Harta pepenilor. În România, se produc 500.000 de pepeni verzi și galbeni. Beneficiile fructelor de vară

Ultima actualizare:

    În județele Dolj și Ilomița sunt cultivați cei mai mulți pepeni din țară
În județele Dolj și Ilomița sunt cultivați cei mai mulți pepeni din țară

România este patria celui mai mare fruct: pepenele. Aici se produc aproximativ 500.000 de tone de pepeni verzi și galbeni pe an, cifra reprezentând aproape un sfert (22,5%) din totalul recoltat în UE. Iată harta pepenilor și beneficiile acestor fructe de vară!

Pepenele verde, fructul preferat al sezonului de vară, este apreciat pentru calitățile sale curative. În lume există peste 1.200 de varietăți de pepeni verzi, dar în România se coc cei mai mulți, arată datele Institutul Național de Statistică (INS).

Pe harta pepenilor, agricultorii din Dolj și Ialomița  sunt campioni culturilor. Numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.

Cea mai mare recoltă de pepeni din 2019, de peste 140.000 de tone a fost consemnată în județul Dolj, cu vestitul Dăbuleni, precizează cei de la INS. Pentru a egala producția din Dolj ar trebui să se adune recoltele din cinci regiuni istorice: Moldova (52.567 de tone), Vest-Banat (45.080 de tone), Nord-Vest (15.601 tone), București-Ilfov (6.156 de tone) și Centru (2.500 de tone).

Doljul este urmat, la mare distanță, de Ialomița (49.080 de tone), Brăila (45.000 de tone), Olt (35.706 tone), Buzău și Galați (cu câte 32.600 de tone).

Harta pepenilor din România arată județele campioane la cultivarea acestui fruct de sezon
Harta pepenilor din România arată județele campioane la cultivarea acestui fruct de sezon

Cea mai mică producție se găsește în județul Hunedoara (4 tone recoltate în 2019. Nu se cultivă pepeni în București și șapte județe, precum: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu.

Din păcate, în acest an producția a scăzut, în toată țara, din cauza grindinei din primăvară, care a întârziat recolta cu zece zile. Tot din datele INS aflăm că principalii consumatori de pepene sunt cei care locuiesc în orașele mari, au studii superioare și venituri mari.

În București, Oltenia și Moldova, consumul de pepeni depășește 700 de grame lunar pe persoană, în timp ce românii din regiunea Centru au pe masă doar 450 de grame, lunar. Kilogramul de pepene costă în piețe și magazine între 2,5 și 3 lei.

De unde este originar pepenele verde

Pepenele verde este originar din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu clima caldă. Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani.

Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, aduși de mauri. Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe. Încep să fie cultivați de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase, notează Agerpres.

Beneficiile pepenelui verde pentu organism

Pepenele verde conține 92% apă, dar și o serie de substanțe nutritive. Este bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie, dar și magneziu și potasiu. Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid, arginina.

Conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni. Vitamina A împreună cu vitamina C și E contribuie la un aspect sănătos al pielii și al părului.

Pepenele verde ne protejează împotriva cancerului

S-a dovedit științific că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Licopenul, pe lângă faptul că asigură pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian.

Prin conținutul de citrulina, un aminoacid care dilată vasele sangvine, acționează asemănător medicamentelor prescrise pentru tratarea disfuncțiilor erectile.

Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare.

Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.

Când ne îngrașă pepenele verde

Pentru o digestie sănătoasă, pepenele nu trebuie combinat cu nici un alt aliment, pentru că este foarte acid, fermentează în stomac și încetinește digestia altor produse, influențând punerea în greutate.

Consumat între mese și în cantități moderate sau ținând cure doar cu pepene verde, acesta este foarte sănătos. În lunile de vară, ajută și la detoxifierea organismului și în procesul de slăbire. Dar nu doar pulpa pepenelui roșu este utilă organismului, ci și semințele acestuia.

Acestea sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate.

Pepenele galben are și el multe proprietăți, dar este cultivat în cantități mai mici de către agricultori
Pepenele galben are și el multe proprietăți, dar este cultivat în cantități mai mici de către agricultori

Semințele sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid pantotenic. Totodată, conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt: arginina, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici.

În plus, grăsimile monosaturate și polinesaturate conțin omega 3 și omaga 6.

Când nu este indicată dieta cu pepene verde

Dieta cu pepene verde este contraindicată în următoarele cazuri: diabet zaharat, boli ale pancreasului, pietre la rinichi, anomalii genetice ale sistemului urogenital, adenom de prostată, pielonefrită (inflamații ale rinichilor și pelvisului cauzate de infecții bacteriene), recuperare postoperatorie, gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree.

Beneficiile pepenelui galben

Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros și sățios prezintă numeroase beneficii pentru sănătate.

Acidul folic, carotenoizii, vitamina C și potasiul sunt doar câtiva dintre nutrienții importanți. Totodată, este bogat în  minerale și fibre și are un conținut mic de calorii.

Vorbim despre 34 pentru 100 de grame, ceea ce îl face un produs neimaipomenit pentru cei care se află la cură de slăbire. Pepenele galben poate fi consumat în stare proaspată, ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate și deserturi.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cum-alegi-cel-mai-dulce-si-copt-pepene-rosu

https://www.click.ro/utile/sanatate/care-sunt-diferentele-dintre-pepenele-galben-si-cel-rosu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez Ben Affleck profimedia 0874627890 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
leu scapat cusca jpeg
1 casa cu numar 1068354929 jpg jpeg
avion prabusit kazahstan captura video jpg
sfantul stefan shutterstock 52549786 jpg
acc suceava jpg
ninsori bosnia captura video jpg
masini politie in mers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net