„Fierb” închisorile. Gardienii protestează față de condițiile de muncă

Ultima actualizare:

    Gardienii sunt nemulțumiți de nivelul salariilor, dar și de criza de personal
Gardienii sunt nemulțumiți de nivelul salariilor, dar și de criza de personal

Gardienii închisorilor din România vor întrerupe lucrul azi în semn de protest față de condițiile în care sunt obligați să muncească. Sindicaliștii spun că paznicii o duc la fel de rău ca și deținuții din cauza banilor insuficienți alocați în fiecare an.

Luni, între orele 11.00 și 15.00, gardienii din pușcării se vor aduna în fața Penitenciarului Gherla pentru a-și striga disperarea. Salariații din sistemul penitenciar reclamă condițiile mizere de muncă, salariile mici și lipsa de personal. Ei spun că au de recuperat sume importante de bani în urma orelor suplimentare efectuate și că vor da în judecată Guvernul pentru recuperarea lor.

„În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajaţi, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale. Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016, în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, spun sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Angajații din sistemul penitenciar au cerut chiar și demisia ministrului justiției, Raluca Prună, pentru „incapacitate profesională”. Ei vor avea o rundă de discuții azi cu Raluca Prună, în încercarea de a detensiona situația. Sindicaliștii spun că lipsa de personal pune în pericol viața angajaților. Aceștia au declarat că în anumite penitenciare, pe timpul nopții, doar unul sau doi gardieni sunt în tură. În cazul unei revolte, celor care lucrează le este imposibil să stăvilească un eveniment de asemenea amploare.

Nici deținuții nu sunt mai mulțumiți. Și ei au protestat săptămâni în șir față de condițiile inumane din penitenciare. Hrana proastă, supraaglomerarea, modul în care sunt tratați de conducerea închisorilor, lipsa tratamentului medical sunt doar câteva dintre solicitările lor care, deocamdată, au rămas fără răspuns.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net