Leac pentru coronavirus din plasma persoanelor care s-au vindecat?
Veste bună pentru bolnavii de coronavirus. Un tratament pe baza plasmei colectată de la pacienţii recuperaţi ar putea fi şansa de vindecare a celor infectaţi. De asemenea, un vaccin pentru coronavirus ar putea fi gata în câteva luni.
Numărul deceselor din cauza coronavirusului a trecute de 2.100 de cazuri. Cele mai multe sunt înregistrate în provincia Hubei din China. De asemenea, numărul persoanelor contaminate cu virusul ucigaş a crescut la peste 75.000. Şi în timp ce medicii se luptă pentru tratarea bolnavilor, cercetărorii studiază intens metode de tratament şi încearcă să creeze un vaccin care să prevină îmbolnăvirile.
Leacul pentru coronavirus, creat din plasma pacienţilor vindecaţi
Medicii din Shanghai folosesc perfuzii cu plasmă din sânge de la persoane care s-au recuperat din coronavirus pentru a trata pe cei care încă se confruntă cu infecția. Informaţia a fost publicată de Reuters care a citat un profesor chinez. Acesta a precizat că au fost şi câteva rezultate premilinare încurajatoare, în acest sens.De asemenea, un expert de în medicina de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că folosirea plasmei de la persoanele vindecate a fost o abordare „foarte valabilă” pentru testare.Până acum se ştie că epidemia de coronavirus își are originea pe o piață de fructe de mare din centrul orașului Wuhan, capitala provinciei Hubei și până acum a ucis peste 2.100 de persoane și a infectat mai mult de 75.000 în China continentală.Lu Hongzhou, profesor și co-director al Centrului Clinic de Sănătate Publică din Shanghai, a declarat, luni, că 184 de cazuri erau încă spitalizate, inclusiv 166 de cazuri ușoare, în timp ce 18 se aflau în condiții grave și critice.El a spus că a fost înfiinţată o clinică specială pentru administrarea terapiei plasmatice și selectează pacienții care erau dispuși să doneze sânge. Desigur că sângele este analizat pentru a verifica dacă donatorul a avut alte boli precum hepatita B sau C. „Suntem încrezători că această metodă poate fi foarte eficientă la pacienții noștri”, a spus medicul.Conform unui producător de produse medicale de stat din China, plasma de la pacienţii însănătoşiţi conţine anticorpi extrem de puternici. Zece pacienţi grav bolnavi au avut în schema de tratament astfel de seruri, conform gulfnews.com.Compania farmaceutică a susținut că starea celor care au primit tratamentul s-a îmbunătăţit în 24 de ore. Inflamaţiile s-au redus, a scăzut încărcătura virală şi a crescut nivelul de oxigen din sânge.
Cum funcţionează tratamentul cu plasmă
Plasma conține aproximativ 92 la sută apă. Potrivit specialiştilor, această apă ajută la umplerea vaselor de sânge, asigurând transportul nutrienţilor. Restul de 8 la sută din plasmă conține mai mulţi compuşi organici printre care: proteine, imunoglobuline și electroliți. Dacă separăm sângele de globulele roşii, ,rămâne plasma care arată ca un lichid de culoare galbenă.
Specialiştii spun că anticorpii unui pacient recuperat, concentraţi în globulina hiperimună, ajută sistemul imunitar al noii victime să treaca de faza dificilă a infectării. Însă trebuie luat în considerare şi faptul că nu întotdeauna are succes un astfel de tratament, mai atenţionează specialiştii.Plasma convalescentă s-a dovedit „eficientă şi a salvat vieţi” şi în cazul altor boli infecțioase, inclusiv rabie și difterie, a declarat reporterilor la Geneva medicul Mike Ryan, șeful programului de urgență pentru sănătate OMS, potrivit Reuters. „Așadar, este o zonă foarte importantă de descoperire și cred că încep teste în China”, a mai spus reprezentantul OMS.
Tratamente cu antivirale pentru coronavirus
Pe lângă faptul că folosesc terapii cu plasmă, medicii chinezi încearcă, de asemenea, medicamente antivirale autorizate pentru a fi utilizate împotriva altor infecții, pentru a vedea dacă ar putea ajuta.Oamenii de știință testează două medicamente antivirale, iar rezultatele preliminare vor fi gata în câteva săptămâni.Autorităţile medicale spun însă că, în acest moment nu există tratamente sau vaccinuri complet autorizate împotriva noului coronavirus, iar procesul de dezvoltare și testare a medicamentelor poate dura multe luni și chiar ani.Autorităţile medicale spun însă că, în acest moment nu există tratamente sau vaccinuri complet autorizate împotriva noului coronavirus, iar procesul de dezvoltare și testare a medicamentelor poate dura multe luni și chiar ani.
Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi gata în câteva luni
Un cercetător de la Universitatea din Oxford susţine că un vaccin împotriva noului tip de coronavirus ar putea fi disponibil în termen de câteva luni. Vaccinul a fost creat într-un laborator din cadrul universității și urmează să fie trimis către o companie din Italia, care va produce 1.000 de doze pentru a putea începe testele clinice, relatează Daily Mail.Organizația Mondială a Sănătății avertiza recent că un vaccin împotriva noului tip de coronavirus ar putea fi produs abia peste un an și jumătate.
Echipa de cercetători de la Oxford este cea care a reușit să producă un vaccin pentru un alt tip de coronavirus, cunoscut ca MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, n.r.), apărut în 2012. Pentru că cei doi viruși sunt înrudiți, oamenilor de știință s-au putut baza pe cercetările anterioare pentru MERS și au reușit să creeze în timp record un antidot pentru COVID-19.
Cum acţionează vaccinul anti-coronavirus
„Noii patogeni precum nCoV-19 necesită dezvoltarea rapidă a unui vaccin. Folosind o tehnologie care a funcționat la crearea unui vaccin împotriva unui alt tip de coronavirus am reușit să reducem timpul necesar pregătirii pentru testele clinice”, a declarat profesorul Sarah Gilbert.
Potrivit specialiştilor, în momentul în care ajunge în corpul unei persoane care a luat contact cu virusul, crează anticorpi care se „lipesc” de coronavirus și îl impiedică să producă o infecție.
Însă până la crearea vaccinului pentru imunizarea împotriva coronavirusului, plasma din sângele pacienţilor recuperaţi este considerată o şasă la vindecare şi este folosită în spitale din China.
Citeşte şi:
Atenție, tratamentele false pentru coronavirus vă pot ucide!
Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii