Banii s-au terminat. Ce se va întâmpla cu bolnavii de TBC din 2018

Ultima actualizare:

    Depistarea târzie de tuberculozei este una din cauzele numărului mare de decese. Foto: Arhivă Click!
Depistarea târzie de tuberculozei este una din cauzele numărului mare de decese. Foto: Arhivă Click!

România continuă să fie pe primul loc în Europa la numărul de bolnavi de tuberculoză, dar și la capitolul noi cazuri raportate. În ciuda Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015-2020, adoptată de autoritățile române, la noi în țară se moare în continuare de TBC, iar cauzele principale sunt diagnosticarea târzie și accesul greoi la tratamente de ultimă generație. Fondurile externe accesate de pacienții români pentru tratament se vor termina în acest an, ceea ce înseamnă că statul român va fi nevoit să preia toate cheltuielile de tratare a bolnavilor.

Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit pentru toți pacienții. În acest moment, pentru tuberculoza sensibilă la tratament sunt disponibile toate medicamentele, în schimb pentru tuberculoza multidrog rezistentă doar o parte din acestea sunt accesibile bolnavilor români.

Lista C2 a fost actualizată la începutul acestui an, dar sunt încă medicamente esenţiale pentru pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă care nu pot fi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi în lipsa cărora rata de vindecare a pacienţilor rămâne mult sub media europeană. Medicamentele lipsă au fost achiziţionate din 2007 până în prezent cu ajutorul fondurilor internaţionale. Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (www.theglobalfund.org) şi Mecanismul Financiar Norvegian 2009- 2014 asigurau medicația și costurile pentru detecția eficientă a bolnavilor de tuberculoză. Aceste fonduri se vor epuiza la sfârșitul acestui an, iar statul român trebuie să preia toate aceste cheltuieli.

Conform reprezentanților Asociației pentru Sprijiirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Guvernul României trebuie să accelereze eforturile de a aloca resurse şi de a include pe lista C2 toate medicamentele pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă, astfel încât rata de vindecare să se menţină ridicată. „Rata de succes la tratament pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă trataţi cu medicamente achiziţionate de Ministerul Sănătăţii a fost de 20% în 2010 (care este şi rata naturala de vindecare) şi de 16% în 2011. Pentru pacienţii trataţi cu scheme complete ce includ medicamentele achiziţionate din fonduri internaţionale, rata de succes s-a situat între 59% şi 75% în perioada 2004-2016”, spun reprezentanții ASPTMR.


    Tratamentul medicamentos al unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă este unul dur și costisitor
Tratamentul medicamentos al unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă este unul dur și costisitor

În plus, medicamentele pentru efectele adverse ale tratamentului pentru tuberculoză rezistentă (similare cu cele ale chimioterapiei oncologice) nu sunt compensate, ceea ce generează cheltuieli mari pentru pacienţii ale căror venituri sunt deja afectate de imposibilitatea de a munci. Potrivit studiilor, veniturile unei familii în care există un pacient afectat de tuberculoză scad cu până la 40%, iar acest lucru duce, în multe cazuri, la abandonul tratamentului.

România continuă să fie principalul „exportator” de tuberculoză în multe țări din Uniunea Europeană, care eliminaseră tuberculoza de pe lista bolilor care prezintă o problemă de sănătate publică. În 2015, în România a fost raportat un număr de peste 14.000 de cazuri noi şi recidive. Potrivit statisticilor, România are o incidenţă a tuberculozei de cinci ori mai mare decât media UE şi una dintre cele mai scăzute rate de succes la tratament. Datele oficiale arată că aproximativ 500 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă se înregistrează în fiecare an.


    Sanatoriul de la Moroeni (Dâmbovița), locul în care ajung cei mai mulți bolnavi de TBC MDR, se bazează pe un singur medic
Sanatoriul de la Moroeni (Dâmbovița), locul în care ajung cei mai mulți bolnavi de TBC MDR, se bazează pe un singur medic

Cât costă tratamentul unul bolnav de tuberculoză

Conform stop-tb.ro, costul mediu pentru un pacient cu tuberculoză tratat cu chimioprofilaxie este 40 de lei sau 491 pe an. Însă, cheltuielile sunt mult mai mari pentru pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă, în faza intensivă de tratament: 10.470 lei. Totodată, costul mediu pentru un pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă în faza de continuare a tratamentului se ridică la 710 lei.

De ce avem nevoie de o Lege a tuberculozei

Deși nu este o boală care afectează doar clasele sărace, rata deceselor este mai ridicată în rândul populației cu venituri mici sau de la țară, care se confruntă cu acces greu la informație și la sprijin psihologic pentru a duce tratamentul la bun sfârșit. „Legea Tuberculozei, care este în momentul de față în Parlament, încearcă să oprească abandonul tratamentului, pentru că aici este cea mai mare problemă. Există oameni săraci, foarte săraci, aflați la marginea societății, care nu au pe nimeni să îi poată susține în efortul financiar și psihic de a duce la capăt acest tratament care este extraordinar de greu, vă spun din proprie experiență”, spune jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă. Paula Rusu a moderat marți un eveniment organizat de ASPTMR, sub egida Adminstrației Prezidențiale, prin care 12 jurnaliști din România care au scris despre dificultățile bolnavilor de tuberculoză au fost premiați pentru efortul lor.

Conform președintelui ASPTMR, Cătălina Constantin, tratarea incorectă a tuberculozei și întreruperea tratamentului vor duce la creșterea numărului de îmbolnăviri.

„Singura soluție agreată la nivel mondial este abordarea integrativă, multidisciplinară: din punct de vedere medical - prin detecție rapidă și tratament adecvat, din punct de vedere psihologic - prin asigurarea serviciilor de suport psihologic și educatori peer suport și din punct de vedere social - prin asigurarea asistenței sociale, protecției sociale și reinserției sociale. Doar împreună putem reuși și putem găsi resurse. Este momentul să acționăm în consecință”, a precizat Cătălina Constantin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net