Ce atribuții va avea Laura Codruța Kovesi în următorii 7 ani, după numirea ca procuror-șef european
Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă, joi, şi în Consiliul Uniunii Europene pentru a deveni procuror-şef european. Din momentul în care va fi numită în funcție, fosta șefă a DNA se va ocupa de combaterea fraudei cu bani europeni.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că i-a spus ambasadoarei României la UE, Luminița Odobescu, că o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, înainte de votul de joi din COREPER.
„În chestiunea procurorului șef european pot confirma că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. I-am comunicat că eu, președintele României sunt pentru doamna Kovesi la funcția de procuror-șef european”, a declarat Klaus Iohannis.
În următorii 7 ani, perioadă în care va ocupa funcția de procuror șef al Parchetului European, Kovesi investiga și urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE cum ar fi: frauda, corupţia, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.
Parchetul European va face investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.
Parchetul European este un proiect comun al 22 state membre ale Uniunii Europene, format pentru ca ele să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE, potrivit digi 24.
Rapoartele Uniunii Europene relevă faptul că statele membre pierd cel puţin 50 de miliarde de euro în venituri din TVA, în fiecare an, din cauza fraudei transnaţionale. Statele membre au raportat că aproximativ 638 de milioane de euro din fondurile structurale au fost utilizate abuziv.
Parchetul European ar trebui să îşi preia atribuţiile până la finalul anului 2020.
Ce spune Kovesi despre funcția de procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi a declarat, joi seară, la Digi24, că se bucură pentru faptul că poate continua activitatea pe care a început-o la DNA, odată cu ocuparea funcției de procuror-șef european. Ea consider că, deși procedura nu este încheiată, votul Consiliul Uniunii Europene este un pas important și că „alegerea unui procuror român este o recunoaștere a înregii activități depuse de sistemul de justiție românesc”.
Fosta șefă a DNA a mai spus că trebuie clarificat votul ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu.
Întrebată ce înseamnă din punct de vedere personal, Kovesi a spus că este „un moment pot să-i spun unic într-o carieră profesională”. „Chiar săptămâna aceasta am împlinit 24 de ani de procuratură. Experiența pe care am acumulat-o în România îmi va fi extrem de utilă în ce am de făcut, faptul că voi pleca din țară nu înseamnă că nu voi putea contribui la sistemul judiciar, voi răspunde prezent ori de câte ori va fi nevoie”, a subliniat Kovesi.
Citește și:
Cine este iubitul Laurei Codruța Kovesi. «Omul la care țin foarte mult și cu care-mi împart viața»