Câți oameni au murit în închisorile din România. Răspuns pentru Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a adus drept argument pentru ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codului penal condițiile inumane din penitenciarele românești. Președintele PSD a invocat decesul omului de afceri Dan Adamescu, condamnat la patru ani de pușcărie și încarcerat la Penitenciarul Jilava.
Liviu Dragnea l-a somat pe ministrul Justiției marți, după ce a fost anunțat decesul omului de afaceri Dan Adamescu, să prezinte situația morților din închisorile românești, susținând că situația este inacceptabilă.
Dacă ar fi căutat pe pagina de internet a Guvernului, Liviu Dragnea ar fi găsit însă o situație la zi prezentată de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, chiar vineri, 20 ianuarie, într-o declarație de presă.
”Totuși, azi-noapte a murit un om în penitenciar. Acel om nu fusese condamnat la moarte. Eu cred că Ministerul Justiției, în foarte scurt timp, să arate câți au murit în închisorile din România, că poate e bine ca toți să știm”, a tunat președintele PSD marți, 24 ianuarie.
Numai că toată lumea ar fi trebuit să știe deja acest lucru, având în vedere că directorul ANP prezentase o situație detaliată vineri, 20 ianuarie. Conform acesteie, în închisorile din România au murit, anul trecut, 98 de persoaneceea ce înseamnă 3,5 la mia de deţinuţi. Față de numărul de decese înregistrat la nivelul populației României, situația nu este chiar atât de dramatică, după cum a presupus Liviu Dragnea.
”În anul 2016, corespunzător unui efectiv mediu de, 27.984 de persoane aflate în custodia ANP, s-a înregistrat un număr de 98 decese, respectiv 3,5 la mia de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori)”, se arată în declarația Lui Marius Vulpe, comisar șef de penitenciare.
Decesele, cauzate de boli cronice sau sinucideri
”Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiunile medicale cronice/cazuri în fază terminală.Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63%din totalul deceselor în 2016. Comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca și cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total.
Decese prin suicid au fost 11 cazuri (3,95la 10.000 deținuți) în anul 2016 faţă de anul 2015 când s-au înregistrat 10 cazuri. Din acest punct de vedere, din statistica oficială a Consiliului Europei rezultă că sistemul penitenciar românesc se află mult sub rata incidenţei suicidului la nivel European”, se mai arată în documentul publicat pe pagina de internet a Guvernului României.
Dan Adamescu a murit într-un spital privat
Omul de afaceri Dan Adamescu a murit la vârsta de 68 de ani, într-o clinică privată. Pe 10 septembrie 2016, în baza documentelor medicale depuse de avocați, Adamescu a fost transferat de la Penitenciarul Jilava la Spitalul de Urgență Floreasca, pentru investigatii în vederea unei operații la genunchi, pentru montarea unei proteze. Ulterior, în baza recomandărilor unui medic de la Spitalul Floreasca, Dan Adamescu a fost transferat, sub pază, la un spital privat, de atunci nemairevenind în penitenciar.