniţi, 335, au fost în Barcelona, 45 în Catalunya Central, 187 la Girona, 26 la Tarragona, 111 la Lleida, 55 în Terres de l'Ebre şi un rănit în Alt Pirineu i Aran.Ministerul catalan al Sănătăţii a făcut precizări cu privire la persoanele rănite în confruntările din timpul referendumului.
Conform The Guardian, mai mulţi politicieni spanioli de stânga, opozanţi ai premierului conservator Mariano Rajoy, au cerut demisia şefului guvernului de la Madrid.
„În Catalonia, nu a avut loc astăzi niciun referendum“, a spus premierul spaniol Mariano Rajoy, într-o conferinţă de presă. „Marea majoritate a catalanilor nu a vrut să participe în referendumul de astăzi şi ei au respectat legea“, a adăugat şeful guvernului spaniol.Aproape 5,5 milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal. Încă de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi a secţiile de votare.
IMAGINI DIN CATALUNIA
„M-am trezit de dimineaţă pentru că ţara mea are nevoie de mine", spune Eulalia Espinal I Tarro, o pensionară în vârstă de 65 de ani, care s-a aşezat la rând alături de alte 100 de persoane încă de la 5 dimineaţa, cu patru ore înainte de începerea procesului de vot. "Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a continuat ea, conform Reuters.
Populaţia care a vrut să sfideze interdicţia impusă de Guvernul spaniol şi să se prezinte la urne a fost îndemnată să îşi tipărească propriile buletine de vot, după ce autorităţile de la Madrid au confiscat milioane de buletine de vot. Forțele de poliție regionale catalane au sigilat o treime din școli și au fost masate la foarte multe secții de votare începând cu ora 6:00. Printre cei care au votat s-a aflat şi fotbalistul Gerard Pique, care s-a născut în Barcelona.
Urnele ar fi fost păzite în locuri sigure şi nu au putut fi găsite în timpul percheziţiilor. O centrală informatică ar urma să înregistreze rezultatele numărării voturilor, dar vineri instanţa a decis ca aplicaţia care permite numărarea voturilor să fie blocată, iar sămbătă, poliţişti din Garda civilă au descins în sediul Centrului pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a verifica dacă au fost blocate aplicaţiile şi serviciile prin care ar putea fi facilitat votul.
În baza unei legi adoptate de Parlamentul local, liderii catalani susţin că ar putea declara independenţa de Spania în 48 de ore după vot.
“După proclamarea oficială a rezultatelor, care ar urma să dureze câteva zile, există o perioadă de 48 de ore pentru a proclama independenţa, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca noi să facem încă un apel, în noaptea de 1 (duminică spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aşeza şi a discuta, pentru a rezolva această chestiune în mod politic”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.
Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot.