Referendum în Grecia: Mai întâi la bancomat
Referendum în Grecia: Zi decisivă. Peste 10,8 milioane de persoane au fost aşteptate, duminică (5 iulie), la urne ca să spună ce vor să facă cu ţara lor. În secţiile de votare a fost linişte, chiar dacă s-a votat în ritm continuu. În schimb, bancomatele au fost luate cu asalt.
Referendum în Grecia. De o săptămână încoace, grecii primesc bani cu ţârâita: câte 60 de euro pe zi.
Prea puţin ca să-şi poată plăti facturile, întreţinerea şi mâncarea. Aşa că, dimineaţă de dimineaţă, bancomatele sunt luate cu asalt de eleni. Inclusiv duminică, în ziua referendumului. Oamenii au mizat pe faptul că de la aparatul bancar se aleg cu ceva, însă rezultatul votului este unul incert.
Referendum în Grecia. Premierul Alexis Tsipras a fost printre primii care a pus ştampila pe buletinul de vot şi nu a dat ochii, la urne, decât cu ziariştii şi membrii comisiei. Nici un votant nu era prin preajmă. Urnele s-au deschis la ora 7.00 şi s-au închis la ora 19.00, timp în care grecii au spus dacă acceptă sau resping măsurile solicitate de creditorii internaţionali.
Referendum în Grecia: Rezultatele parţiale indică victoria taberei "NU"
Referendum în Grecia. Cetăţenii greci au votat în proporţie de 59,8% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 40,2 pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 9 la sută din voturi, 59,8 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 40,2 % s-au pronunţat în favoarea acestora.
Prezenţa la urne a fost de 55,3 %.
Întrebarea adresată la referendum în Grecia a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsută pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".
Referendum în Grecia: Scenarii după vot
Există scenarii cu privire la ce se va întâmpla după aflarea rezultatului. În eventualitatea în care grecii votează ”Da”, premierul pleacă. Tot mai multe voci din jurul lui Alexis Tsipras au invocat demisia acestuia, dar până când se va forma un nou Guvern, Grecia va intra în degringoladă.
Există şi varianta ca elenii să voteaze ”Da” şi premierul să rămână. Cu toate acestea, mulţi lideri din zona euro au anunţat că nu mai pot lucra cu Tsipras, după ce acesta i-a acuzat că ”şantajează” Grecia. În cazul în care grecii votează ”Nu”, ar putea ieşi din zona euro şi chiar din UE.