Casa Scânteii, «templul» presei de partid

Ultima actualizare:

    1970. Casa Scânteii, pusă în valoare de statuia lui V.I. Lenin, amplasată în aprilie 1960
1970. Casa Scânteii, pusă în valoare de statuia lui V.I. Lenin, amplasată în aprilie 1960

Începând cu 1947, România intră într-o nouă eră, cea a omului care trebuia să dea ascultare unui regim care știa ce e bine pentru el. Orice urmă de individualism e anihilată de noua orânduire socialistă care nivela conștiințe și punea pe picior de egalitate pe toți indivizii ei.

Presa de partid avea un rol central în crearea omului de tip nou, căruia i se inocula ideea că nu se va desăvârși cu adevarăt în viață decât dacă va contribui la edificarea statului socialist de inspirație sovietică. Pe 26 iulie 1949 este publicată, așadar, hotărârea biroului politic al Partidului Muncitoresc Român (denumirea PCR în perioada 1948-1965) de a se construi Combinatul poligrafic Casa Scânteii.

„Evident, totul era de inspirație sovietică atunci, deci și clădirea va purta amprenta monumentalelor clădiri sovietice, în cazul de față Universitatea Lomonosov de la Moscova. Totuși, colectivul care realizează obiectivul este românesc (Nicolae Bădescu, L. Staadeker, M. Alifanti), condus de arhitectul Horia Maicu”, își amintește istoricul Dan Falcan.Clădirea are patru corpuri distincte, care comunică între ele și sunt legate de un corp central cu 13 etaje și 85 de metri înălțime. În vârf a fost adăugată o „săgeată” de 15 metri înălțime, care, o perioadă, a fost folosită ca releu pentru Televiziunea Română. „Lucrările s-au încheiat în 1956, iar clădirea adăpostea cel mai mare combinat poligrafic din țară, dar și numeroase edituri și redacții de ziare și reviste. În anii ‘80 acolo era Ministerul Culturii, căruia i se spunea oficial Consiliul Culturii și Educației Socialiste. Tot acolo era și bogata fototecă a Agerpres”, mai spune Dan Falcan.

Din punct de vedere arhitectural, clădirea impresionează prin totala lipsă de inspirație a celor care au „desenat-o”. Pe lângă stilul realist-socialist de inspirație sovietică, Casa Scânteii abundă în influențe tradiționale și chiar „burghezo-moșierești”. De exemplu, turnulețele care se găsesc pe fiecare din cele patru corpuri de clădire sunt inspirate din arhitectura bisericilor și mânăstirilor de la noi.


    2017. Casa Presei Libere, încă în picioare. Azi, monumentul „Aripi”, realizat de sculptorul Mihai Buculei, e închinat eroilor rezistenţei anticomuniste
2017. Casa Presei Libere, încă în picioare. Azi, monumentul „Aripi”, realizat de sculptorul Mihai Buculei, e închinat eroilor rezistenţei anticomuniste

În documentația depusă în vederea proiectării se regăsec câteva pasaje care fac referire la mânăstirile Hurezi, Curtea de Argeș și Cozia. Turnurile nu au primit niciodată o funcțiune practică, ci au fost pur decorative. În arhitectura ferestrelor și boltelor se văd influențe interbelice, atât de hulite de comuniști. Explicația prezenței lor poate fi aceea că „au scăpat” de cenzură, mai marii partidului nefiind niște experți în domeniu.

Templu al presei de partid în comunism, Casa Scânteii a mai găzduit redacții de ziare și de edituri și după 1990. După Revoluție a primit numele de Casa Presei Libere, ca tribut adus libertății cuvântului, recâștigată odată cu înlăturarea regimului.

Ridicată pe molozul Hipodromului Băneasa

Locul edificării sale nu a fost ales la întâmplare. În acea perioadă, partidul voia cu orice preț să demoleze toate construcțiile de inspirație „burghezo-moșierească”. De aceea, terenul de 60 ha pe care funcționa celebrul Hipodrom Băneasa a fost foarte râvnit.

Operă a arhitectului Ion Berindei (tatăl), Hipodromul Băneasa era în 1910 un loc al întâlnirilor mondene ale înaltei societăți europene. Aici, pariatul pe cursele de cai nu era doar un mod de a face bani, ci mai degrabă unul de petrecere a timpului liber într-o companie selectă. În perioada 1949-1950, hipodromul de galop și tribunele aferente au fost demolate pentru viitoarea Casă a Scânteii. În 1960, la patru ani de la inaugurarea clădirii propagandei, este distrusă și pista de trap, în locul căreia avea să se ridice „Târgul Internațional”, actualul Romexpo.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
p 19 Mark Zuckerberg WC jpg
telefon  jpg
incendiu autobuz  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net