Haos la Parlament. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban nu s-a mai votat din lipsă de cvorum

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban a condus persoanl negocierile pentru căderea moțiunii
Ludovic Orban a condus persoanl negocierile pentru căderea moțiunii

Au venit la război dar și-au dat seama că nu mai au armată. Așa au pățit ieri cei de la PSD, ALDE și Pro România care nu au reușit să strângă nici măcar cvorumul de ședință pentru dezbatarea și votarea moțiunii de cenzură. Șocat, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că PSD va veni cu o nouă dată pentru votul moțiunii peste două zile pentru a vedea ce s-a întâmplat.

Pentru prima oară în ultimele luni, România a uitat de pandemie și s-a conectat ieri la bătălia politică. În cele din urmă totul s-a dovedit doar un foc de paie, dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban fiind amânate. Au fost prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233. Dar cum s-a scris istoria moțiunii? Totul a început într-o atmosferă foarte tensionată.

Cvorumul la moțiune a fost o problemă din prima clipă

Ședința programată la ora 14.00 a început cu o pauză de o oră pentru că nu era îndeplinit cvorumul. Motivul? În sală la vot nu erau decât 170 de parlamentari. Surprinzător, în condițiile în care PSD are 193 de senatori și deputați, PRO România are 24, ALDE are 7 parlamentari, iar noul partid al lui Dan Voiculescu, PPUSL, are 9 parlamentari. În total sunt 233 de de voturi, adică fix numărul minim pentru adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban. Așa că șefii acestor partide au început goanna după a aduce la vot propii parlamentari. Asta în timp ce reprezentanții PNL, USR și PMP au declarat la începutul ședinței că nu vor sta în sală și nu vor participa la dezbateri. Cu o oră înainte de începerea dezbaterilor a venit și poziția UDMR.”Noi vom sta în sală, vom participa la dezbateri dar vom vota împotriva moțiunii. Nu știu câți vom fi”, a declarat președintele formațiunii, Kelemen Hunor.Au fost prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233.

Povestea moțiunii

Moțiunea a fost depusă pe 17 august de PSD şi a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romaşcanu pe 20 august. În moţiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus. În moțiune este atacat modul în care Guvernul Orban și-a făcut treaba: sunt acuzate “chermezele PNL în vreme de pandemie”,  faptul că“reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”, “restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”. În moțiune PSD atacă“devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”, și faptul că “nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar “oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”.

Marcel Ciolacu este la prima încercare de când a preluat frâiele PSD
Marcel Ciolacu este la prima încercare de când a preluat frâiele PSD

Haos în tabăra PSD

Pro moțiune s-au situat de la început PSD, Pro România şi ALDE.”Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a amenințat la sfârșitul săptămânii, potrivit news.ro, prim-videpreşedintele Sorin Grindeanu. Cât de mult s-au speriat colegii săi de amenințări. Cu câteva ore înainte de vot, trei parlamentari PSD au anunțat că sunt bolnavi și nu pot participa la vot Primul a anunțat acest lucru deputatul PSD de Arad, Adrian Todor care motivează că a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus A urmat senatoarea de Teleorman, Carmen Dan care a anunțat și ea că nu poate participa la vot deoarece trebuie să stea în izolare deoarece mama sa a fost diagnosticată cu Covid. În sfârșit, celebrul deputat de Argeș, Cătălin Rădulescu a anunțat și el că nu poate veni, motivul fiind o brănșită rebelă cun febră. Pentru ca haosul să fie și mai mare, liderii PSD, Pro România și ALDE nu au reușit să se întâlnească pentru a-și pune la punct strategia, deși aveau programată o discuție.”Noi și cei de la PSD l-am așteptat pe domnul Ponta dar ne-a transmis că ne așteaptă el pe noi. Așa că ne-am căutat până nu ne-am mai întâlnit”, a transmis liderul ALDE Varujan Vosganian.Surpriza a fost că nici parlamentarii neafiliați sau cei ai minorităților, dați ca siguri de partea PSD nu au venit la vot. Mai mult, în total cinci parlamentari PSD au lipsit și de la vot sub diverse pretext. Dacă trei au spus din timp că sunt bolnavi, doi nici măcar nu s-a sinchisit să ofere explicații

Poziția PNL

”Astăzi ne prezentăm la moţiunea de cenzură chiar dacă e o procedură neconstituţională, ea se derulează şi va trebui să fim prezenţi la Parlament, ca şi Guvern. Sigur că poziţia politică este foarte clară, că noi nu participăm la această poţiune de cianură care este în afara în Constituţiei, ca şi parlamentari, dar ca Guvern va trebuie să fim prezenţi. Aşa că la ora 14 va trebui să fim prezenţi la moţiune”, a anunțat premierul Ludovic Orban în ședința de guvern convocată cu câteva ore înainte de votarea moțiunii. Liderii PNL au mers pe două scenarii a căror aplicare a început cu 48 de ore înainte de ora moțiunii. O parte dintre lideri au încercat să convingă parlamentarii PSD, Pro România, ALDE sau minorităților să nu voteze moțiunea. Exista și un plan B:neasigurarea cvorumului și deci amânarea dezbaterilor.

Ce se întâmplă dacă moțiunea este adoptată sau respinsă

Moțiunea de cenzură este citită în plenul Parlamentului, apoi urmează o dezbatere care se încheie prin votarea moțiunii în plen. În cazul în care moțiunea de cenzură adună voturile majorității parlamentare, premierul este obligat să își înainteze imediat demisia Guvernului către președintele țării. Astfel, încep demersurile pentru formarea unui nou Guvern, iar președintele cheamă la consultări partidele parlamentare. Reprezentanții partidelor prezintă propunerile de premier, iar dacă o majoritate se conturează în urma consultărilor, președintele anunță numele premierului propus. Acesta are la dispoziție zece zile să vină în fața Parlamentului cu un nou Cabine și să ceară votul de încredere al parlamentarilor. În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură

Citiți și

PSD depune luni la Parlament a doua moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

Ludovic Orban a bătut palma cu Marcel Ciolacu? Ce spune premierul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
30 de întrebări pentru un Crăciun care unește pahare care se ciocnesc jpg
Nașterea lui Iisus  foto   Shutterstock jpg
image png
image png
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Tu știi ce cadou să îi cumperi copilului tău de Crăciun  TOP 4 opțiuni din care să alegi + Cadouri sub brad jpeg
Cadouri pentru copii de Moș Nicolae 2022. Sursă foto: Pixabay
turnul eiffel gettyimages 1153774737 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net