Inconştienţilor! De ce nu aţi curăţat autostrada?
Drumul negru! Aşa putem numi Autostrada Soarelui, care s-a transformat într-un coşmar pentru şoferi. La câteva zile au loc aici accidente grave, din cauza condiţiilor meteo. Gheţuşul de pe carosabil a făcut ca 19 maşini să se tamponeze.
La kilometrul 12 al autostrăzii A2, pe sensul de mers spre Constanţa, a fost prăpăd, miercuri, în jurul orei 7.30. Nu mai puţin de zece maşini s-au ciocnit ca nişte popice, iar una dintre ele a rămas înfiptă în parapetul de pe marginea drumului. Imediat a avut loc şi cel de-al doilea carambol, la acelaşi kilometru, dar pe partea cealaltă, spre Capitală.
De data aceasta, şapte autoturisme s-au ciocnit violent. Doar o minune a făcut ca cei 22 de şoferi şi pasageri, de pe amebele sensuri, să scape doar cu câteva răni. Patru au fost duşi la spital. La ora 8.00, alte două maşini s-au tamponat la kilometrul 21, spre Constanţa. De data asta, au rezultat două victime, dintre care una în stare gravă, care a fost dusă la Floreasca cu elicopterul. Şoferii s-au plâns poliţiştilor că nu şi-au putut stăpâni maşinile. “Era gheaţă, gheaţă. Nu se putea sta nici în picioare. O să dau în judecată Administraţia drumurilor. Nu se poate să nu arunci o lopată de nisip”, a declarat un şofer păgubit.
Poliţiştii au dat imediat opt amenzi drumarilor, în valoare de 31.000 de lei. Şefii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au promis că vor verifica modul în care s-a acţionat pe A2, dar au încercat totuşi să arunce pisica în curtea ANM, pe motiv că nu au primit informare meteo. Pe de altă parte, meteorologii au precizat că şi-au făcut datoria şi că au trimis o prognoză specializată în care erau anunţate condiţiile pentru acest îngheţ.
Ceaţa a făcut 42 de victime în urmă cu două săptămâni
Pe 5 noiembrie, la ora 8.37, pe aceeaşi autostradă a fost carnagiu. Nu mai puţin de 38 de persoane au fost rănite, dintre care 9 încarcerate, iar alte patru au murit. Totul după ce 20 de maşini s-au ciocnit în lanţ, la kilometrul 67 de pe A2, pe sensul spre Constanţa. Ceaţa a dus la dezastru. Primul şofer de pe banda a doua a întrat într-un val de ceaţă, nu a mai văzut nimic şi a frânat brusc. În spatele lui au intrat maşinile una câte una. Printre care şi două microbuze. ISU Călăraşi a activat planul roşu de intervenţie, iar de la ISU Dobrogea a fost adus spitalul mobil. Poliţiştii au reţinut permisele la primii nouă şoferi, care au drept de circulaţie de la procuror, şi continuă cercetările, care se pot lungi şi pe ani de zile. ”Fiind vorba de multe victime şi chiar de morţi se vor cere multe expertize”, ne-au declarat surse din cadrul anchetei.
«Am ieşit pe geam din refugiul de la Babele»
Natura s-a dezlănţuit pe platoul Bucegilor, zilele trecute, unde vântul a bătut cu putere. Salvamontiştii din Buşteni trag un semnal de alarmă: “Toate traseele care leagă Buşteniul de platoul Bucegilor sunt închise. Cei care vin cu telecabina, la Babele, de exemplu, trebuie neapărat să fie echipaţi corespunzător. Să aibă parazăpezi, bocanci, mănuşi sau ochelari de soare”, a declarat Ciprian Aldea, salvamontist din Buşteni.
Acum, stratul de zăpadă este de 20-25 de centimetri, însă sunt şi zone unde zăpada a fost viscolită iar troienele au şi 2 metri. Chiar şi salvamontiştii au avut de furcă din cauza troienelor. Din cauza vântului care a bătut cu putere, zilele trecute, oamenii muntelui au ieşit pe geam din refugiul de la Babele. “Nu am mai putut deschide uşa refugiului. Era zăpada de 2 metri şi jumătate. Am ieşit pe geam şi ne-am pus pe deszăpezit”, ne-a povestit Ciprian. (Laura Petrescu)
Doi fraţi au dispărut în munţi de trei zile
Doi fraţi, Gabor şi Arpad Bodor, din Gheorgheni, judeţul Harghita, sunt daţi dispăruţi în munţii Făgăraş încă de sâmbătă seara. Fraţii, de 34, respectiv 36 de ani, s-au pierdut în Munţii Făgăraş, de sâmbătă, când au încercat să ajungă pe vârful Moldoveanu. Nimeni nu ştie dacă cei doi au şi reuşit, deoarece nu mai răspund la telefon. Zeci de jandarmi şi pompieri i-au căutat prin zăpada care în unele locuri a ajuns să măsoare chiar doi metri, timp de aproape trei zile. Din păcate, nu au găsit nici un indiciu. Duminică şi luni căutările cu elicopterul nu au fost posibile din pricina condiţiilor meteorologice. Ieri dimineaţă, zeci de oameni de la salvamont şi jandarmeria montană Argeş şi Braşov au pornit în căutarea celor doi, în timp ce un elicopter a survolat muntele până noaptea. Autorităţile sunt convinse că fraţii sunt pe munte pentru că miercuri seară a fost identificată în Sâmbăta de Sus maşina lor. Familia spune că bărbaţii au plecat într-o drumeţie cu provizii pentru doar o zi. Temperaturile pe timpul nopţii au coborât în acea zonă de munte până la -12 grade Celsius. (Rareş Stelea)