Ce autorizaţie îţi trebuie pentru a deschide un salon de înfrumuseţare

Ultima actualizare:

Pentru a deschide un salon de înfrumuseţare presupune, în primul rând, să înfiinţezi o firmă sau PFA/ II la Oficiul Registrului Comerţului.

Pentru stabilirea obiectului principal de activitate va trebuie sa optezi pentru cod CAEN 9602 (coafură sau alte activităţi de înfrumuseţare) sau cod CAEN 9604 (activităţi de întreţinere corporală).

Trecând de aceasta etapă a înregistrării, foarte importantă de astfel, urmează etapa care include autorizarea pentru funcţionare. Spaţiul în care se va desfăşura activitatea trebuie să corespundă tuturor normelor în vigoare iar angajaţii trebuie să deţină calificările corespunzătoare.

Ce trebuie să ştii cu privire la spaţiu

Fie că îl închiriezi sau că eşti proprietara spaţiului în care urmează să se desfăşoare activitatea, acesta trebuie să îndeplinească câteva condiţii. Chiar dacă autorizarea spaţiului nu este condiţionată de criteriile pe care le voi menţiona în cele ce urmează, dacă îţi doreşti o afacere rentabilă vei ţine cont de ele. La modul ideal spaţiul ar trebui să fie amplasat într-o zonă potrivită conceptului pe care îl ai (un salon de înfrumuseţare de dimensiuni reduse poate fi deschis, cu costuri de publicitate minime, în orice cartier al unui oraş sau într-o localitate rurală; un salon cu clasă mai înaltă este de preferat să se deschidă în centrul unui oraş, în incinta unui mall etc; un salon de elită este recomandat să fie deschis într-o zonă prosperă a oraşului), într-o zonă cu trafic pietonal intens, intrare direct din stradă, să aibă vizibilitate (evită spaţiile din subsol sau demisol) şi să fie suficient de spaţios.

Bineînteles că spaţiul trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislaţia in vigoare, de aceea înainte de a investi este idicat să apelezi la expertiza unui specialist pentru a fi sigură că nu vor apărea situaţii neplăcute în demersurile de autorizare. În principiu, spaţiul trebuie să fie compartimentat astfel: accesul/recepţia; desfăşurare activităţi; depozitare echipament, instrumentar şi articole curate; depozitare echipamente şi materiale utilizate pentru curăţenie. Salonul trebuie să deţină câte dotări sanitare se stabilesc prin normele de proiectare şi, la amenajarea acestuia, este obligatoriu să se ia măsuri de protecţie împotriva insectelor şi rozătoarelor, etc.

Avize şi autorizaţii

Aşadar, ai firma şi spaţiul amenajat corespunzător derulării activităţii, urmează etapa necesară pentru a obţine avizele şi autorizaţiile necesare: ASP (Autoritatea de Sănătate Publică), DSV (Direcţia Sanitar Veterinară), Protecţia Mediului, Protecţia Muncii, PSI şi autorizaţii personale pentru angajaţi.

Pentru a obţine avizul sanitar necesar derulării activităţii va trebui să întocmeşti un dosar pe care să-l depui la Direcţia de Sănătate Publică care să conţină:  o cerere la care anexezi un plan general de amplasare a spaţiului şi planul de amenajare interioară. Potrivit legislaţiei ţării noastre, autorizările pentru protecţia muncii, protecţia mediului şi sanitar veterinară se dau în baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Legea 159/2007 a eliminat din declaraţia-tip pe propria răspundere pe care un agent economic o depune la ORC, avizul PSI din condiţiile eliberării certificatului de înregistrare, dorindu-se ca astfel să se întărească controlul agenţilor economici pe linia măsurilor de prevenire a incendiilor – altfel spus,  s-a creat un cadru legal lărgit privind obligativitatea obţinerii avizului PSI.

Condiţii pentru angajaţi

După cum spuneam anterior, personalul trebuie să fie calificat. De astfel, dacă ai decis să înfiinţezi PFA/ II ai nevoie de calificare. Nu-ţi va fi tocmai uşor să înfiinţezi o echipă fără reproş încă de la început din cauza faptului că la anunţurile de recrutare se prezintă, de regulă, persoane care migrează dintr-un salon în altul (pentru că nu lucrează bine, ori nu sunt serioase etc.) sau începători în acest domeniu. Ai totuşi la îndemână variante pentru a evita aceste situaţii neplăcute: poţi face angajări prin recomandări sau poţi forma o echipă din începători având în vedere că trebuie să te ocupi de trimiterea acestora la cursuri şi seminarii de specializare.

De asemenea, potrivit reglementarilor MEdCT, va trebui să asiguri periodic cursuri de instruire angajaţilor, cu scopul ca prin activităţile desfăşurate de aceştia să nu le fie afectată sănătatea nici lor şi nici clientilor. Articol oferit de ACTE FIRMA!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net