Alegeri prezidentiale SUA / De ce Hillary Clinton are cele mai mari șanse

Ultima actualizare:

    Sondajele îl dau pe Donald Trump învingător, însă Hillary Clinton are avantajul calculelor matematiceFoto: Getty Images
Sondajele îl dau pe Donald Trump învingător, însă Hillary Clinton are avantajul calculelor matematiceFoto: Getty Images

Donald Trump nu trebuie doar să câștige același număr de state pe care le-au câștigat, înaintea lui, Mitt Romney, John McCain și George Bush, dar trebuie să cucerească și statele pe care acești trei candidați nu au reușit să le aibă.

Dacă ar fi să dăm crezare ultimelor sondaje, atunci, lupta pentru Casa Albă este incredibil de strânsă.

  • Sondajul din 29 octombrie realizat de Washington Post/ABC o plasează pe Hillary Clinton pe primul loc, la doar două procente în fața lui Donald Trump: 49% - 47%.
  • Sondajul din 30 octombrie realizat de LA Times / Universitatea din California de Sud îl poziționează pe Donald Trump pe primul loc, cu 47%, în timp ce Hillary Clinton se află pe locul 2, cu 43%
  • Sondajul realizat de NBC News pe 30 octombrie are alte coordonate: Hillary Clinton are un avans de 7 procente în fața lui Donald Trump. Vorbim despre 51% la 44%

De ce sondajele de până acum nu au nicio relevanță

La fel ca la votul pentru Brexit, sondajele naționale nu au nicio însemnătate atunci când vine ziua cea mare a alegerilor. Așa cum a descoperit Al Gore în anul 2000, câștigătorul alegerilor prezidențiale nu este candidatul care obține cele mai multe voturi. În realitate, în 4 situații diferite (1824, 1876, 1888 și 2000), persoana care a obținut fotoliul de la Casa Albă a fost candidatul care a obținut mai puține voturi decât pierzătorul. 

simeon stalpnicul png

Cum s-a întâmplat acest lucru? Răspunsul este simplu: câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA este cel care câștigă majoritatea voturilor în colegiile electorale ale SUA și nu cel care obține cel mai mare număr de voturi pe plan național.

Colegiul Electoral reunește un elector per delegat pentru fiecare stat în Congresul American plus Districtul Columbia (Washington DC). Spre exemplu, statul Wyoming trimite 3 delegați în Congres – unul în Camera Reprezentanților și doi membri în Senat – deși Wyoming are trei voturi în Colegiul Electoral. În Colegiul Electoral, miza este de 538 de voturi. Pentru a câștiga mandatul de președinte al SUA, un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută, sau jumătate plus unu. Numărul magic, așadar, este 270.

Sondajele electorale sunt, prin urmare, depășite. În noiembrie 2012, sondajele efectuate de Gallup și Rasmussen în campania electorală pentru Casa Albă desfășurată în acel an îl plasau pe Mitt Romney înaintea lui Barack Obama.

Hillary Clinton vs Donald Trump: pe ce state se bazează fiecare

De-aceea, este bine să ignorăm sondajele și să privim, în schimb, rezultatele Colegiului Electoral de la ultimele 4 alegeri prezidențiale, fapt ce o să ne ajute să ne dăm seama care va fi rezultatul final. 

Toate cele 50 de state plus Districtul Columbia pot fi distribuite în una până la trei categorii. 

  • Dacă un stat a votat pentru acelasi partid la ultimele patru alegeri electorale, atunci poate fi atribuit fiefului „Democraților” sau al „Republicanilor”
  • Dacă alegătorii unui stat au votat în majoritate doar o singură dată cu unul dintre cele două partide în ultimele patru cicluri electorale, atunci, acel stat, poate fi catalogat „posibil Democrat” sau „posibil Republican”
  • Mai rămânem cu acele state care au votat de câte două ori atât pentru Democrați cât și pentru Republicani. Acele sunt statele cu alegători oscilanți 

În prezent, Hillary Clinton se poate baza, in mod sigur, pe alegătorii din 19 state ceea ce îi oferă 242 de voturi în Colegiile Electorale în timp ce Donald Trump se poate lăuda cu 22 de state dar cu 180 de colegii electorale.

Dacă ne uităm la cea de-a doua categorie, a statelor considerate „posibile”, atunci Hillary Clinton se poate baza pe 3 state și 257 de voturi în Colegiul Electoral iar Donald Trump doar pe 2 și 206 voturi.

Aceasta înseamnă că rămân doar 5 state indecise și, tocmai de-aceea candidații și-au concentrat eforturile din campanie în Florida, Ohio, Colorado, Nevada și Virginia. Coincidență, Democrații au câștigat fiecare din aceste state în ultimele două campanii electorale.

Hillary Clinton câștigă teren în statele republicane 

Colegiul Electoral scoate în evidență natura partizană a politicii americane. Cu luni de zile înainte de alegeri, se știe deja cum vor vota 80% din cele 50 de state americane plus Washington.

Dacă Hillary Clinton câștigă toate statele tradițional Democrate, atunci ea va trebui să se impună într-unul dintre statele Florida, Ohio sau Virginia. Oricare dintre aceste state îi vor conferi destule voturi în Colegiul Electoral pentru a depăși pragul de 270 de voturi. Similar, dacă Hillary Clinton va câștiga Colorado și Nevada, atunci va ocupa fotoliul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump trebuie să câștige toate statele tradițional Republicane, precum și Florida, Ohio și Virginia plus încă un stat. Dacă Trump nu cucerește cel puțin toate cele trei state mari state indecise, atunci nu are matematic nicio șansă pentru a câștiga Colegiul Electoral. Nu numai că Trump trebuie să câștige fiecare stat pe care l-au câștigat Mitt Romney, John McCain și George W. Bush, dar trebuie sa obțină și acele state pe care cei trei predecesori nu au reușit sa le aibă.

simeon stalpnicul png

Luând în considerare acest lucru, Hillary are un avantaj clar. Atâta timp cât are sprijinul tuturor acelor state Democrate, ea poate să își concentreze resursele pe unul sau pe două dintre statele indecise. Dacă face acest lucru, atunci va deveni președintele SUA.

Trump are o problemă și mai mare. Din cauza campaniei sale, el i-a permis contracandidatului său să câștige teren. Clinton are o campanie activă și devine competitivă în statul „posibil” republican Carolina de Nord, precum și în tabăra tradițională a republicanilor din Arizona, Georgia și Missouri. Rezultatul este că Trump este obligat să își concentreze efortul din campanie pe statele tradițional republicane. Campania lui Clinton îl forțează pe Trump să fie defensiv la el acasă.

Consecința este că Trump trebuie să își îndrepte atenția de la statele indecise la cele la care nu ar fi trebuit să îi facă probleme. Această strategie a ajutat-o pe Hillary Clinton să ia conducerea în fiecare dintre cele cinci state indecise. În plus, Clinton pare să aibă un avantaj la limită în Carolina de Nord, stat cu votanți tradițional republicani. Dacă va ieși învingătoare în acest stat, atunci toate celelalte state indecise devin irelevante.

În ciuda a ceea ce sugerează rezultatele sondajelor de opinie și a scandalului provocat de emailurile fostului secretar de stat al SUA, pare matematic imposibil ca Hillary Clinton să piardă alegerile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net