La mulți ani, România! 15 motive să fii mândru că ești român

Ultima actualizare:

    Armata Română și ostașii ei ne-au oferit suficiente motive de mândrie de-a lungul secolelor (foto: Click!)
Armata Română și ostașii ei ne-au oferit suficiente motive de mândrie de-a lungul secolelor (foto: Click!)

Azi e ziua noastră, a tuturor românilor. La 1 decembrie se împlinesc 97 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu țara mamă, act consfințit în urma Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Dacă ești în afara granițelor țării tale, ori în interiorul lor, și adesea mergi cu capul plecat pe stradă, iată câteva motive pentru care ar trebui să fii mândru de originile tale.

1. România a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare drapel național (27 mai 2013). Steagul, lung de 330 de metri, lat de 220 de metri și cântărind 5 tone, a fost desfășurat pe Aerodromul Clinceni de lângă București.2. Cea mai mare horă din lume a avut loc în 2006 la Slatina (județul Olt), cu prilejul Zilei Unirii Principatelor (24 ianuarie). Au participat 13.828 de oameni.3. Mănăstirea Voroneț, denumită poate forțat „Capela Sixtină a Estului”, impresionează prin unicitatea ei. Nimeni nu știe ce culori au fost îmbinate pentru crearea acestui „albastru de Voroneț”. Mai mult, biserica a fost constuită în doar trei lui și trei săptămâni, un timp record pentru anul 1488.4. Unul dintre cele mai vechi schelete humanoide din lume, care datează de acum un milion de ani, a fost descoperit în județul Vâlcea. A fost numit „pescarul de la lacul getic”.5. Izvorul Bigăr din județul Caraș-Severin (comuna Bozovici), zonă protejată de interes național, a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume în 2013 de site-ul The World Geography.6. Naționala de handbal feminin a României e singura echipă din lume care a participat la toate edițiile compionatului mondial.7. Destinul ni l-a adus pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul român care a înfăptuit mica unire a românilor.8. Elevii români bat tot ce prind la campionatele mondiale de matematică, informatică și chimie. Cinste lor!9. Profesorul Radu Silaghi Dumitrescu și echipa sa de cercetători clujeni au creat sângele artificial, menit a fi introdus în organismul uman cel mult două zile pentru a ține pacientul în viață până la regenerarea sângelui natural.10. Un elev român de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică a creat un program computerizat care calculează cu o acuratețe de 90% dacă o tumoare cerebrală este malignă sau benignă. Numele lui e Dragoș Șerban și e în clasa a XI-a.11. Laura Nicoleta Riteș, record de neegalat. Românca a efectuat trei salturi cu parașuta de la 1.100 de metri la scurt timp după ce suferise o operație pe cord deschis la Spitalul din Târgu Mureș. Dar asta nu e tot. Laura era însărciată în luna a treia în momentul salturilor.12. Cel mai bogat om din lume era, în 2007, românul Florin Mihai Fluturel, din Iași. În acel an deținea 79% din compania Romvector X (din domeniul inventicii), creată de el. Cele 31 de miliarde de acțiuni pe care le avea valorau atunci 98,75 de miliarde de euro. Ce zici, Bill Gates?13. Cel mai renumit violonit al zilelor noastre, Andre Rieu, a declarat cu mâna pe inimă că e îndrăgostit de poporul român. Noi de ce n-am fi?14. Perpetuum Mobile există. Omul de știință craiovean Nicolae Vasilescu-Karpen (1870-1964) a creat o pilă electrică ce funcționează, încă din anii 50, fără energie din exterior. Pila Karpen e depozitată într-un seif al Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.15. Părintele scaunului pentru catapultarea piloților de avioane este român, pe nume Anastase Dragomir (1896-1966).

Descoperă aici mai multe motive pentru care te poți mândri că ești român!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net