UPDATE George Maior, fost şef SRI, audiat la Secţia Specială pentru extrădarea lui Popa
Fostul șef al SRI George Maior a ajuns la audieri la Secţia specială pentru investigare infracțiunilor din justiție. El a fost citat în dosarul privind repatrierea lui Nicolae Popa. În anchetă este vizată și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.
UPDATE. Fostul director SRI, George Maior, a declarat, la ieșirea de la secția specială, unde spune că a fost audiat în calitate de martor în dosarul aducerii lui Nicolae Popa în țară, că aducerea fostului director al FNI a fost parte dintr-o politică națională promovată de fostul președinte, Traian Băsescu, de aducere în țară a tuturor cetățenilor români care au suferit o condamare. Popa fusese condamnat definitiv în dosarul FNI, care a păgubit peste 300 de mii de cetățeni. Maior a mai declarat că extrădarea din Jakarta s-a realizat în context legal ”în cadrul unui task force instituțional”, scrie G4media.
El a mai spus că extrădarea s-a realizat în context clar, legal, definit de legislația românească și rolul ministerului public e clar definit în acea legislație
"Vor să afle faptele, împrejurările legate de una dintre cele mai de succes operațiuni ale statului român din punct de vedere al combaterii unui fenomen grav care a afectat 300.000 de cetățeni și, ca martor, sunt evident încântat să redau aceste fapte. Serviciul Român s-a implicat și, dacă nu ar fi făcut-o, nu ar fi fost menirea Serviciului. SRI și-a făcut datoria", a declarat George Maior, la intrarea în sediul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), potrivit Mediafax.
Cum a fost axtrădat Nicolae Popa
În decembrie 2018, Nicolae Popa a făcut o serie de declarații în care preciza cum totul s-a întâmplat după vizita Laurei Codruța Kovesi în Indonezia. Mărturisirile lui Popa au venit după ce Sebastian Ghiță a spus că a reclamat-o pe Laura Codruța Kovesi la Parchetul General pentru că i-ar fi cerut o sumă de bani pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.
„Eu am fost extrădat din Indonezia. E adevărat că procesul de extrădare a început după vizita doamnei Kovesi din martie 2011. Eu până atunci, din data de 1 decembrie 2009 până după 18 martie 2011, am stat în arest, fără să fiu judecat sau propus pentru judecare. Mi se reînoia mandatul de arestare din 30 în 30 de zile, fără să pot să fac apel la el, fără să văd vreun judecător”, a spus Nicolae Popa la Antena 3.
Popa a mai precizat că ”în momentul în care completul de judecători s-a retras pentru a delibera, am avut timp să trag trei fumuri dintr-o țigară și a revenit cu o decizie de extrădare, care cred că avea 40-50 de pagini, cel puțin. Era deja redactată, deja semnată. Ulterior, a doua sau a treia zi, președintele Indoneziei a semnat și ordinul de extrădare, iar eu am fost extrădat pe 21 aprilie 2011 cu avionul particular de la compania domnului Țiriac. Am făcut escală în India și în Doha. Ministerul de Interne spune că a plătit această deplasare. O să remarcați că factura emisă de MAI era în septembrie 2011, iar eu am fost extrădat în aprilie 2011”.
În dosarul extrădării lui Nicolae Popa au fost audiați deja fostul ministru de Interne Gabriel Oprea și fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, ambii în calitate de martori. Florian Coldea a susținut că nu a luat la cunoștință de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracțiune și că poate ar trebui investigați cei care nu au făcut nimic pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa, din Indonezia, în 2011, potrivit digi 24.
În dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI, Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat, fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secția de anchetă a magistraților, pe 28 martie 2019, însă măsura a fost contestată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.
Cine este Nicolae Popa
Nicolae Popa este un om de afaceri român, fost director executiv al SOV Invest şi Gelsor. În 2006 el a fost condamnat definitiv și fără drept de apel la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi delapidare în legatura cu colapsul din 2000 al Fondului Naţional de Investiţii cu un prejudiciu estimat la 1,2 milioane de euro adus unui număr de aproximativ 130.000 de investitori. Nicolae Popa a mai fost condamnat la 12 ani de inchisoare și în dosarul FNA.
A plecat din ţară din 2000, iar pe 1 decembrie 2009 a fost arestat în Jakarta (Indonezia) şi extrădat în România pe 21 aprilie 2011. În lipsa unui acord de extrădare între Bucureşti şi Jakarta, a fost necesară aplicarea unei proceduri speciale, pentru care a trebuit să-şi dea acordul preşedintele Indoneziei.
Citește și:
Povestea lui Nicolae Popa, ţeparul din Ţepeştii de Vâlcea
Percheziţii la Sorin Ovidiu Vântu, în legătură cu fuga lui Nicolae Popa
Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună
Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții