3 scenarii pentru evacuarea Antena 1 și Antena 3. Gâdea poate sta liniștit

Ultima actualizare:
Sediul Intact Media Group a fost construit pe terenul deţinut de Institutul de Cercetări Alimentare
Sediul Intact Media Group a fost construit pe terenul deţinut de Institutul de Cercetări Alimentare

O furtună aprigă, cu punctul de plecare în sediul Antenelor a tulburat atmosfera primăvăratică din mijlocul acestui februarie neobișnuit de cald. La un an și jumătate după ce instanța a hotărât confiscarea sediilor în care funcționează Antena 1 și Antena 3, Fiscul a trimis luni, 15 februarie, o notificare de evacuare în termen de cinci zile. Drept urmare, ”Sinteza zilei” s-a mutat pe toate cananele trustului Intact, iar Mihai Gâdea a susținut cauza Antenelor. ”Impresia mea este că avem de-a face cu o executare silită”, a spus directorul Antena 3. Care este adevărul?

Update: Chemat la Senat pentru a da explicații în legătură cu situația trustului Intact, premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri, 17 februarie, că nu există un cadru legal care să permită încheierea unui contract de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv și că un imobil confiscat de stat nu poate fi valorificat decât prin vânzare. Premierul a dat asigurări că jurnaliștii nu vor fi scoși în stradă după expirarea termenului de cinci zile dat de ANAf. ”Acesta este doar începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune”, a spus Cioloș în fața senatorilor.

Notificarea ANAF este punctul culminant al unui război care durează din 2014, când decizia instanței de confiscare și trecerea în proprietatea privată a statului a imobilelor în care funcționează cele două televiziuni a devenit definitivă.

Terenurile din zona lacului Băneasa din Bucureşti, pe care au fost ridicate de către firmele lui Dan Voiculescu clădirile în discuţie, au aparţinut Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). O anchetă a autorităţilor a evidenţiat faptul că acestea au intrat în posesia omului de afaceri în mod ilegal. Procesul care a urmat a stabilit că prejudiciul creat este de 60 de milioane de euro. Confiscarea și valorificarea de către stat a respectivelor clădiri ar ajuta la acoperirea acestui prejudiciu.


    Sediul Intact Media Group a fost construit pe terenul deţinut de Institutul de Cercetări AlimentareFoto: Gabriel Petrescu/Mediafax
Sediul Intact Media Group a fost construit pe terenul deţinut de Institutul de Cercetări AlimentareFoto: Gabriel Petrescu/Mediafax

După un an și jumătate de tergiversări, a venit și momentul în care ANAF a trimis trustului Intact o notificare de evacuare, în încercarea de a pune în practică decizia instanței. Asta s-a întâmplat luni, 15 februarie.

„Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate.

Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală. Termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare“, se arată în comunicatul ANAF.

Reacția reprezentanților televiziunilor Antena 1 și Antena 3 a fost promptă și foarte zgomotoasă. „Nişte trupe ANAF au ajuns simultan la mai multe sedii ale Antenei. (...) Juriştii noştri au încercat să poarte un dialog cu ANAF. Impresia mea a fost şi este că avem de-a face cu o executare silită. S-ar putea să fie o formă pusă la cale de închidere a acestui post de televiziune”, a declarat Mihai Gâdea, directorul Antena 3.

Ce se va întâmpla după scurgerea termenului de cinci zile dat de ANAF? Iată trei scenarii:

1. Antena 1 și Antena 3 pleacă de bunăvoie din sediile confiscate.

Trebuie spus din capul locului că, cel puțin în acest moment, nu este vorba despre o executare silită. Articolul de lege la care se face trimitere în comunicatul ANAF spune că este vorba despre o ”evacuare voluntară”. ”Art. 1039. Evacuarea voluntară. (1) Dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat în condiţiile prezentului titlu a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare.”

Cu alte cuvinte, dacă Antenele părăsesc sediul de bunăvoie, conflictul se stinge, statul intră în posesia imobilelor, iar televiziunile cu pricina nu se mai pot întoarce niciodată acolo. Daca nu vor părăsi sediul de bună voie, nimeni nu va putea scoate echipamentele în stradă și nici nu se vor sigila ușile vineri, după scurgerea termenului de cinci zile de la primirea notificării.

2. Antenele negociază cu ANAF.

Antenele pot negocia cu reprezentanții statului rămânerea în sediile în cauză, în schimbul unei chirii care ar ajuta, în timp, statul să recupereze prejudiciul stabilit prin hotărârea judecătorească. Conform informațiilor prezentate de România curată, de la pronunțarea deciziei instanței și până în prezent, statul nu a valorificat cele doua sedii prin încasarea unei chirii.

„În calitatea sa de nou proprietar, de la data de 08.08.2014 şi până în prezent, Statul Român nu a acceptat (prelungit) niciun contract de închiriere cu vechii chiriaşi asupra bunurilor confiscate şi, pe cale de consecinţă, în calitatea sa de proprietar, nu a încasat nicio chirie din data de 08.08.2014 până în prezent., a comunicat instanței, pe 28 decembrie 2015, Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice.

3. Se continuă procedura de evacuare.

În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, iar Antenele nu părăsesc de bunăvoie sediile confiscate, statul trebuie să se adreseze instanței pentru evacuarea silită. Aceasta se poate judeca în regim de urgență, iar decizia este executorie. Chiar și în cazul unei asemenea decizii, termenul de evacuare se poate negocia cu executorul judecătoresc, având în vedere că este vorba despre o relocare complicată, care ar putea afecta funcționarea celor două televiziuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net