De ce oamenii cu obezitate și diabet sunt vulnerabili în fața Covid-19. Explicația dr. Virgil Musta

Ultima actualizare:
Testul pentru diabet se face simplu
Testul pentru diabet se face simplu

Tot mai multe persoane care mor din cauza Covid-19 au în comun diabetul zaharat, obezitatea sau ambele boli. Medicul Virgil Musta spune aceștia sunt pacienții care evoluează cel mai sever și au rata cea mai mare de mortalitate. Din păcate, printre victime se numără mulți tineri, lucru mai puțin obișnuit, având în vedere că virusul periculos lovește mai ales în persoanele de vârta a treia.

Femeie, 20 ani, din județul Vaslui. Printre comorbidități, obezitate de gradul II.  Bărbat de 30 de ani din Bihor- comorbidități: obezitate. Femeie de 32 de ani din județul Suceava: suferea de obezitate morbidă și alte comorbidități. Femeie de 27 de ani era din judeţul Botoşani. Suferea de diabet zaharat tip I Sunt doar câteva exemple de tineri care și-au pierdut viața din cauza Covid-19, boală agravată de obezitate sau diabet. Desigur că mulți dintre cei care cad victime suferă și de alte boli cronice sau acute grave, însă având în vedere că de obicei persoanele în vârstă au astfel de boli, este un lucru mai puțin obișnuit ca cei de până în 45 de ani să facă parte din grupa de risc pentru coronavirus. Medicii spun că bolnavii obezi și cei care suferă de diabet au o imunitate mai scăzută.

În plină pandemie, obezitatea este unul din factorii majori de risc, în infecția cu coronavirus.Conform unui raport citat de stirileprotv.ro, aproape jumătate dintre cei decedați în România, aveau multe kilograme în plus, față de greutatea normal. Iar la unul din zece, era singura boală asociată.

Un orar bine stabilit pentru mese ne poate scăpa de acest prognostic care anunță că în 2025 50% din populația globului va fi obeză
Un orar bine stabilit pentru mese ne poate scăpa de acest prognostic care anunță că în 2025 50% din populația globului va fi obeză

Medicii spun că cei cu exces ponderal au o cantitate sporită de zahăr în sânge, iar aceasta permite o multiplicare accelerată în celule a virusului. În acest context, slăbitul nu mai trebuie să fie un obiectiv pe termen lung. Devine o urgență.

Bolnavii obezi au imunitate mai slabă

La bolnavii obezi și infectați cu noul virus imunitatea e slabă, iar organele tind să cedeze ușor.

”Pacienții cu obezitate și cu diabet sunt pacienții care evoluează cel mai sever și au rata cea mai mare de mortalitate. Cantitatea de zahar din sânge sau de la nivel celular favorizează multiplicarea virusurilor, microbilor și fungilor. Înseamnă că și imunitatea umorală, și imunitatea celulară sunt afectate.”, a explicat pentru stirileprotv.ro Virgil Musta, medic specialist boli infecțioase.

Doctorul a explicat că și în cazul tinerilor, dacă aceștia sunt obezi, plămânii și inima cedează mai repede. Dar și fiecare celulă tinde să fie cotropită de noul virus, multiplicat într-un ritm sporit, decât la cei cu greutate normală. Astfel, bolnavii ajung în câteva zile să nu mai poată respira singuri.

Unul din trei români e supraponderal

La nivel mondial, cazurile de obezitate aproape s-au triplat în ultimii 45 de ani. Organizația Mondială a Sănătății spune că în lipsa unor măsuri drastice, în 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Unul din trei români e supraponderal, iar în numai o lună, 50 de suferinzi de obezitate au murit din cauza asocierii afecțiunii de fond cu noul virus.  Conform unor estimări ale Comisiei Europene, în ultimii cinci ani, numărul românilor care fac sport a scăzut cu 12%, iar numărul sedentarilor a crescut cu 15%. Mulți pacienți cu surplus ponderal caută de acasă soluții, mai ales că unii sunt conștienți că o dietă corectă, începută acum, le-ar putea salva viața.

Dr. Virgil Musta explică de ce obezii au o imunitate mai slabă
Dr. Virgil Musta explică de ce obezii au o imunitate mai slabă

Ce este obezitatea

Potrivit Dr. Raluca Sanda Vișan, medic primar Diabet, nutriție și boli metabolice, obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn. Este caracterizată printr-un exces de țesut adipos. În mod normal organismul bărbaților conține un procent de 15 - 20 % de țesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 % de țesut adipos.

Gradele obezității

Organizația mondială a sănătății a definit și clasificat grade de obezitate, pe baza IMC - indicele de masa corporală, calculat prin raportul greutate/inaltime2, astfel :

- gradul 1 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 30 - 34,9 kg/m2

- gradul 2 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 35 - 39,9 kg/m2

- gradul 3 de obezitate cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2

Cum măsurăm obezitatea

Pacienții cu indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 25 - 29,9 kg/m2 au fost definiți ca supraponderali. Valori normale ale indicelui masei corporale (IMC) sunt 24 - 26 kg/m2 pentru femei și 24 - 27 kg/m2 pentru bărbați. Un indice de masă corporală (IMC) sub 18 kg/m2 prezintă diagnosticul de denutriție.

Formula folosită este una simplă: greutatea (kg)/înălțime (m)2.

Alți indicatori folosiți pentru definirea stadiului de obezitate sunt grosimea pliului cutanat (la nivel subscapular, tricepsului, bicepsului, suprailiac etc.), circumferința taliei (normal sub 80 cm la femei și sub 94 cm la bărbați), raportul circumferință talie/circumferința soldului. Toți acești parametrii antropometrici permit stabilirea claselor de risc clinic prin ajustarea valorilor IMC (indicele de masă corporală).

Datele statistice arată un procent de peste 50 % de persoane obeze și supraponderale în Europa. 

Ce este diabetul

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, arată datele publicate de viatacudiabet.ro.


    Testul pentru diabet se face simplu
Testul pentru diabet se face simplu

Diabetul este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale.

Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.

Există însă câțiva factori de risc pe care îi poți modifica, astfel încât să reduci semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea ponderală excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.

În țările europene rata obezității variază invers proporțional cu nivelul socio-economic, în special în rândul femeilor. În țara noastră incidenta obezității este de aproximativ 17 % în mediul rural și cca. 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei; la copii variază între 5 - 10 %.

De asemenea sunt statistici sumbre și în ceea ce privește diabetul. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că până în anul 2030 numărul persoanelor cu diabet se vă dubla.

Citește și: 

10 mituri despre diabet. Tot ce trebuie să știi despre boala care afectează peste 800.000 de români

Depresia şi anxietatea pot duce la obezitate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net