10,6 milioane de lei pentru conservarea „ Deltei” Moldovei

Ultima actualizare:

    Lebede pe acumulările de lacuri Larga Jijia
Lebede pe acumulările de lacuri Larga Jijia

Aria naturală protejată „Eleșteele Jijiei și Miletinului”, supranumită Delta Moldovei, va beneficia de un plan de management și de suport financiar în vederea conservării florei și faunei. Vreme de trei ani, o echipă formată din zece biologi va studia arealul protejat și va emite un plan de măsuri pentru păstrarea nealterată a acestor bogății naturale.

Misiune grea, dar plăcută pentru biologii Societății Ornitologice Române (SOR), organizație care va monitoriza arealul de 22.000 de hectare, constituit în ceea ce azi numim „Eleșteele Jijiei și Miletinului”. Situl natural, localizat în județul Iași, cuprinde patru arii naturale protejate, care vor fi studiate de specialiști în următorii trei ani.  

„Vorbim despre Acumulările Belcești, Sărăturile Jijia Inferioară Prut, Eleșteiele Jijiei și Miletinului și Balta Teiva Vișina. Echipa va studia flora și fauna de pe o suprafață totală de 22.000 de hectare. În proiect va lucra o echipă formată din zeci de biologi și de geografi și cred că, împreună, putem elabora planuri de management care să ajute din plin la protejarea acestor zone”, a declarat Carmen Gache, fost președinte al SOR și unul dintre elaboratorii planului de management.

„Delta” Moldovei, așa cum este supranumită zona, este una dintre cele mai importante zone pentru păsările din România. Conform biologului Carmen Gache, aici au fost observate peste 200 de specii diferite de păsări sălbatice, lucru care se traduce în aproximativ 60% din speciile din avifauna României. Este, de departe, cel mai important sit natural din Moldova atunci când vorbim despre specii protejate.


    Pescăruși la Jijia
Pescăruși la Jijia

Proiectul implementat de SOR se numește „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate Acumulările Belcești, Sărăturile Jijia Inferioara Prut, Eleșteiele Jijiei și Miletinului și Balta Teiva Vișina” și va dura trei ani. Proiectul are o valoare de 10.631.131 de lei și va realiza planurile de management pentru aceste arii naturale protejate, o adevărate constituții care reglementează toate activitățile din aceste zone. „Trebuie să specificăm foarte clar de la început că aceste Planuri de Management se realizează în mod participativ. Biologii sunt cei care propun măsurile de conservare, după ce studiază întreaga zonă, dar măsurile sunt discutate cu toți factorii implicați, de la piscicultori la agricultori, autorități locale sau autorități de mediu. Discutăm despre măsuri care să protejeze speciile periclitate sau vulnerabile de pe Lista Roșie IUCN și care se întâlnesc și în aceste zone”, a spus Constantin Ion, fost președinte al SOR.

În cele patru arii naturale protejate apar frecvent specii vulnerabile la nivel național sau global, precum rața roșie, acvila de câmp, vânturelul de seară. În sit apare și cea mai mare acvilă din Europa – codalbul, dar și cea mai periclitată specie de gâscă sălbatică – gâsca cu gât roșu, a cărei populație mai numără aproximativ 50.000 de exemplare pe glob.


    Gâsca cu gât roșu, una dintre speciile periclitate. (Foto: Emil Todorov/SOR)
Gâsca cu gât roșu, una dintre speciile periclitate. (Foto: Emil Todorov/SOR)

Zona umedă de la Larga Jijia („Delta” Moldovei) este la ora actuală un loc ideal pentru păsările de apă și limicole. Aici este cea mai mare colonie de stârci, egrete și lopătari din Moldova. Este situl care îndeplinește în zona Moldovei, cele mai multe criterii – cinci – pentru a fi desemnat sit Ramsar, procedeu demarat deja de APM Iași împreună cu SOR Iași. Cel mai important este faptul că situl poate adăposti la un moment dat peste 20.000 de păsări. 

Proiectul SOR este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare  2014-2020.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu autobuz  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net