Credeai că ştii unde a fost botezat Iisus? Iată adevărul!

Ultima actualizare:

    Pe partea israeliană a Râului Iordan, pelerinii se botează în cămăşi albe
Pe partea israeliană a Râului Iordan, pelerinii se botează în cămăşi albe

Imaginile cu miile de pelerini în cămăşi albe care se scaldă în apele Iordanului îţi sunt cunoscute? Sigur că da. Vedete de la noi au făcut drumul până în Israel pentru a primi botezul asemenea lui Iisus. Dar iată că, adevărul nu este chiar acesta.

Am călcat pe aeroportul din Amman, Iordania, cu o strângere de inimă. Mă aşteptam să fiu luată la puricat de agenţii de securitate, la fel ca-n Israel, să mi se pună multe întrebări despre viaţa şi munca mea, să mi se verifice paşaportul filă cu filă. Surpriză însă! Nimic din toate astea. Din contră. Poliţişti de frontieră amabili, cu zâmbetul pe buze şi dornici să întâmpine turiştii. De ani de zile visam să văd Petra - oraşul săpat în stâncă. Cu gândul acesta am plecat spre Iordania. Ce am descoperit însă în micuţa ţară arabă mi-a depăşit cu mult aşteptările.

De exemplu, toată lumea ştie că Israelul este „Ţara Sfântă”, însă puţini ştiu că unul dintre cele mai importante evenimente descrise în Biblie – Botezul Domnului Iisus Hristos - se petrece, de fapt, în Iordania, ţara vecină. La 120 de kilometri de Amman, capitala cosmopolită a Iordaniei, la 100 de metri de Râul Iordan, noi descoperiri arheologice au infirmat ipoteza conform căreia în Israel ar fi fost botezat Hristos.


    Iisus a coborât treptele de marmura spre apa Iordanului pentru a primi botezul
Iisus a coborât treptele de marmura spre apa Iordanului pentru a primi botezul

Pe partea iordaniană a fost găsit locul adevărat, lângă o biserică din perioada bizantină. De-a lungul secolelor, râul Iordan şi-a modificat albia ca urmare a nenumăratelor inundaţii, astfel încât firicelul de apă care coboară azi chiar pe graniţa dintre Israel şi Iordania este doar o copie palidă a măreţului râu.

Cum vechea albie, care măsura uneori peste un kilometru lăţime, trecea în special pe teritoriu iordanian, iată că adevărata Betania, locul unde Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul, se află aici, la est de actualul râu. Pe cursul albiei secate s-a descoperit în 1998 un culoar în formă de cruce, marcat de 22 de scări de marmură neagră, care coboară 30 de metri sub nivelul bisericii, spre râul Iordan. Pe aici a coborât Iisus pentru a primi botezul.


    Aşa arăta locul pe vremea lui Iisus
Aşa arăta locul pe vremea lui Iisus

Chiar Papa Ioan Paul al II-lea a confirmat acest “adevăr absolut” şi a binecuvântat locul, cu ocazia vizitei sale istorice din anul 2000.

Deşi 90% din populaţia Iordaniei este musulmană, totuşi e o mare onoare faptul că pe teritoriul ţării lor se află al treilea loc important al creştinătăţii, după locul Răstignirii şi Învierii Domnului (Ierusalim) şi locul Naşterii Sale (Bethleem).

Ce m-a inpresionat cel mai mult aici, pe malul iordanian al râului? Liniştea! În comparaţie cu circul de pe malul israelian. În timp ce eu atingeam smerită apa sfântă a râului, vizavi zeci de oameni în cămăşi albe participau la ritualuri gălăgioase şi ostentative.

Şi legăturile Iordaniei cu creştinătatea nu se opresc aici. Tot pe teritoriul acestei micuţe ţări arabe se găsesc, conform tradiţiei iudaice, locul unde Iacob a capturat îngerul lui Dumnezeu, locul unde Sfântul Ilie a fost luat la cer într-un car de foc, locul unde soţia lui Lot a fost transformată în stană de piatră sau muntele pe care este înmormântat Moise. Cât despre Moise, la intrarea în oraşul Petra se află şi acum „Izvorul lui Moise“. Conform povestirilor biblice, aici a dat Moise cu toiagul în piatră şi a tâşnit un izvor pentru a astâmpăra setea poporului.


    Muntele Nebo, pe care ar fi fost îngropat Moise
Muntele Nebo, pe care ar fi fost îngropat Moise

Şi cu toate aceste “bogăţii” religioase, Iordania nu are nimic în comun cu războaiele vecinilor (Israel, Egipt, Iraq), fiind o insulă de stabilitate într-o zonă măcinată de conflicte. Cu sistemul său politic stabil, cu un rege dur, dar foarte respectat, cu o toleranţă religioasă neîntâlnită în această zonă, Iordania nu a avut problemele vecinilor, pentru că se merge pe principiul “paza bună, trece primejdia rea”.

Fiecare autocar are un polițist-însoțitor și măsurile de siguranță sunt mari începând de la intrarea în hoteluri, până la punctele turistice, dar fără să te facă să te simţi ameninţat. “Dacă n-am fi simţit pe pielea noastră că este o ţară safe, n-am fi pornit proiectul Iordania”, ne-a declarat Elena Anghel, managerul agenţiei de turism Prestige Tours, care va lansa începând din 9 martie un zbor direct între Bucureşti şi Aqaba, staţiunea de la Marea Roşie.

Un sejur de 7 nopţi cu zbor, taxe, transferuri aeroport-hotel, cazare la hoteluri de 4 şi 5 stele cu mic dejun costă de la 720 de euro de persoană.Agenţia oferă bonus şi o excursie cu jeepurile în deşertul roz Wadi Rum, devenit celebru după ce multe filme de la Hoolywood s-au turnat aici: Star Wars, Lawrence al Arabiei sau Marţianul. O excursie opţională la Râul Iordan şi pe muntele Nebo costă 138 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net