Medic de boli infecțioase: Fiecare dintre noi am avut cel puțin o dată coronavirus. Testele rapide dau des erori
Coronavirusul a adus panica pe tot globul, iar românii nu fac excepție. De când s-a anunțat primul caz de infecție, mulți au luat cu asalt magazinele pentru a-și face provizii, în caz că vor intra în izolare. Alții își caută pe internet tot felul de remedii ciudate care ar putea trata virusul sau caută în farmacii teste rapide pentru depistarea bolii. În tot acest timp, medicii fac apel la calm și spun că nu e cazul să intrăm în panică. Mai mult, specialiștii spun că fiecare dintre noi a avut, de-a lungul vieții, cel puțin o infecție cu coronavirus.
Medicii spun că spitalele din România au cele mai sigure teste pentru coronavirus. Doi medici de la Spitalul Matei Balș, Dr. Cătălin Apostolescu, medic specialist în boli infecțioase și purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș și medicul Adrian Marinescu, au spus, în timpul unor interviuri acordate Hotnews.ro că cel mai frecvent scenariu al infecției cu coronavirus este că acesta se instalează și trece ca o răceală.
Potrivit doctorului Cătălin Apostolescu, coronavirusurile fac parte dintre "virusurile guturaiului". În cazul vechilor tipuri de coronavirus, pe care fiecare le-a avut "măcar o dată în viață", 99,9% dintre îmbolnăviri erau ușoare. Noul tip de coronavirus este "o idee mai agresiv, în sensul că vreo 95% sunt cazuri ușoare, iar restul de 5% sunt cazuri severe și chiar mortale", declară medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, pentru HotNews.ro. Scenariul cel mai frecvent este acela în care infecția cu virusul "se instalează ca o răceală și trece ca o răceală - aici vorbim de formele ușoare și medii, cam 95% din cazuri", confirmă și medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș.
Formele ușoare de coronavirus pun probleme medicilor
Medicul Adrian Marinescu a precizat că ”95% sunt forme asimptomatice, ușoare sau medii. Dacă vorbim despre formele severe, ele sunt cu instalare rapidă, care este și fulminantă, în sensul că apare o afectare pulmonară, o pneumonie severă care se complică cu complicații respiratorii, cu insuficiență respiratorie severă, apare afectarea renală și, în final, vorbim de o degringoladă la nivelul organismului - practic, este vorba despre o afectare multi-organe. Asta se întâmplă în formele severe și, din păcate, duce la deces”.
Formele ușoare le pune și probleme medicilor: "Faptul că sunt foarte multe forme ușoare ne pune nouă, medicilor, o foarte mare problemă de diagnostic în a deosebi ce este noul coronavirus de ce este un guturai banal, o gripă, o rinită sau o sinuzită. Cel puțin la formele care sunt ușoare, simptomatologia este foarte nespecifică: poate fi confundată foarte ușor infecția cu coronavirus cu alte infecții mai mult decât banale."
Persoanele în vârstă, cele mai vulnerabile
Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni, potrivit medicului Adrian Marinescu: "Cu siguranță persoane în vârstă, peste 70 de ani, în primul rând, și cei care au și afecțiuni preexistente. De obicei, persoana în vârstă are mai degrabă afecțiuni preexistente - afecțiuni respiratorii, pulmonare, cardiace, hepatice și așa mai departe." Însă acest lucru nu reprezintă o regulă. Au existat inclusiv cazuri în care infecția cu virusul a provocat forme grave de îmbolnăvire la tineri, cel mai celebru caz fiind cel al medicului chinez de 32 de ani care "a dat primul alarma" în legătură cu virusul și care a murit: "Este adevărat că marea majoritate a cazurilor grave au apărut la persoane în vârstă, care au și alte afecțiuni, dar au fost cazuri în China, precum cazul acelui medic care a dat primul alarma, care avea 32 de ani. Și care a murit. Și la tineri pot să apară, este adevărat că frecvența este mai mică decât la bătrâni, dar și la tineri pot să apară și să fie o formă agresivă."
Testele din spitalele românești sunt sigure
Spitalele românești folosesc, în acest moment, cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus.Potrivit medicului Cătălin Apostolescu , "este cea mai sigură și cea mai modernă tehnică de testare, se numește, prescurtat, PCR (Polymerase chain reaction). Practic, se ia acid nucleic - că este ADN, că este ARN - de la microbul pe care vrem să îl identificăm și se polimerizează. Asta înseamnă că metoda este foarte precisă și permite inclusiv exprimarea de ordin cantitativ - adică nu îmi spune doar dacă un microb este sau nu este, îmi spune și cât este. Putem de exemplu face niște comparații - am microbul, i-am dat un tratament, am văzut că înainte de tratament avea, să zicem, un milion de microbi și după tratament a ajuns la 100. Metoda îmi permite atât identificarea calitativă, cât și cantitativă a microbului. Din anumite puncte de vedere, este un lucru extraordinar de bun."
Specialistul spune că PCR nu este un test rapid, în schimb este cel mai precis dintre cele disponibile pe piață în acest moment. Însă durează câteva ore, iar până atunci pacienții sunt izolați. Pacientul este testat de trei ori: o testare inițială, una la ieșirea din perioada de carantină (14 zile) și încă una după 24 de ore.De asemenea, cei doi medici spun că testele rapide nu aduc un beneficiu prea mare și pot să dea frecvent rezultate false. "Ce a apărut acum pe piață, știrea că ar exista niște teste rapide, care dau rezultatul în 5 minute, este o mare gogoașă: testele acestea există dar precizia lor este foarte mică, pot da rezultate false, și în plus ele nu reușesc să depisteze boala decât în stadiile avansate, tardive, abia atunci când apar anticorpii", a explicat medicul Apostolescu.Cei doi specialiști au mai precizat că în spitalele din România s-a luat decizia să nu se folosească teste rapide.
Citește și:
Coronavirus România. Opt persoane infectate cu Covid-19
Haos provocat de coronavirus în România: «Ne pun să ne luăm singuri temperatura»