Apare o meserie nouă. Cum îi ajută pe păgubiții RCA
Românii care au suferit daune în urma unor evenimente rutire și au fost nemulțumiți de modul în care au fost despăgubiți de firmele de asigurări primesc, din acest an, o mână de ajutor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut primele demersuri pentru constituirea, autorizarea și funcționarea unui corp al constatatorilor de daune independenți, care să lucreze în interesul deținătorilor de polițe RCA.
Numărul din ce în ce mai mare de plângeri înregistrate de ASF, referitor la modul în care asigurătorii se achită de obligații în fața deținătorilor de polițe RCA, a determinat ASF să inițieze un proiect de liberalizare a meseriei de constatator de daune. În prezent, experții care evaluează pagubele înregistrate în urma accidentelor rutiere reprezintă societățile de asigurare și, conform celor declarate de păgubiții RCA, aceștia lucrează exclusiv în interesul firmelor.
„Există deficiențe în piața de asigurări, în special, atunci când un păgubit RCA are de primit despăgubirea în urma unei polițe RCA. 3.721 de petiții, din totalul celor 4.811 primite de ASF în cursul anului 2017 pentru segmentul RCA, vizează nemulțumiri legate de modul în care au fost despăgubiți deținătorii de polițe și de modul în care asigurătorii au înțeles să respecte normele RCA. Pornind de la analiza reclamațiilor primite și a modelelor de succes pe care alte state europene le-au implementat atunci când s-au confruntat cu situații similare, ASF, împreună cu RAR (Registrul Auto Român – n.n.) au luat decizia să analizeze, în vederea implementării, proiectul de constituire, autorizare și funcționare a constatatorilor de daună independenți care funcționează în Germania”, ne-au spus reprezentanții ASF.
În acest moment, ASF și RAR lucrează la elaborarea unui document care va fi supus dezbaterii publice, cel mai probabil în cursul lunii martie. În paralel, Institutul de Studii Financiare lucrează la elaborarea unui Cod deontologic al specialistului în constatarea daunelor, document care va spune cine poate face parte din acest corp independent de experți, ce abilitități trebuie să aibă și după ce reguli își poate desfășura activitatea.
Ce ar avea de câștigat păgubiții RCA
Conform inițiatorilor acestui proiect, păgubitul RCA nu va mai pendula între asigurător și centrul de service și nu va mai fi la mâna specialistului agreat de firma de asigurare. În prezent, constatatorii de daună au tendința de a lucra în favoarea asigurătorilor, punând consumatorul pe plan secund. „ASF are ca preocupare principală protejarea consumatorului de asigurări. Va fi pentru prima dată când cele două părți implicate în procesul de despăgubire (service auto și asigurător) vor avea în centrul atenției consumatorul”, se arară în răspunsul solicitat de Click! reprezentanților ASF.
Păgubitul RCA va avea posibilitatea să-și aleagă singur constatatorul de daune care să-l reprezinte în fața asigurătorului. ASF va publica, după definitivarea proiectului, o listă a specialiștilor independenți autotrizați în constatarea daunelor auto. Mai mult, cei care vor fi autorizați să defășoare meseria de constatator de daună își vor asuma responsabilitatea soluțiilor oferite și vor suporta eventualele sancțiuni în caz de abateri profesionale, care pot merge până la suspendarea dreptului de liberă practică.
„Noutatea cea mai importantă pe care o văd este exact ideea de entitate distinctă, independentă, responsabilă integral de modul în care își desfășoara activitatea. Pentru noi, ca și broker, este important deoarece prin eventuale colaborări/parteneriate cu astfel de specialiști independenți vom putea oferi clienților un suport real în ceea ce privește asistența în caz de daune”, a declarat pentru Click! brokerul Marius Lazia, managing partner al platformei teasiguri.ro.
Cum ar putea afecta liberalizarea meseriei activitatea asigurătorilor
Companiile de asigurări nu agreează acest proiect al ASF, întrucât nu vor mai controla nivelul despăgubirilor acordate. La fel cum posesorii de polițe RCA se îndoiesc de acuratețea expertizelor tehnice elaborate de specialiștii agreați de asigurători, firmele de asigurare vor privi cu suspiciune evaluările efectuate de constatatorii independenți. Conform unei analize efectuate de jurnaliștii de la Capital, cei mai câștigați ar fi reprezentanții centrelor de service, care ar fi tentați să umfle costurile de reparații, pentru a încasa mai mult. În replică, reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) spun că: „drepturile păgubitului sunt consfințite de legislația românească, iar contractele de colaborare ale companiilor de asigurari cu unitățile de service sunt încheiate în condițiile respectării acestor drepturi”.
Ca urmare a pierderii controlului evaluării daunelor, firmele de asigurare ar putea viza măsuri de protejare a intereselor lor, inclusiv prin majorarea polițelor RCA. Reprezentanții ASF nu comentează acest aspect, arătând că nu este productiv pentru nimeni să alimenteze astfel de zvonuri. „Autoritatea nu comentează zvonurile lansate în piață, ci se poate pronunța doar în urma analizei unor documente fundamentate și auditate, care să conducă la concluzii care pot influența prețul de referință al primei RCA”.
Se lucrează la Codul deontologic al specialistului în daune
Institutul de Studii Financiare (ISF), organism înființat de ASF cu scopul pregătirii profesionale în sectorul serviciilor financiare nebancare, a anunțat inițierea unui Cod deontologic al specialistului în constatarea daunelor auto. Prin acest cod se dorește stabilirea unor norme de conduită profesională pentru specialistul care va activa în domeniul constatării daunelor și a unor principii fundamentale care trebuie respectate în vederea creșterii încrederii consumatorului în produsele de asigurare. ISF a lansat o invitație către toți cei care dețin expertiză relevantă în domeniul pentru care se elaborează Codul deontologic să participle la procesul de selecție a specialiștilor care vor lucra la realizarea acestui Cod. Cei interesați mai pot depune documentele solicitate până vineri, 9 februarie 2018. Detalii găsiți aici.
Foarte important, atât pentru șoferi, cât și pentru asigurători, este nivelul de pregătire pe care trebuie să-l aibă viitorii specialiști în daune. Conform ASF, constatatorul de daună independent va avea pregătirea corespunzătoare și va fi verificat periodic pentru activitatea desfășurată. „Ceea ce vrem este să profesionalizăm această breaslă a constatorilor și evaluatorilor de daune. Cum se vor organiza dânșii? Că vor avea o asociație profesională sau nu. Că vor avea un cod de etică și bună practică. Că vor înțelege ce înseamnă formarea profesională și așa mai departe.(…) La nivelul ASF, astăzi, se discută de profesionalizarea acestei branșe, de tratarea acestei profesii ca profesie liberală și de a încerca să evităm conflictul de interese atunci când discutăm de constatatori sau lichidatorii de daună”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurărilor, pentru profit.ro.
„Prin ultimele prevederi s-a extins grupul-țintă de la persoane care dețin o diplomă de licenţă pentru studii superioare de profil tehnic, la persoane cu studii medii care au obținut certificatul de competenţe emis de ISF, ca urmare a finalizării unui curs de pregătire profesională organizat de ISF”, spune Marius Lazia.