Coronavirus. Adevăratul motiv pentru care autoritățile închid școlile în zonele afectate
Sunt peste 125.000 de cazuri de infecții cu Covid-19 pe tot globul. Însă numărul celor afectați într-un fel sau altul este mult mai mare. Sunt motive de îngrijorare mai ales că sunt multe lucruri pe care oamenii de știință și medicii încă nu le știu despre noul coronavirus. Se știe că atacă mai ales persoanele vârstince și bolnave, iar tinerii și copiii sunt mai puternici în fața virusului și pot mai degrabă să îl împrăștie decât să facă o formă gravă a bolii. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care autoritățile închid școlile în zonele afectate de epidemie.
Potrivit datelor strânse în ultimele trei luni, se pare că aproximativ 80 la sută dintre persoanele infectate au o boală ușoară sau moderată, aproximativ 15 la sută au o boală severă (ceea ce necesită spitalizare), iar în jur de 5 la sută sunt critice (și merg în căile respiratorii sau insuficiență a unui organ). Aproximativ 3% dintre persoanele cu cazuri de infecție confirmate în China au murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cu toate acestea, diferite grupuri de persoane sunt mai susceptibile să se încadreze în categoriile severe sau critice decât altele. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani prezingtă un risc mai mare de a dezvolta un caz sever de coronavirus față de cele mai tinere. Cea mai mare rată de deces este la persoanele cu vârsta de peste 80 de ani. Din acest motiv, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă persoanelor în vârstă să stea departe de mulțime și să evite călătoriile neesențiale.
Copiii, pe de altă parte, nu par să se îmbolnăvească. Foarte puțini dezvoltă boala în primul rând și, dacă o fac, doar un grup mic dezvoltă o boală severă sau critică. Niciun copil mic nu a murit din cauza virusului din China, informează theverge.com. Cercetătorii fac cercetări în acest sens. Se pare că plămânii copiilor ar fi mai puțin sensibili la infecții și că sistemul lor imunitar ar fi mai puternic. Chiar dacă nu se îmbolnăvesc, atunci când se contaminează cu acest virus, ei devin purtători și îl pot împrăștia altor copii, părinților și îngrijitorilor lor.
Din acest motiv, copiii ar trebui să se spele pe mâini la fel de mult ca adulții. De altfel, acesta er fi și unul dintre dintre motivele pentru care, în zonele în care virusul se răspândește autoritățile suspendă cursurile.
Cine sunt cei mai vulnerabili în fața Covid-19
Persoanele cu afecțiuni cronice, cei care au condiții de sănătate subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli renale, cancer sau diabet sunt, de asemenea, mai susceptibili să se îmbolnăvească grav sau să moară din cauza COVID-19. Aproximativ 9% dintre persoanele cu diabet zaharat care au contractat virusul au murit, de exemplu, la fel ca în jur de 8 la sută dintre persoanele cu hipertensiune arterială. CDC recomandă, de asemenea, persoanelor din acest grup să evite mulțimile, să rămână aproape de casă și să se aprovizioneze cu medicamente pentru afecțiunile de care suferă, dacă pot.
Stai acasă dacă nu te simți bine
Majoritatea persoanelor tinere sau sănătoase și care contractă virusul nu se îmbolnăvesc grav. Dar dacă aveți virusul, chiar dacă nu vă îmbolnăviți, puteți intra în contact cu persoane care prezintă mai multe riscuri - și să le transmiteți virusul. De aceea este atât de important să stai acasă dacă nu te simți bine. Minimizarea numărului de persoane infectate de fiecare persoană bolnavă este este cea mai bună modalitate de a încetini răspândirea unei boli precum COVID-19. Este scopul unor politici precum închiderea școlii și anularea evenimentelor și motivul pentru care persoanelor care ar fi putut fi expuse bolii li se cere să se izoleze.
Însă chiar dacă școlile sunt închise din cauza coronavirusului,acest lucru nu ne ferește pe deplin. Feriți-vă să luați transportul în comun și evitați aglomerația.
Citește și:
Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii
Șocant! Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. A stat câteva zile lângă cadavru