Închisă pe nedrept pentru crimă, o femeie din Prahova are de recuperat 13 ani de pensie

Ultima actualizare:

    Viorica Vișan trăiește retras de când a ieșit din închisoare. A stat zece ani după gratii, pe nedrept. Foto: adevarul.ro
Viorica Vișan trăiește retras de când a ieșit din închisoare. A stat zece ani după gratii, pe nedrept. Foto: adevarul.ro

A pierdut zece ani din viață în pușcărie, pentru o crimă pe care n-a comis-o. Statul și-a dat seama de eroare și a achitat-o, însă i-a refuzat dreptul constituțional la pensie. Viorica Vișan, acum în vârstă de 67 de ani, a câștigat procesul cu statul și are de recuperat drepturile de pensie din ultimii 13 ani.

Decizia, definitivă și irevocabilă, a fost pronunțată ieri de Curtea de Apel Prahova. Femeia a fost asistată juridic de avocații Fundației pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

„După mai bine de 13 ani de procese, am reușit să obținem în instanță pentru doamna Vișan recunoașterea unui drept constituțional la care aceasta avea dreptul încă din anul 2004, drept încălcat de statul român prin casele de pensii. Abuzul instituțiilor statului român în cazul Vioricăi Vișan este însă departe de a fi reparat”, a declarat avocatul FACIAS Raluca Andrei, reprezentantul doamnei Vișan în acest dosar.

Coșmarul femeii a început în 1994 când a fost chemată la Poliție pentru a da niște declarații în legătură cu o crimă petrecută în orașul Comarnic (Prahova). Viorica a fost considerată suspect principal și a fost condamnată definitiv la 16 ani de închisoare. În 2004, statul își dă seama că a comis o eroare judiciară de proporții, însă nu în urma reluării anchetei, ci fiindcă adevăratul ucigaș n-a mai putut îndura povara crimei comise și și-a recunoscut fapta.

După ce a fost privată de libertate vreme de zece ani, femeia n-a primit nici un fel de despăgubiri. Nici măcar dreptul legal la pensie pentru anii petrecuți în penitenciar și după liberare. Din 2004, când a ieșit din închisoare, Viorica Vișan a trăit cu 400 de lei, indemnizație socială. Acum, pe lângă banii pe care statul trebuie să-i plătească din urmă, nu-și mai dorește decât un lucru, acela de a-și trăi anii rămași în liniște deplină, departe de agitație. Linişte pe care nu şi-o va găsi, spune ea, până ce nu va reuşi să-l privească direct în ochi pe procurorul care a trimis-o nevinovată în spatele gratiilor: „Vreau să-l întreb dacă doarme bine”, a declarat Viorica Vișan, citată de adevarul.ro.

Chemată pentru o declarație, s-a întors acasă după zece ani

“M-au chemat la poartă şi mi-au zis să merg la Poliţie să dau o declaraţie cu datele pe care le ştiam eu despre bătrână. Când am plecat, nu ştiam unde mă duc, la Câmpina, la Comarnic, la Ploieşti. I-am spus copilului, care atunci avea doar şapte ani, să stea cuminte că mama se întoarce repede acasă. Eram convinsă de asta. De unde. M-am întors după zece ani”, îşi aminteşte de parcă ar fi fost ieri, Viorica Vişan, conform adevarul.ro. Femeia a fost arestată preventiv, încarcerată la Centrul de detenţie al IJP Prahova de la Câmpina unde a şi rămas până la finalul procesului. Viorica spune că totul a fost un coşmar şi că a rezistat în spatele gratiilor doar cu ajutorul medicamentelor. Mai mult, acum după ce totul a trecut, Viorica are curajul să spună că tot ceea ce a scris în declaraţia dată la Poliţie i-a fost dictat de procuror şi că ea nu a recunoscut niciodată crima. Mai mult, femeia susţine că nu s-a făcut reconstituirea faptei, deşi ea ar fi solicitat acest lucru. În plus, arma crimei, o maşină de tocat carne, a fost găsită mult mai târziu, ascunsă în closetul din curte, după ce Viorica a fost incriminată. “Procurorul dicta şi eu scriam. Nu-mi doream decât să scap mai repede şi să mă întorc acasă. Nu am recunoscut nici o crimă”, spune Viorica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
Odihnă, flori, somn jpg
albert einstein foto profimedia
pablo picasso si olga captura video jpg
pilot pixabay jpg
Louis Vuitton jpg
coriandru bun jpg
Plajă din Mamaia foto OPMCTA jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net