Avion prăbuşit în Munţii Apuseni. Victimele au fost găsite şi transportate la spital. Adrian Iovan şi o studentă rezidentă au murit
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă rezidentă au decedat, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, luni după-amiaza, în Munţii Apuseni, pe raza judeţului Cluj. Se pare că trupul neinsufleţit al lui Adrian Iovan nu a putut fi scos dintre fiarele contorsionate ale aparatului de zbor. Pilotul a murit încarcerat în avion. Se pare că vremea nefavorabilă ar fi fost una dintre cauzele care au dus la producerea accidentului aviatic.
UPDATE 9.16 Procurorii au dispus ca autopsiile pentru Iovan şi pentru studentă să fie făcute la Câmpeni
Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi fata vor fi aduşi la Cluj.
UPDATE 8.30 Trupul lui Adrian Iovan, scos din avion şi dus la un centru din Câmpeni, de unde va fi preluat de IML
Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al tinerei.
"Am trimis marţi dimineaţă după ora 7.00 o maşină pentru a aduce cadavrele celor două persoane decedate în accidentul de avion din Apuseni, la dispoziţia Poliţiei. Vor ajunge la IML Cluj în jurul amiezii şi vom efectua autopsia lor", a declarat pentru Mediafax Marius Vartic, şeful Institutului de Medicină Legală Cluj.
UPDATE 8:20 Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă.
Studenta decedată a fost găsită în stop cardio-respirator, în hipotermie severă.Ea avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade.
Tânăra era studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti.
UPDATE 7.40 Ultimii doi răniţi au fost aduşi şi ei la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca, în jurul orei 4.30, unul cu o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor.
Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind "promiţătoare", în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene.
UPDATE 04.00 La Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj Napoca au ajuns trei victime ale accidentului aviatic.
Potrivit celor care au participat la operaţiunile de salvare, victimele au fost găsite la mare distanţă de avionul prăbuşit.
FOTO Acesta este avionul în care a murit Adrian Iovan. Scena tragediei e dezolantă: «Se aud lupii»
UPDATE 00:19 „Avionul începuse să piardă din înălţime pt ca se depusese gheaţă pe aripi. Au coborât sub plafonul de ceaţă şi în momentul în care au iesit din plafonul de ceaţă au văzut vârful de brad. Nu au mai putut face nimic deoarece avionul s-a izbit de brad şi a căzut în pădure”, a mărturisit una dintre victime, potrivit lui Mircea Petrescu, reprezentant Salvamont Bihor.
EXCLUSIV Reacţia Romaniţei Iovan când a aflat de accidentul aviatic al fostului soţ
UPDATE 00:15 "Dacă mai întârziam o oră mureau cu toţii. Persoana care a coborât cu mine se simţea foarte rău. Noroc că am avut o sticlă cu apă. Victima avea mâinile fracturate şi nu-şi mai amintea nimic din momentul impactului. Se pare că ultimul lucrul de care-şi aminteşte este clipa în care aparatul de zbor s-a izbit de crengile copacului", a declarat unul dintre pădurarii care i-au găsit pe răniţi.
UPDATE 23:51 ”Un avion Spartan este pregătit să aducă victimele la Bucureşti dacă medicii din Cluj solicită asta. Încă de la primirea acestei informaţii, am coordonat de la Bucureşti intervenţiile din zonă, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe”, a spus ministrul de Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la Realitatea TV.
UPDATE 23:45 „Am ţinut legătura în permanenţă cu doctorul Zamfir şi nu e uşor să vorbeşti cu cineva care-ţi spune că poate fi ultima dată când îl mai auzi pentru că nu ştie cât mai poate rezista”, a declarat Victor Zota în direct la Realitatea Tv.
