Iată cine nu trebuie să-ţi dea bon fiscal!
Bonul fiscal e dovada că agenţii economici declară fiecare leu încasat în urma vânzării unui produs sau serviciu. Prin acest act, ei recunosc că au încasat bani, care apoi sunt impozitaţi de stat. Dar iată cine nu are această obligaţie!
Agenţii economici care nu sunt organizaţi în societăţi comerciale şi care funcţionează ca persoane fizice autorizate nu sunt obligaţi prin lege să aibă case de marcat fiscale. Astfel, ei nu vor elibera bon fiscal pentru produsele ori serviciile vândute.
În această categorie intră: producătorii agricoli individuali care fac comerţ ocazional cu produse din producţie proprie în pieţe, târguri, oboare; regiile de transport public local care eliberează bilete de călătorie sau abonamente tipărite, inclusiv transportul cu metroul; persoanele fizice care vând bilete la spectacole, muzeele, grădinile botanice, bibliotecile; societăţile care au jocuri de noroc în care plata se face pe baza acceptatoarelor de monede şi bancnote; serviciile de parcări care încasează taxa prin automate, cu monede sau bancnote.
Unii dintre ei, însă, sunt obligaţi să elibereze chitanţe. Este vorba de persoane care realizează venituri din profesii libere, cum sunt avocaţii, notarii, medicii, arhitecţii, dar care nu sunt organizaţi ca societăţi comerciale. În aceeaşi situaţie sunt cei care efectuează lucrări de construcţii, reparaţii, amenajări în locuinţe (zugravi, instalatori), persoanele care vând obiecte de cult şi oferă servicii religioase în numele instituţiilor de cult, cei care fac comerţ cu amănuntul prin comis-voiajori sau corespondenţă (magazinele online), agenţiile de turism care vând pachete turistice.
CLICK! SPUNE:
Conform OUG 10/2015 privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în cazul în care agentul economic refuză să vă dea bon fiscal, deşi se numără printre cei care au această obligaţie, aveţi dreptul să reţineţi bunul cumpărat fără plata contravalorii acestuia.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au explicat, însă, cum poate un client să dispună de acel bun fără bani, de vreme ce plata lui se face înainte de a-l primi.