Italienii ne vânează ciocârliile în masă și pe noi nu ne revoltă asta

Ultima actualizare:

    Păsările erau înghesuite în bagajele de cală
Păsările erau înghesuite în bagajele de cală

România este raiul braconierilor de păsări, iar această practică e chiar încurajată de autoritățile române. Pentru sume frumoase, administratorii fondurilor de vânătoare din țara noastră deschid larg ușa străinilor, chiar și când e vorba de păsări protejate prin lege. Ultima captură: 1.200 de păsări vânate în județul Neamț de mai mulți italieni. Vânătorii au fost reținuți abia pe aeroportul din Bergamo.

Mai mulți cetățeni italieni care au vânat în România au fost prinși cu bagajele pline de păsări braconate, pe aeroportul din Bergamo. Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate la Săbăoani – România, sub oblăduirea AVPS Roman.

Braconierii sunt anchetați acum de autoritățile din Bergamo, iar în România, Societatea Ornitologică Română (SOR) a sesizat Garda Națională de Mediu și a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare. Conform celor declarate de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, județul Neamț. „În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriță, cânepar”, spun reprezentanții SOR.

Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut AGVPS din România să prezinte autorizația în baza căreia s-au organizat partida de vânătoare, precum și exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise.

Legea română, încălcată grav

Conform legislației din România, un vânător poate „recolta” doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor deținute de braconierii reținuți, la vânătoare au participat patru vânători. Ei puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliția italiană a confiscat 1.119 păsări, ceea ce înseamnă că organizatorii români au închis ochii la ilegalitate.

Conform specialiștilor SOR, România ar trebui să interzică vânătoarea la ciocârlie și la toate speciile de păsări cântătoare (graur, sturzi etc). Această specie - ciocârlia de câmp - este folosită ca umbrelă de braconieri. Sub pretextul că au vânat legal, italienii doboară multe alte specii protejate, la care vânătoarea este interzisă.

Faptul că trofeele au trecut ca prin brânză de controlul de securitate al vameșilor români, acest lucru arată că auotirtățile de control din România fie închid ochii la aceste practici, fie nu știu să facă diferența între păsările protejate și cele la care vânătoarea e permisă. „SOR își oferă tot sprijinul pentru ca ofițerii Poliției de Frontieră să învețe să diferențieze speciile de păsări sălbatice protejate, pentru a putea opri braconierii pe teritoriul României. Totodată, este clar că foarte mulți vânători nu știu ce specii vânează, confundă ciocârlia cu codobatura sau cu scatiul – deci este nevoie de un examen de vânătoare mult mai exigent decât cel de acum, examen care duce la vânători care fac astfel de erori”, spun reprezentanții SOR.

Ce au italienii cu ciocârlia noastră

Ciocârlia de câmp este, în România, o specie simbol a muzicii, specie care nu a prezentat interes pentru vânătorii români niciodată. În italia, însă, carnea de ciocârlie este o delicatesă extrem de apreciată.


    Foto: Răzvan Zinica
Foto: Răzvan Zinica

În 1996, pentru prima oară în istorie, ciocârlia devine specie care se vânează, la presiunea vânătorilor străini (italieni, maltezi, francezi).

În 2006, în urma unei campanii a SOR – ciocârlia este scoasă de pe lista păsărilor care se vânează, dar a fost reintrodusă în 2007.

În 2015, în urma campaniei SOR „Oprește barbaria, salvează ciocârlia”, cota de vânătoare a fost redusă la jumătate, iar numărul maxim de exemplare vânate pe zi a fost redus de la 100 de păsări, la 50.

Acesta nu este primul caz de braconaj la păsări comis de vânătorii italieni în România. În 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau spre Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net