Burkini a ajuns și pe Litoral! Imagini surprinse pe plajă, la Mamaia
Cu sau fără burkini pe plajă? Recent, scandalul pe tema burkini a revoltat o lume întreagă. Pe de-o parte sunt cei care susțin că nimeni nu ar trebui să îi interzică unei femei să se îmbrace într-un anume fel la plajă, iar pe de altă parte sunt cei care spun că femeile musulmane ar trebui să urmeze un anumit cod vestimentar. De-a dreptul ridicol, spun unele voci, având în vedere că nimeni nu le dezbracă pe măicuțe dacă vin la plajă. Iată că burkini a ajuns și la noi pe Litoral.
Fotoreporterii Click! au surprins o femeie îmbrăcată în burkini, în Mamaia. Chiar dacă în Franța și în alte țări europene s-a pus problema interzicerii acestui obiect vestimentar, în România nu a deschis nimeni acest subiect. Din fericire, această femeie nu a fost agresată pe plajă, așa cum s-a întâmplat la Nisa, acum câteva săptămâni.
Burkini, subiect fierbinte pentru francezi
Cea mai aprinsă dezbatere a verii a fost pe tema costumului de baie burkini. Scandalul a fost declanșat de un ordin al primăriei din Cannes, care a interzis purtarea pe plajă a costumelor de baie care acoperă în întregime corpul. Musulmanii de pretutindeni s-au revoltat, iar activiștii pentru susținerea drepturilor omului i-au susținut.
Primarul Nisei a semnat, la 19 august, un decret numit „anti-burkini”, invocând emoția generată de atentatul soldat cu 86 de morți, de la data de 14 iulie. S-a pus problema „peturbării ordinii publice”. Sesizat de Liga Drepturilor Omului și de Colectivul Împotriva Islamofobiei în Franța, judecătorul Tribunalului Administrativ din Nisa a decis că nu există nicio dovadă cu privire la riscurile invocate și că, astfel, măsura este neconstituțională. Potrivit Consiliului de Stat, interdicția reprezintă „o încălcare gravă și clară a drepturilor fundamentale de plasare liberă, de credință și libertate individuală”. De fapt, problema nu s-a pus la cât de acoperit este corpul de această piesă vestimentară, ci despre ciocnirea între culturi și a islamofobiei din ce în ce mai răspândită, mai ales după atentatele care au avut loc în Paris, Nisa și Bruxelles. În fond, Franța este o țară laică.
Oficialii francezi au fost împărțiți în două. Cei care susțin măsura de interzicere a burikini-ului sunt premierul francez, Manuel Valls și fostul președinte, Nicolas Sarkozy, acum candidat pentru un nou mandat la Elysee, potrivit digi24.
De cealaltă parte a baricadei, ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a atras atenția că o astfel de lege ar putea provoca tensiuni ireparabile, într-un moment în care Franța are nevoie de înțelegere între diferitele confesiuni și de vindecare după atacurile teroriste din ultimul an și jumătate. Bernard a criticat opoziția pentru că încearcă să câștige capital politic din această dezbatere, într-un moment atât de delicat pentru Franța.
Polemica interzicerii costumului burkini a dus la creșterea vânzărilor
Colecția de burkini lansată de Marks&Spencer în martie s-a dovedit un real succes, mai ales după scandalul iscat în Franța. Întreaga linie de burkini a fost vândută. Casa de modă nu a mai făcut față cerințelor femeilor care își doreau să achiziționeze burkini. Nu doar cele de religie musulmană și-au cumpărat burkini. În semn de susținere, femeile din lumea întreagă au promis că se vor îmbrăca numai în burkini pe plajă, chiar dacă riscă să fie și ele amendate.
„Femeile au dreptul să aleagă ce poartă și ce nu poartă. Nimeni nu ar trebui să le interzică acest drept”, a explicat designerul Ahiida Zanetti, pentru The Independent.