Cum va fi vremea până la sfârşitul lunii
Meteorologii anunţă pentru ziua de marţi vreme instabilă şi răcoroasă. În Bucureşti, în a doua parte a zilei, sunt aşteptate averse însoţite de descărcări electrice. Vremea se va încăzi abia spre sfârşitul săptămânii.
MARŢI. Vremea va fi răcoroasă şi în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare accentuate în vest, în nord şi în centru unde va ploua pe arii relativ extinse. După-amiaza şi seara instabilitatea atmosferică se va manifesta local şi în regiunile sudice, în special în zona montană şi deluroasă, prin averse, descărcări electrice si intensificări de scurtă durată ale vântului.
Punctiform cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat se va semnala grindină. Pe crestele montane înalte precipitațiile vor fi şi sub formă de lapovită sau ninsoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 grade in estul Transilvaniei şi 20 de grade in sud-vest.
În Bucureşti, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate în a doua parte a zilei când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 17...18 grade.
MIERCURI: Vremea se va menţine răcoroasă în cea mai mare parte a ţării, chiar rece pentru această dată în nord, în centru şi în nord-est, unde cerul va avea înnorări pe parcursul zilei şi pe arii relativ extinse vor fi ploi, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice. În cursul după-amiezii, fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor apărea local şi în regiunile sud-estice şi în zonele montane şi submontane. Izolat cantitătile de apă vor depăsi 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină.
Pe crestele montane înalte, trecător, precipitatiile vor fi si sub formă de lapovită sau ninsoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 12...13 grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 22 de grade în sudul Munteniei şi al Olteniei.
În Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă, va fi de 20...21 de grade.
JOI: Deşi vremea se va încălzi în toată ţara, valorile termice se vor menţine uşor mai scăzute decât mediile climatologic specifice acestei date din an. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi izolat ploi slabe, de scurtă durată, după-amiaza şi seara în nord, în est şi în zonele montane, iar noaptea posibil în regiunile vestice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade în estul Transilvaniei şi 24 de grade în vest şi în sud.
În Bucureşti, vremea se va încălzi fată de ziua anterioară, însă valorile termice vor fi uşor sub normalul perioadei. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 22...23 de grade.
VINERI - Vremea va continua să se încălzească, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice ultimei decade a lunii mai. Cerul va avea înnorări temporar accentuate în sud-vestul tării, iar după-amiaza si în zona de munte, unde pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice. Vor fi conditii de grindină.
În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene pot apărea izolat. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 grade pe litoral şi estul Transilvaniei şi 26 de grade în sud.
SÂMBĂTĂ, DUMINICĂ, LUNI - Valorile termice se vor menţine în jurul mediilor climatologice ale perioadei. Probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare în cursul după-amiezelor, local în zonele montane şi izolat în restul teritoriului.
Potrivit prognozei meteo emisă de ANM pe perioada 16-29 mai, temperaturile vor mai creşte după data de 19 mai.
MUNTENIA
Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade şi de 7 grade a celor minime.
În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor creşte uşor şi treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua şi 11...12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menţine relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei.
Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra şi cantităţi de apă mai importante, dar şi în intervalul 24 –29 mai.
BANAT
În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15...17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22-24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creştere, până la 10-12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni şi spre sfârşitul celei de-a doua.
CRIŞANA
Până pe 18 mai vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată şi vorajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 şi 23 de grade, iar cele minime între 8 şi 10 grade.Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.
TRANSILVANIA
La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13-17 grade, iar a minimelor nocturne de 2-6 grade. Din data de 20 mai şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20-22 de grade şi a celor minime de 5-9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început şi din nou în cea de-a doua săptămână.
MARAMUREŞ
În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne şi nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13-15 grade, iar a celor minime de 3-7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât şi nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19-22 de grade, iar cele minime de 7-10 grade.Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ.
MOLDOVA
Până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade şi vor fi în medie de 13-18 de grade, apoi vor creşte treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20...22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6-8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor creşte şi din 23 mai până spre sfârşitul lunii se vor înregistra, în medie, 10-12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile şi în a doua săptămână de prognoză.
DOBROGEA
În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creştere uşoară şi treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variaţii semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 şi 22 de grade, iar cele minime între 9 şi 13 grade. Aversele se vor semnala local şi cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după data de 24 mai.
OLTENIA
În primele zile, atât temperaturile diurne cât şi cele nocturne vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16-18 grade şi de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14 grade şi minime de 11 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variaţii semmnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare la începutul şi sfârşitul intervalului de referinţă. În rest, acestea vor fi sporadice şi slabe cantitativ.
LA MUNTE
Primele patru zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime şi în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei şi va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade şi minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar se vor înregistra cantităţi de apă mai importante.