Cancerul de col uterin, boala de care mor cele mai multe românce. Anual, se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi

Ultima actualizare:

    Cancerul de col uterin nu are simptome
Cancerul de col uterin nu are simptome

În țara noastră, cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În fiecare an, în România, aproximativ 2.000 de femei pierd lupta cu această boală, iar alte peste 3.300 află că suferă de așa ceva.

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (virusul papiloma uman), care provoacă schimbări la nivelul celulelor colului uterin.

Cancerul apare atunci când celulele sănătoase dezvoltă modificări în ADN-ul lor. Acestea acumulate formează o masă tumorală, pot invada țesuturile din apropiere se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului. 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcusul vieții.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin

În fiecare an, în România se înregistrează 3.308 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.743 de decese cauzate de acestă boală. Iată care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin!

  • mulți parteneri sexuali;
  • activitatea sexuală timpurile;
  • un sistem imunitar slăbit;
  • alte infecții cu transmieter sexuală (chlamydia, gonoreea, sifilisul, HIV);
  • fumatul.

Cum se poate reduce riscul apariției de cancer de col uterin

Dar apariția cancerului de col uterin poate fi prevenită dacă fac un test HPV și Babeș-Papanicolau o dată pe an. Acesta poate depista leziuni precanceroase ale colului uterin, astfel încât pot fi monitorizate și tratate.

Statisticile arată că 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite prin screening și teste.

În plus, este recomandată protejarea în timpul actului sexual cu prezervativ. Dar nu este totuși suficient, pentru că infecția cu HPV se transmite și prin contactul tegumentelor din zona genitală.

Proiect european pentru prevenția cancerului de col uterin

Pentru că România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea ce privește rata mortalității prin cancer de col uterin, cei de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca ”Prof. dr. Ion Chiricuță”, împreună cu Institutul Național de Sănătate, au gândit proiectul finanțat din fonduri europene ”Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”.

În perioada 28 februarie-1 martie, a avut loc întâlnirea de lucru cu jurnaliștii, în cadrul proiectului european privind screeningul de cancer de col uterin
În perioada 28 februarie-1 martie, a avut loc întâlnirea de lucru cu jurnaliștii, în cadrul proiectului european privind screeningul de cancer de col uterin

Valoarea eligibilă este de peste 22,8 milioane de lei și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul va fi implementat începând cu luna mai, timp de patru ani, și își propune creșterea numărului de persoane care beneficiază gratuit de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament.

Din grupul țintă fac parte femeile rome, cele care locuiesc în sate izolate, dar și femeile cu venituri mici. Ele vor avea parte de screening gratuit, fie la una dintre cele patru clinici care vor intra în program, fie la unitatea mobilă cu care doctorii vor merge prin țară.

”Rezultatul îl vor avea în două ore și vom putea face și biposii. Dacă vor fi găsite cu probleme, femeile vor fi monitorizate și tratate gratuit. Trebuie ca toată lumea să înțeleagă că acest cancer de col uterin este cea mai comună formă și are cea mai ridicată rată de mortalitate. Cele mai multe cazuri sunt la femeile tinere, de până în 50 de ani, nu are simptome și afecteză, în principal, doamnele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Misiunea noastră este de a contribui la diminuarea efectelor bolii canceroase în România prin programe care integrează înngrijirea pacienților, prevenirea și cercetarea, educația continua a tuturor profesioniștilor implicați, precum și a publicului”, a declarat medicul oncolog Forian Alexandru Nicula, de la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță”.

Cum te pregătești pentru efectuarea testului Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau se face în cabinetul ginecologului și se ia o probă din interiorul colului. Prelevarea nu este dureroasă. Pentru ca interpretarea testului să fie cât mai adecvată, se recomandă urmatoarele:

  • programează-te la distanță de menstruație, de preferat între zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruației);
  • nu utiliza spălături vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare;
  • evită contactul sexual timp de 48 de ore înainte de recoltare.

Și nu uita! Zilnic, șase românce mor din cauza cancerului de col uterin.

Citește și:

https://www.click.ro/utile/sanatate/de-la-ce-varsta-se-administreaza-vaccinul-antihpv

https://www.click.ro/news/national/legea-vaccinarii-obligatorii-2020-tot-ce-trebuie-sa-stii

https://www.click.ro/utile/sanatate/cancerul-de-col-uterin-poate-fi-prevenit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net