UPDATE 23:23 „Echipele de intervenţie sunt la faţa locului. O echipă mare de medici şi paramedici sunt la faţa locului. Primul ajutor a fost acordat de pădurarii care i-au găsit. Operaţiunea a fost una extrem de complexă, declanşată imediat ce s-a aflat de accident. S-a trimis în zonă inclusiv un elicopter. Misiunea putea să dureze mult mai mult având în vederea zona, condiţiile meteorologice şi relieful. Am fost printre primii au aflat de accident", a declarat subsecretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, la Realitatea TV.
Primele victime au ajuns la spital.
UPDATE 23:17 „Trebuiau să fie descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Este inadmisibilă întârzierea. E inimaginabil ca după şase ore să nu fie descoperit. Dacă erau descoperiţi la timp, Adrian Iovan nu ar fi murit. Domnul Iovan a avut grijă ca toţi să ajungă la sol în viaţă. El a salvat viaţa tuturor şi inclusiv a lui deoarece el a fost conştient încă două ore de la prăbuşire. Colega noastră, tânăra rezidentă a decedat, probabil, din cauza hipotermiei. Autopsia va arăta cauza reală. Victimele au fost descoperiţi de doi pădurari”, a declarat la Realitatea TV Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
UPDATE 23:12 „O echipă de criminalişti se îndreaptă spre vârful Pietroasa”, a declarat pentru Realitatea TV chestor PetreTobă.
UPDATE 23:01 "Adrian Iovan a decedat. Se pare că nici fata nu ar fi supravieţuit. Aceasta a intrat în şoc cardio-respirator şi deşi i s-au aplicat manevrele de resuscitare se pare că nu ar fi supravieţuit. Ceilalţi cinci au coborât pe picioarele lor, dar nici ei nu sunt bine. Pilotul încă n-a putut fi scos din avion. El a rămas încarcerat în avion, unde şi-a dat ultima suflare. Pilotul avea picioarele fracturate", a declarat pentru Realitatea TV
Dan Mircea Petrescu, şeful echipei Salvamont Bihor care a ajuns la victime.
UPDATE 22:48 Se pare că pilotul aparatului de zbor ar fi decedat potrivit unui localnic care a dat vestea tragică în cadrul unei intervenţii telefonice la Romania Tv. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii ISU Alba.
UPDATE 22:41 ”Doctorul Zamfir mi-a spus că în momentul în care au fost găsiţi de cei doi pădurari, pilotul Iovan era leşinat de două ore, iar în timpul operaţiunii de coborâre rezidenta a intrat în stop cardio-respirator din cauza hipotermiei. În acel moment, medicii s-au oprit şi i-au efectuat manevrele de resuscitare.”, a declarat preşedintele Agenţiei de Transplant, Victor Zota, la PRO TV.
„O victimă are picioarele rupte, iar o alta membrele superioare. Coborârea victimelor va dura în funcţie de starea în care se află, de cât va dura stabilizarea lor”, a declarat şeful IGSU Ion Burlui, pentru Realitatea TV.
„Adrian avea certificat de zbor. Piloţii erau foarte bine antrenaţi. În zona aceea periculoasă, să-l pună jos şi să-i salveze pe pasageri este lucru mult”, a declarat, la Realitatea TV, directorul ROMATSA, Aleodor Frâncu.
UPDATE 22:30 Unul dintre pasageri a făcut o localizare cu ajutorul Google Maps. Medicii au plecat cu maşini 4x4 spre victime. Se pare că reprezentanţii ROMATSA ar fi atenţionat pilotul că s-ar putea să aibă probleme cu aparatul de zbor, potrivit Realitatea TV
UPDATE 22:25 „Din locul unde a fost depistat avionul până la prima Ambulanţă sunt vreo 20 de minute de mers pe jos.Sperăm să aducem maşini la 1 km de victime. Este o zonă extrem de dificil㪠văi adânci. Doar norocul i-a salvat. În momentul de faţă au fost coborâţi de la avion doi pasageri până la maşina care a fost adusă să-i preia. Peste 200 de localnici din judeţul Alba au venit să ajute la localizarea victimelor. A fost o localizare extraordinara. Drumul nu este acoperit cu zăpadă şi se poate merge destul de bine, destul de repede", a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, pentru Realitatea TV.
