Camioane cu deşeuri medicale, oprite la Ploieşti. Incineratorul de la Brazi ar putea fi închis

Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Cornel Alexe, a mers în control la incinireatoriul de la Brazi
Ministrul Mediului, Cornel Alexe, a mers în control la incinireatoriul de la Brazi

Este alertă de sănătate publică. Două camioane cu deșeuri medicale au fost oprite de Garda de Mediu la Boldești-Scăeni. Ministrul Mediului anunţă că sesizează procurorii privind activitatea incineratorului de la Brazi. Mai mult, acesta ar putea fi închis dacă problemele nu vor fi remediate până în februarie.

Deșeurile periculoase ar fi fost încărcate din incineratorul din comuna prahoveană Brazi, unde ministrul Mediului, Costel Alexe a dat, ieri, un ultimatum privind rezolvarea problemelor, altfel activitatea firmei respective ar putea fi închisă.

Camioane încărcate cu deșeuri medicale, oprite înainte de a ajunge la groapa de gunoi

 Inspectorii Gărzii de Mediu spun că deșeurile medicale încărcate în cele două camioane oprite lângă Ploiești urmau să ajungă în groapa de gunoi a orașului Ploiești. 

„Ieri am fost într-o vizită inopinată să vedem cum stau cu implementarea planului de măsuri pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire până pe data de 15 februarie și să se conformeze cu reglementările în vigoare. În doar câteva momente cât am stat acolo am sesizat cum se încărcau camioane și am solicitat comisarilor Gărzii de Mediu să monitorizeze zona. În 24 de ore au plecat de acolo două camioane cu deșeuri, suspecte a fi periculoase. Acestea au ajuns la depozitul ecologic de deșeuri municipale, tot din județul Prahova. Și ei au constatat că încărcătura camioanelor nu e conformă avizului de însoțire a transportului. Voiau să le depoziteze la groapă”, a spus ministrul la Digi24.

Ministrul a precizat că cele două camioane au fost trimise înapoi la incinerator, iar deșeurile urmează să intre în procesul de incinerare, „cum ar fi trebuit să fie de la început”. El a adăugat că nu e prima dată când se încearcă descărcarea camioanelor cu deșeuri la gropile de gunoi.

Control al ministrului Mediului la Brazi. Ce spun localnicii

Problema incineratorului de deşeuri din Prahova a fost semnalată încă din luna noiembrie a anului trecut. Oamenii din localitatea Brazi acuză că activitatea fabricii respective le pune sănătatea în pericol. Imagini în care se vede un fum negru, înalt de câțiva metri care pornește din curtea parcului industrial au ajuns atunci în spaţiul public. Joi a avut loc control la incineratorul de deșeuri periculoase de la Brazi. Ministrul Costel Alexe a transmis că va sesiza procurorii cu privire la activitatea firmei de la Brazi care se ocupă de distrugerea de deşeuri medicale, subliniind că operatorul are termen februarie pentru a remedia neregulile identificate de Garda de Mediu.


    Ministrul Mediului, Cornel Alexe, a mers în control la incinireatoriul de la Brazifoto: captura Facebook Cornel Alexe
Ministrul Mediului, Cornel Alexe, a mers în control la incinireatoriul de la Brazifoto: captura Facebook Cornel Alexe

În timpul vizitei la Brazi, ministrul Alexe a stat de vorbă cu oamenii din comună. I-au spus că aerul este irespirabil.

„Mai rău este atunci când bate vântul. Atunci este poluarea mai mare”, i-a povestit un localnic ministrului.

„De când este ioncineratorul aici s-a schimbat viaţa în rău. Vine fumul cu tot dcu cenuşă spre sat. Nu mai cultivăm nimic pentru că nu se face nimic. Nu se mai fac roţii, nu se fac ardei, nimic. Aici este un miros foarte urât. Am auzit că la spitale se taie mâini, picioare şi se aduc aici”, i-a spus un bătrân. 

„Cantităţile de deșeuri erau foarte mari. Depozitate haotic, peste tot și neconform cu legislaţia în vigoare”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, potrivit Digi24.

„Deși avea obligația ca deșeurile medicale până la incinerare să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber. Deși avea obligația de a depozita pe o platformă betonată de 480 de mp, deșeurile erau depozitate pe o suprafață de zece ori mai mare, 5.000 de mp”, a adăugat ministrul .

„Înţeleg din raportul Gărzii de Mediu că i-au fost trasate o serie de măsuri urgente operatorului economic cu termen până pe 15 februarie, iar în caz de neîndeplinire, propunerea este de suspendare a activității. Am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate abateri grave”, a transmis ministrul Costel Alexe pe pagina sa de Facebook.

Locuitorii din Brazi se îmbolnăvesc de cancer

Preşedintele Federaţiei bolnavilor de cancer, Cezar Irimia, a transmis, în luna noiembrie, atunci când s-au semnalat problemele de la Brazi, că trebuie luate măsuri radicale.  „Raportul DSP spune clar că e cea mai mare rată a îmbolnăvirilor cu cancer în această localitate, iar ministrul trimite corpul de cotrol în ciuda acestor dovezi, în loc să închidă acest crematoriu. Este un atentat la sănătatea populaţiei. Trebuia închis acest crematoriu de deşeuri până îşi pune la punct filtrele pentru a împiedica infestarea aerului cu tot felul de toxine. Ne amăgim cu corpul de control, cu controale de la minister, de la DSP, când rapoartele spun clar că trebuia închis încă din 2018”, a spus Cezar Irimia, la Digi24.

Ce spune legea despre distrugerea deşeurilor medicale

Norma tehnică privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale din 03.12.2012 arată, în articolul 43 că  procesele și metodele folosite pentru tratarea și eliminarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale nu trebuie să pună în pericol sănătatea populației și a mediului, respectând în mod deosebit următoarele cerințe:

a) să nu prezinte riscuri pentru apă, aer, sol, faună sau vegetație;

b) să nu prezinte impact asupra sănătății populației din zonele rezidențiale învecinate;

c) să nu producă poluare fonică și miros neplăcut;

d) să nu afecteze peisajele sau zonele protejate/zonele de interes special.

Atât deșeurile medicale periculoase, cât și deșeurile medicale nepericuloase sunt gestionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

De asemenea, metodele de eliminare a deșeurilor medicale trebuie să asigure distrugerea rapidă și completă a factorilor cu potențial nociv pentru mediu și pentru sănătatea populației.

 Metodele folosite pentru eliminarea deșeurilor medicale rezultate din activități medicale sunt:

a) decontaminarea termică la temperaturi scăzute, urmată de mărunțire, deformare;

b) incinerarea, numai pentru tipurile de deșeuri medicale pentru care este interzisă tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute urmată de mărunțire (de exemplu, deșeurile medicale: anatomopatologice, chimice, farmaceutice, citotoxice și citostatice etc.), cu respectarea prevederilor legale impuse de Hotărârea Guvernului nr. 128/2002, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 756/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind incinerarea deșeurilor;

c) depozitarea în depozitul de deșeuri, numai după tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute și cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 95/2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare și procedurilor preliminare de acceptare a deșeurilor la depozitare și lista națională de deșeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deșeuri, cu modificările ulterioare, în baza unor buletine de analiză care se vor efectua pe încărcătura ce va fi transportată către depozit. 

Compania de la Brazi a replicat, după acuzațiile de la Garda de Mediu, spunând că deșeurile periculoase erau depuse în camere frigorifice, conform digi 24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net