Asociația Colectiv: ”La 5 ani de la Colectiv comemorăm cu Piedone primar. De ce vinovații nu sunt în pușcărie?”
”Este o greșeală și mi-o asum”, spunea Cristian Popescu Piedone, primarul sub semnătura căruia Clubul Colectiv a fost autorizat să funcționeze ilegal. După cinci ani de la tragedia în care au murit arși 64 de tineri, reprezentanții Asociației Colectiv GTC 3010 sunt nemulțumiți că sunt nevoiți să comemoreze evenimentul tot cu Piedone primar li se întreab de ce vinovații nu sunt în pușcărie.
”Se fac 5 ani de când într-un club situat în centrul capitalei României a izbucnit un incendiu care a ucis 64 de tineri. 5 ani este un prilej bun de comemorare, dar mai ales este un bun prilej de analiză a acțiunilor instituțiilor statului român. Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în acești 5 ani. Am vrea să știm ce s-a schimbat în autorizarea funcționării spațiilor publice. Am vrea să știm cum se construiește acum în România. Am vrea să știm ce a schimbat IGSU în autorizare și control, ce pași a facut în domeniul prevenției. Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatății? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arși. Ce avem după 5 ani? Am vrea să știm ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morții noastre. Și am mai vrea să știm de ce după 5 ani nu avem vinovații în pușcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulțumită justiției, comemorăm cu Piedone primar. Mulțumim statului, politicienilor și justiției”, au transmis reprezentanții Asociației Colectiv GTC 3010.
Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare în primă instanță
În dosarul ”Colectiv”, în decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie.
Au mai primit mulţi ani de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie.
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti, fiind programate termene până la sfârşitul anului când ar putea fi luată o decizie finală. Părinții care și-au îngropat copiii vor justiție.
Răniții care au fost mutilați pe viață și care încă mai suferă vor justiție. Prietenii celor care au murit după Colectiv vor ca vinovații să fie identificați clar și să plătească în închisoare.
Piedone despre condamnarea în dosarul Colectiv: ”Mă aflu în fața unui pluton de execuție”
„Să lăsăm justiția să își spună cuvântul. Dacă am câștigat, să întrebați oamenii! Și nu îi faceți proști și nu îi faceți inculți și nu spuneți că oamenii nu știu ce fac. În afară de dreptatea divină este dreptatea pe orice politician și orice cetățean o dorește să o aibă. Am candidat și de astăzi începând, din respect pentru dumneavoastră, pentru cetățeni și în special presa, și sunt ferm convins, că dacă v-ați da microfoanele jos și ați deveni oameni, știți ca peste 3.500 de primari ai României, la vremea respectivă, și cu mine, am semnat în baza unei legi, am respectat legea și sunt condamnat?! Ce s-a întâmplat după Colectiv? Ce s-a întâmplat, oameni buni?! Dumnezeu mi-a ajutat să ies cu cetățenii, care mulți i-ați făcut proști. Sunt proști, dar mulți, Măria voastră! Mulți! Mulți! În 5 ani de zile, în România nu s-a schimbat absolut nimic! Tribunalul București, prin acel judecător, nu a făcut altceva decât să execute un ordin și să mă aflu în fața unui pluton de execuție. Nu știu al cui, poate al lu’ nevastă-sa, dar nu știu eu al cui!”, a declarat Piedone, după câștigarea alegerilor locale.
În urmă cu cinci ani, acesta era primar al sectorului 4, în 2020, s-a mutat la sectorul 5.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/173-de-ani-si-8-luni-de-inchisoare-pentru-vinovatii-din-colectiv