UPDATE 22:20 Epava avionului a fost găsită. Este acolo un medic sau o asistentă medicală care evaluează starea răniţilor, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 22:13 „Pasagerii sunt coborâţi pe braţe. Pădurarii de la Ocolul Silvic Horea Apuseni au ajutat la localizarea victimelor. Starea victimelor este una disperată. Nici acum nu ştim cum să procedăm cu exactitate. Medicii de la SMURD urmează să meargă la faţa locului. Momentan, nu a ajuns niciun medic la victime. Lângă victime se află doar nişte concetăţeni. Nu este niciun medic acolo. Unul dintre pasageri este într-o stare extrem de gravă. Patru sunt în stare bună, iar 3 sunt accidentaţi. Se pare că asistenta şi pilotul se află în stare mai gravă. ”, a declarat primarul comunei Horea, Cornel Horea, la Realitatea TV.
UPDATE 22:05 Victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni au fost localizate cu ajutorul unui pădurar, care cunoaşte foarte bine zona accidentului.
"Două persoane se află în stare de inconştienţă. Răniţii sunt căraţi pe braţe de la locul accidentului. Victimele au comunicat că sunt lângă o pârtie. Una dintre victime rămăsese încarcerată în avion. Sute de persoane sunt implicate în salvarea victimelor", a spus pădurarul în cadrul unei intervenţii telefonice la B1 TV.
UPDATE 21:47 Medicul rezident şi pilotul sunt în stare de inconştienţă, potrivit Realitatea TV. Surse medicale au precizat, pentru MEDIAFAX, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.
"Au fost găsite avionul şi victimele, iar acum toate echipele se îndreaptă spre locul respectiv, având de parcurs aproximativ un kilometru până la locul respectiv", a spus Alina Bălaş. Şeful IGSU, Ion Burlui, a declarat că echipe medicale sunt pregătite să preia răniţii, urmând să decidă la ce spitale vor fi duşi aceştia. La rândul său, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat că avionul care a aterizat forţat a fost găsit în zona localităţii Petreasa, din judeţul Alba, de un pădurar, iar ulterior au fost anunţate echipele de căutare de la ISU Alba. Feneşer a spus că primii salvatori au ajuns la răniţi şi le evaluează starea de sănătate, după care aceştia ar urma să fie transportaţi la Cluj. Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi a fost nevoită să aterizeze forţat în jurul orei 16.00, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
UPDATE 21:39 Reprezentanţii Salvamont Alba şi cei ai ISU Alba au confirmat că cele şapte victime au fost găsite în urmă cu câteva minute, potrivit adevărul.ro. Toţi sunt în viaţă. Echipele Salvamont îi transportă la ambulanţe.
„În urmă cu 45 de minute am reuşit să-l contactăm pe doctorul Zamfir de la Spitalul Fundeni. Acesta era uşor confuz, probabil din cauza frigului. El spune că o parte dintre medicii care se aflau în aeronavă au intrat în şoc hipotermic, şi sunt inconştienţi. Nu ştim încă despre cine este vorba", a declarat pentru adevărul.ro Radu Deac, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant.
UPDATE 21.30 Reprezentanţii Salvamont Alba şi cei ai ISU Alba au confirmat că cele şapte victime au fost găsite în urmă cu câteva minute. Toţi sunt în viaţă. Echipele Salvamont îi transportă la ambulanţe.
UPDATE 20:20 Preşedintele Agenţiei de Transplant, Victor Zota, susţine că victimele sunt disperate. Acesta ar fi reuşit să comunice cu unul dintre pasagerii avionului, chirurgul Radu Zamfir, care i-ar fi spus că se află într-o situaţie disperată, potrivit Realitatea TV.
