Aplaudaţi-i, ei sunt eroii României!
Vasile Zbânca, Doru Hamza şi Eugen Pătru. Sunt trei dintre cei 15 eroi care vor reprezenta România la Invictus Sydney 2018, olimpiada militarilor răniţi în războaie. Click! îţi spune poveştile lor şi de ce vor concura la competiţia care are loc între 20 şi 27 octombrie.
Pe 12 octombrie 2010, o maşină blindată Humvee în care se aflau trei militari români a lovit un dispozitiv explozibil improvizat pe o şosea din Afganistan. În ea s-a aflat şi plutonierul adjutant Vasile Zbânca. Are 35 de ani şi e militar de 13 ani. A rămas în armată, deşi a terminat între timp o facultate economică şi are o diplomă în contabilitate.
”Eu eram în turelă cu mitraliera, iar alţi doi camarazi stăteau jos în cabină. Când am lovit dispozitivul, maşina a sărit în aer, iar eu am leşinat. Am intrat în comă şi m-am trezit după patru zile într-un spital din Germania. Verdictul a fost dur, amputaţie a ambelor picioare de sub genunchi”, ne povesteşte Vasile Zbânca cum a fost rănit în Afganistan.
Făcea parte din Batalionul de Infanterie “Şoimii Carpaţilor” de la Bistriţa. După şase luni de spitalizare a venit în ţară unde au urmat luni lungi de recuperare şi acum lucrează tot în armată, la Batalionul 405 sprijin logistic tot de la Bistriţa.
Nu regretă nimic şi dacă ar fi să se poată duce din nou pe front nu ar ezita. La Sidney, concurează la două probe: handbike, o probă de ciclism unde pedalatul se face cu mâinile, iar a doua probă e volei din şezut. La volei va fi coleg de echipă cu plutonierul-cercetaş Doru Hamza, 38 de ani. Doru e un militar veteran care pare desprins din filmele de aventuri. Este făcut să fie soldat, respiră patriotism şi luptă.
A fost în trei misiuni în Afganistan, în 2005, 2008 şi 2011 cu Batalionul 300 Infanterie mecanizată “Sf Andrei” din Galaţi. La a doua misiune, în 2008, făcea parte dintr-o echipă de patru oameni (trei români şi un afgan), îmbarcată într-un vehicul transportor amfibiu blindat care patrula pe o şosea din Afganistan.
”Am lovit un dispozitiv exploziv, vehiculul a fost avariat, iar eu şi ceilalţi doi români am fost răniţi. Unii au avut fracturi la picioare, eu la faţă. M-am ales cu un şrapnel în obraz”, spune simplu plutonierul Hamza, de parcă ar vorbi de un fapt divers. A fost dus la spital, o lună a mâncat cu paiul, dar s-a întors în patrulă şi, mai mult, a vrut să plece încă o tură pe front, tot în Afganistan. De ce a mai plecat, de ce nu a stat acasă?, te întrebi firesc.
“Ţara m-a chemat, ţara a avut nevoie de mine şi eu mă consider obligat să plec pe front”, zice mândru gălăţeanul. La Jocurile Invictus, Doru Hamza participă la patru probe de nataţie, la atletism şi face parte din echipa de volei din şezut.
Olteanul Eugen Pătru a fost fotbalist şi s-a făcut militar. La 29 de ani are deja două misiuni în Afganistan cu unităţi diferite. Prima oară în 2010, cu Batalionul de Infanterie Călugăreni, şi apoi în 2012, cu Batalionul de infanterie Scorpionii Negri, când a fost rănit grav.
”Eram şase camarazi într-un vehicul de luptă şi o maşină capcană s-a detonat lângă noi. Am avut un camarad mort, altul care a rămas fără o mână şi eu cu răni grave la picioare”, povesteşte Eugen drama prin care a trecut.
Diagnosticul a fost ”stres post-traumatic, leziuni, fracturi gambe, distrugere şi excizie nerv sciatic”. Au urmat 26 de operaţii, dar nu a cedat nici o clipă, s-a recuperat şi cu multă voinţă a învăţat din nou să meargă. Acum, deşi are gradul II de invaliditate, a rămas în armată şi pleacă la Invictus să reprezinte România pe un alt front, cel sportiv, fiind unul dintre favoriţii probei de tir cu arcul.
Click! spune
La jocurile Invictus de la Sydney vor participa militari răniţi din 18 ţări membre sau partenere ale NATO. Românii vor fi prezenţi la probele de tir cu arcul, atletism, canotaj de sală, powerlifting, ciclism, înot şi volei din şezut. Anul trecut, la prima participare, eroii români au reuşit să obţină patru medalii, dintre care una de aur (tir cu arcul pe echipe), una de argint (tir cu arcul simplu) şi două de bronz, la canotaj şi proba de 1.500 metri.