Coronavirus a suferit o mutație. Covid-19 are două tulpini. Declaraţiile expertilor chinezi

Ultima actualizare:
Cercetătorii au descoperit mutații la coronavirus
Cercetătorii au descoperit mutații la coronavirus

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că temutul coronavirus a suferit o mutaţie. S-a descoperit că acesta are două tulpini: una foarte agresivă, descoperită predominant în stadiile incipiente ale epidemiei din oraşul chinez Wuhan şi una mai puţin agresivă. Frecvenţa tipului mai agresiv a început să scadă începând cu luna ianuarie, susţin specialiştii chinezi, cercetătorii avertizează însă că datele studiului sunt „foarte limitate”.

Într-un studiu preliminar publicat marți, oamenii de știință de la Universitatea Peking și Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că un tip mai agresiv al noului coronavirus a reprezentat aproximativ 70% din tulpinile analizate, în timp ce 30% au fost legate de un nivel mai puțin tip agresiv, potrivit CNBC.

Cel mai agresiv tip de virus s-a dovedit a fi predominant în primele etape ale focarului din Wuhan, orașul chinez unde Covid-19 a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului trecut. Însă frecvența acestui tip de virus a scăzut de la începutul lunii ianuarie.

Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului lor indică faptul că dezvoltarea de noi variații ale vârfului în cazurile Covid-19 a fost „probabil cauzată de mutații și selecție naturală”. „Aceste descoperiri susțin cu tărie o nevoie urgentă de studii ulterioare și complete, care combină date genomice, date epidemiologice și înregistrări grafice ale simptomelor clinice ale pacienților cu coronavirus”, au arătat experţii chinezi.


    Cercetătorii au descoperit mutații la coronavirusThe Jakarta Post
Cercetătorii au descoperit mutații la coronavirusThe Jakarta Post

Cercetătorii au avertizat însă că datele examinate în studiu erau încă „foarte limitate”, subliniind că ar fi necesar ca studiile să fie făcute pe un set mai mare de date pentru a înţelege mai bine cum evoluează Covid-19.  Acest studiul vine la scurt timp după ce OMS a confirmat că virusul cu răspândire rapidă a infectat peste 93.000 de oameni în întreaga lume, cu cel puțin 3.100 de decese.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în China, deși numărul de noi infecții zilnice de pe glob a depășit acum cele din a doua cea mai mare economie din lume. Focarul s-a răspândit acum în peste 70 de țări, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că virusul periculos ar putea ajunge în curând la majoritatea națiunilor „dacă nu chiar”, din întreaga lume.

Cum se numesc cele două forme ale Covid-19

Cercetătorii chinezi spun că analizele genetice ale coronavirusului au indicat că acesta a evoluat în două tipuri majore care au fost denumite astfel: cel mai puţin agresiv se cheamă  „S-type” iar cel mai grav a fost denumit  „L-type”.  Însă sunt şi persoane care au fost infectate cu ambele tipuri de virus. Analizele unui bărbat din SUA, al cărui test pentru coronavirus a ieşit pozitiv pe 21 ianuarie, au mai arătat că este posibilă infectarea cu „S-type” şi „L-type”. 

Care este incidența celor două tipuri de coronavirus

Cercetătorii  chinezi au mai descoperit că deși tipul L (aproximativ 70% din cazuri) este mai răspândit decât tipul S (aproximativ 30%), tipul S a fost găsit ca versiunea ancestrală, în timp ce tipul L a fost mai răspândit în stadiile incipiente ale focarului din Wuhan. Însă frecvența tipului L a scăzut după începutul lunii ianuarie 2020. Experţii chinezi mai spun că intervenția umană poate să fi pus o presiune selectivă mai severă asupra tipului agresiv Lcare se răspândeşte mai rapid. Pe de altă parte, tipul S, care evoluează mai încet şi este mai puțin agresiv, s-ar putea să crească în frecvență relativă din cauza presiunii selective relativ mai slabe.

Alexandru Rafila: Încă nu este o certitudine privind cele două tipuri de transmitere

Şi ​preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment nu există o certitudine în acest sens, precizând că studiul făcut în China a fost realizat pe un număr prea mic de pacienți, respectiv 107. 

“Până acum s-au remarcat două modele de transmitere. Primul, în Wuhan, care a semnalat foarte multe cazuri grave, cu mortalitate mare în rândul vârstnicilor, cu transmitere rapidă. Al doilea, în zona Hubei, unde cazurile au fost mult mai răspândite, nu concentrate. Afecțiunea a fost mult mai ușoară, cu mortalitate net inferioară. A afectat în general persoane tinere. Rămâne să vedem dacă discutăm de două modele de transmitere sau de două variante ale virusului”, a spus Rafila. În ceea ce privește transmiterea de la animal la om, noul coronavirus pornit de liliac, a mai avut însă o gazdă intermediară, care nu a putut fi identificată până acum. „Studiile genetice arată că sursa virusului este liliacul, dar a existat și o gazdă intermediară care nu a fost confirmată încă. E foarte important pentru că strategia de sănătate este de întrerupere a lanțului de transmitere”, a mai spus Alexandru Rafila.

Cum se răspândește Covid-19

Studiile ştiinţifice au demonstrat că virusul periculos din China se răspândeşte de la om la om. Contagiunea este ridicată, coronavirusul putând fi împrăştiat  atât prin contact direct dar şi prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături pot ateriza în gurile sau nasurile persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni.

Cercetătorii spun că se poate contacta virusul de la oamenii infectaţi înainte ca ei să aibă simptome.

Poate fi posibil ca o persoană să se infecteze cu virusul periculos din China  prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect contaminat, apoi atingerea propriei guri, a nasului sau, eventual, a ochilor.

Cele două tulpini ale coronavirusului circulă în acest moment, în acelaşi timp, pe întreg globul. Se pare însă că încă din prima lună a anului, tipul mai agresiv a început să piardă teren.

Citește și:

Cursuri sistate pentru clasa băiatului de 16 ani din Timişoara, depistat cu coronavirus

Coronavirus în România. Scenarii. Raed Arafat: „Am putea avea și peste 2.000 de cazuri de îmbolnăvire”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net