"Doi dintre ei sunt deja inconştienţi, sunt în şoc hipotermic. Doctorul Zamfir a încercat să aprindă un foc, au urlat toţi, au o lanternă", a spus Victor Zota.
Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant a declarat la REALITATEA TV că a reuşit să vorbească cu medicul Radu Zamfir aflat în AVIONUL PRĂBUŞIT şi că situaţia este disperată. "Doi dintre ei sunt deja inconştienţi, sunt în şoc hipotermic. Doctorul Zamfir a încercat să aprindă un foc, au urlat toţi, au o lanternă", a spus Victor Zota.
Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceaţa este foarte densă. El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.
UPDATE 19.40 Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, a declarat, pentru "Adevărul": "În urmă cu jumătate de oră, când am primit ultimele date de la echipa de salvare, am aflat că cei şapte răniţi sunt în stare stabilă, urmând a fi transportaţi la cele mai apropiate spitale".
UPDATE 19:24 Organul transportat de avionul prăbuşit urma să ajungă la o pacientă înternată la Spitalul Fundeni, din Capitală. Află mai multe detalii aici.
UPDATE 19:02 Mai multe echipe de salvare au plecat să le recupereze pe victimele accidentului aviatic, petrecut la graniţa judeţelor Alba şi Cluj.
"Nu i-am localizat. Ne-au spus că au făcut un foc care să ne ajute să-i localizăm. Suntem îmrăştiaţi în toţi munţii. Din cauza ceţii ne este greu să-i găsim", a declarat, pentru Ştirile PRO TV, viceprimarul localităţii Horea, Ioan Trif.
Pe de altă parte, Lucian Forda, unul dintre salvamontiştii plecaţi să recupereze victimele s-a arătat optimist şi a spus că speră ca în 15-20 de minute să se realizeze şi localizarea fizică a acestora.
„Mai multe echipe de Salvamont, SMURD şi Ambulanţe încercăm să ajungem la faţa locului. Am abandonat maşinile şi am plecat pe jos în căutarea lor. Localizarea este greoaie, dar sperăm să-i găsim cât mai repede. În 15-20 de minute îi localizam”, a declarat salvamontistul.
Reprezentantul ISU Cătălin Chircu a precizat că localizarea victimelor avionului este îngreunată de ceaţă şi de lăsarea serii.
"Au fost trimise mijloace de intervenţii. Din cauza lăsării nopţii şi a ceţii, localizarea fizică a victimelor este destul de greoaie. Victimele sunt prinse în aparatul de zbor”, a spus acesta pentru Ştirile PRO TV.
Aeronava a aterizat forţat pe o şosea dintr-o zonă muntoasă, între judeţele Alba şi Cluj, în afara satului Fântânele. În zonă condiţiile meteo sunt nefavorabile, fiind ceaţă densă. Avionul are toate reviziile la zi şi este un aparat Britten-Norman Islander BN2, cu 8+2 locuri.
Un elicopter al SMURD-ului a încercat să meargă la faţa locului pentru a prelua victimele, dar aterizarea nu a fost posibilă din cauza ceţii, conform Ştirile PRO TV.
UPDATE 18.40 Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, a declarat pentru Adevărul: "Din Bihor au plecat patru ambulanţe ale SMURD şi o maşină de teren, fiind vorba despre 15 medici şi paramedici". Potrivit acestuia, şase victime erau în stare stabilă, iar una era în stare gravă.
UPDATE 18.15 Conform lui Horia Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, echipajele salvamont i-au localizat pe răniţi, iar aceştia s-ar afla în zona Ursoaia, aflată la limita dintre judeţele Cluj, Bihor şi Alba. "Este o zonă aflată la o altitudine de peste 1.400 de metri, împădurită şi accidentată. Este un loc foarte greu accesibil. Cel mai probabil şi temperatura este mult mai scăzută decât în Cluj, iar victimele sunt echipate destul de sumar", a declarat Uioreanu.
