Ești interesat de regalitate? Uite cum poți cumpăra obiecte la licitație
Joi, 30 mai, de la ora 19.00, va avea loc debutul Casei de Licitații Historic, ce se prezintă drept „singura casă de licitații dedicată bibliofiliei, fotografiilor istorice și documentelor de epocă”.
Evenimentul va avea loc în sediul din Intrarea Amzei, nr.2, pasionații domeniului putând fi martorii sau chiar cumpărătorii pieselor ce vor fi cuprinse în cadrul unei licitații ce se va desfășura sub numele generic de „Regalitatea românească. Istorie și valoare”. Sute de obiecte de mare excepție având direct sau indirect legătură cu Monarhia Română vor fi licitate cu această ocazie.
Unicul exemplar din invitația la botezul viitoarei Regine Maria pornește de la 1.500 euro
Una dintre piesele de excepție este invitația la botezul viitoarei regine Maria a României, tipărit color pe hârtie, datat 15 decembrie 1875. La ceremonia de botez a Mariei Alexandra Victoria, fiica ducelui și a ducesei de Edinburgh, nepoata împărătesei Victoria, viitoarea Regină Maria a României, desfășurat în Castelul Windsor, a participat un public restrâns la membrii familiei. Familia a stabilit cinci nași. Invitația era realizată pe o hârtie fină, decorată pe margini cu un motiv floral în filigran. În planul central, stema de stat a Imperiului britanic domină. Pe laterale se găsesc două tipuri de monograme. Una dintre ele îi aparținea noului născut, Maria Alexandra Victoria. Cea de a doua este compusă din monograma tatălui, Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, fiul împărătesei Victoria a Marii Britanii, și mamei, Maria Alexandrovna Romanova, fiica împăratului Rusiei Alexandru al II-lea. E vorba de o raritate absolută, piesa reprezintă singurul exemplar aflat în România. Însă, până acum, nu a fost identificat vreun alt exemplar nici în străinătate. Prețul de pornire al licitației este de 1.500 de euro.
Fotografia Regelui Carol I, cu semnătura olografă a acestuia, licitată de la 500 euro
Fotografia Regelui Carol I, în ținută marțială, realizată în faimosul atelier Mandy, București, în jurul anului 1885, poate chiar 1886, gândindu-ne la faptul că acela a fost anul în care s-au sărbătorit 20 de ani de domnie. O ocazie ideală pentru realizarea unei asemenea imagini, știut fiind faptul că Regele Carol I era un personaj discret, neplâcându-i să se lase fotografiat. Piesa este rară datorită semnăturii olografe a regelui. Rama este din lemn, decorată cu o ghirlandă formată din elemente vegetale stilizate.Licitația pentru această frântură din istoria Regalității începe de la suma de 500 de euro.
O altă piesă remarcabilă prezentă în evenimentul din 30 mai este Buletinul Instrucțiunii Publice 1865-1866. Prețul de pornire al licitației pentru acest exemplar bibliofil și unic este de 900 de euro. Volumul a fost realizat în 1867 de către librarul și legătorul de cărți Ion Buznea pentru a fi inclus printre obiectele cu care Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, titulatura oficială a României în acel moment, au participat la Expoziția Universală de la Paris din 1867. Această participare a declanșat o adevărată furtună diplomatică deoarece România nu era încă independentă și, prin urmare, nu avea dreptul la un pavilion propriu în cadrul expoziției. Cu toate acestea, datorită susținerii politice a împăratului Napoleon al III-lea al Franței, România a obținut un pavilion separat de acela al Imperiului Otoman, puterea suzerană, ceea ce a determinat protestele acestuia. Guvernul român a organizat în mod special această participare. Au fost solicitate obiecte atât din partea instituțiilor publice, cât și din partea particularilor. Ion Buznea a considerat de datoria lui de cetățean să contribuie cu mijloacele sale la reușita pavilionului românesc. Volumul cuprinde în spațiul șnitului desenele principelui domnitor Carol, al stemei țării, harta României și semnătura "Ion Buznea relieur". Realizatorul acestui exemplar unic și deosebit a fost recompensat de juriul Expoziției Universale prin acordarea unei medalii.