Când se face şi cât costă vaccinul meningococic împotriva meningitei
Bucureştenii sunt în alertă după ce o tânără de 18 ani, elevă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, infectată cu meningită meningococică fulminantă a murit, joi, la spital. Medicii spun că profilaxia se poate face prin vaccin antimeningococic. Acesta nu face parte din schema obligatorie, însă poate fi cumpărat din farmacii în baza unei prescripţii medicale. Vaccinul se poate administra copiilor încă de la vârsta dedouă luni.
„Meningita meningococică mai este denumnită şi meningita epidemică, pentru că meningococul se transmite uşor în comunităţi semiînchise, cum sunt comunităţe de copii sau de soldaţi, de exemplu. Adică este vorba despre oameni care petrec foarte mult timp împerună. Trebuie precizat însă că meningococul nu se transmite la fel de uşor ca virusul gripal pe care îl poţi lua chiar şi din autobuz”, a explicat pentru Click!, dr Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
Medicul a mai precizat că profilaxia se face prin vaccin, iar indicaţiile sunt la copii şi adolescenţi. „Formele fulminante le fac în general tinerii. În primul rând pentru că imunitatea lor este în curs de contruscţie şi în al doilea rând pentru că atât copiii cât şi tinerii trăiesc în astfel de comunităţi. Se duc la grădiniţă, la şcoală, la facultate. Vaccinarea antimeningococică se poate face încă de la vârsta de două luni. Sunt 5 serotipuri de meningococ care pot să producă boala. Un vaccin acoperă 4 serotipuri (A,C,Y şi W) şi al doilea vaccin care este indicat doar la adolescenţi acoperă al cincilea serotip (B)”, a mai spus medicul Cătălin Apostolescu.
„Marea majoritate a persoanelor dezvoltă infecţii asimptomatice. Un procent mic face amigdalită (5-10% din cei infectaţi) şi un procent mai mic, meningită (1-3% din cei infectaţi). Dintre cei care fac meningită, doar 1% pot dezvolta forme fulminante”, a explicat dr Cătălin Apostolescu.
Vaccinurile antimeningococice nu fac parte din schema obligatorie de vaccinare, însă pot fi cumpărate din farmacii, însă doar în baza prescripţiilor medicale.
Denumirea comercială a vaccinurilor antimeningococice diferă în funcţie de producător. Preţurile încep de la suma de 40 de lei pentru „Vaccinul meningococic polizaharidic A+C” . Însă cel mai solicitat vaccin ajunge undeva la 200 de lei. "Este vorba despre Nimenrix pentru tulpinile A,C,W şi Y şi este utilizat pt imunizarea activa a persoanelor incepand cu varsta de 12 luni si peste impotriva infectiilor meningococice provocate de "Neisseria meningitidis", a declarat pentru Click! Lavinia Toma, farmacist la Maxi Farma Ploieşti.
O elevă de 18 ani a murit de meningită
Joi, o elevă de 18 ani de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, diagnosticată cu meningită meningococică a murit la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au intervenit imediat după ce au primit informarea referitoare la acest caz de la Institutul „Matei Balş”. În urma investigaţiior au fost stabiliţi toţi contacţii direcţi Este vorba despre elevii a doua clase de curs şi 10 dintre profesori . Acestora li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doza unică în scop profilactic.
Împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a luat decizia ca vineri cursurile să fie suspendate pentru decontaminare şi dezinfecţie.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.
CITEŞTE ŞI: Meningita meningococică a luat și viața nepoatei lui Dumitru Prunariu, în 2015