UPDATE 18.10 Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Mureş, a declarat, pentru "Adevărul", că a luat legătura cu un medic aflat în elicopterul SMURD care a încercat să ajungă la cele şapte victime. Acesta din urmă i-a precizat că elicopterul în care se află nu poate ateriza în zona accidentului, din cauza ceţei, dar că a reuşit să ia legătura cu un medic aflat printre răniţi.
Conform lui Boeriu, doctorul rănit, care le acorda primul ajutor celorlalte victime, nu a putut să dea prea multe detalii despre starea colegilor săi, precizând doar că ceaţa este extrem de deasă la sol.
Coordonatorul SMURD Mureş a mai spus că nu există vreo şansă, în această noapte, pentru o nouă intervenţie aeriană, din cauza condiţiilor meteorologice. Acesta a mai precizat că intervenţia se va face terestu şi că pompierii şi jandarmii montani sunt deja pe drum, spre victime.
UPDATE 17.45 "Echipele de salvare au ajuns la fața locului. Acum îi examinează pe pasagerii avionului. Sunt toți conștienți. Leziunile nu le pun viața în pericol, dar sunt cu toții șocati și din cauza asta cooperează greu. Toţi vor fi transportaţi la spitalele din Cluj-Napoca", a declarat pentru Click! dr. Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
UPDATE 17.30 Echipajul medical care urma să ajungă la Oradea era format din doi piloţi şi cinci medici. Printre cele şapte victime se află şi doi chirurgi. Este vorba despre chirurgul orădean Sorin Ianceu şi Radu Zamfir, medic primar chirurg în cadrul Institutului Clinic Fundeni. În avion se mai aflau Valentin Valentin Calu, de la Spitalul Elias din Capitală, şi încă un medic de la spitalul Sf. Maria din Bucureşti.
Echipajul pornise de la Bucureşti şi urma să ajungă la Oradea unde echipa medicală ar fi trebuit să preleveze ficatul unei femei aflate în moarte cerebrală. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan. Din primele informaţii, acesta este rănit, având leziuni în zona picioarelor.
EXCLUSIV Reacţia Romaniţei Iovan când a aflat de accidentul aviatic al fostului soţ
Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze, luni după-amiază, în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană. Şapte persoane au fost rănite în timpul accidentului aviatic. Se pare că vremea nefavorabilă ar fi principala cauză a producerii incidentului.
"Vom sprijini cu elicoptere pentru a declanşa căutarea locului în care s-a produs acest accident aviatic şi acordarea primului ajutor victimelor", a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa, pentru România TV.
Accidentul s-a produs în Munţii Apuseni. Două dintre victime se află în stare destul de bună, iar despre celelalte 5 victime nu se ştie nimic. Victimele sunt cadre medicale, care transportau organe pentru transplant. Aeronava efectua o cursă medicală Bucureşti –Oradea.
Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.
"Din datele pe care le avem noi, am luat legatura cu un supravieţuitor, nu ar fi decedaţi, doar persoane rănite. Din datele pe care le cunosc ar fi o areonavă de stat, dar nu vreau să intru în detalii. Este vorba de doi oameni personalul aeronautic, cinci persoane, personalul medical", a declarat Ioan Burcău, inspector-şef IGSU, pentru România TV.
În aeronavă, se aflau mai mulţi medici de la Spitalul Fundeni, de la Spitalul Elias, dar şi de la alte spitale.
Se pare că avionul de mici dimensiuni prăbuşit în judeţul Cluj era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al Romaniţei Iovan.
"Cred că pilotul avionului era Adrian Iovan", a declarat preşedintele Agenţiei de Transplant, Victor Zota.
Autorităţile urmează să deschidă o anchetă pentru a vedea condiţiile în care a avut loc producerea accidentului şi cauzele acestuia.