N-am scăpat de pericol! Efectele primei săptămâni de relaxare: noi focare de COVID-19 şi sate în carantină
Încep să se vadă efectele primei săptămânii de relaxare. Au apărut focare noi de infecţie cu noul coronavirus şi, ceea ce este mai grav, sunt afectate chiar şi unităţi medicale, semn că personalul sanitar a lăsat prea repede garda jos. În Olt, Iaşi şi Alba, zeci de medici şi asistente sunt infectate cu SARS-CoV2. Iar în Galaţi, două sate au fost băgate în carantină.
Deşi autorităţile au avertizat că pericolul nu a trecut şi că oricând ne putem întoarce la starea de urgenţă cu restricţii maxime, românii au uitat cu totul de distanţarea socială şi de măsurile de protecţie. Pe 14 mai, aproape de miezul nopţii, nici nu apucase ministrul de Interne, Marcel Vela, să anunţe sfârşitul stării de urgenţă, că mulţi români au început petrecerea. A doua zi, pe 15 mai, străzile erau mai aglomerate ca în perioada de dinaintea izbucnirii pandemiei, iar locurile publice erau pline cu oameni fără măşti de protecţie. Atunci au început să circule şi mai mult zvonurile că virusul e doar o invenţie şi că de fapt nici nu există. Rezultatul acestei relaxări a dus la creşterea numărului de noi contaminări.
Două sate, închise de armată
Începând de vineri, satele Toflea şi Brăhăşeşti din judeţul Galaţi, locuite în proporţie de circa 80% de cetăţeni de etnie romă, sunt plasate în carantină pentru 14 zile. Peste 7.000 de oameni sunt afectaţi de restricţii. Traficul rutier a fost deviat în zona celor două localităţi, păzite acum de armată şi nimeni nu intră sau iese fără un motiv bine întemeiat. Totul după ce 42 de localnici au fost confirmaţi cu noul coronavirus, iar unul dintre ei a murit din cauza infecţiei. Alte 248 de persoane sunt izolate la domiciliu. Boala ar fi fost adusă de câteva mii de localnici care s-au întors acasă din străinătate.
Sute de cadre medicale infectate
Primele rezultate pozitive au venit vineri după-masă. Un medic rezident şi 10 asistente de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Aceştia se întorseseră din cele 14 zile libere, întrucât la Spitalul din Iaşi se lucrează în ture de câte două săptămâni. La nici 24 de ore distanţă, alte 17 persoane au primit rezultate pozitive. De data aceasta, 4 cadre medicale şi 13 pacienţi. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a precizat pentru Digi 24 că nu exclude posibilitatea ca spitalul să intre în carantină. Şi la Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi este declanşată o anchetă epidemiologică. Patru cadre medicale au fost depistate pozitiv aici. În judeţul Alba, aceleaşi probleme. La Spitalul Municipal Sebeş, care numără 350 de angajaţi, şase persoane (trei asistenţi medicali, două infirmiere şi un registrator) au fost testate pozitiv, toate persoanele fiind asimptomatice, potrivit adevarul.ro. În urma anchetei sanitare au fost acordate patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 52.400 de lei.
În Olt, sâmbătă, au fost confirmaţi pozitiv 18 asistente de la ambulanţă şi un jandarm. Primul caz de infectare cu noul coronavirus la un angajat al Ambulanţei Olt a fost confirmat pe 18 mai la o asistentă în vârstă de 45 de ani, cu domiciliul în judeţul Argeş, care venea la serviciu cu trenul sau alte mijloace de transport călători. Pe 20 mai a fost confirmată infectarea a încă 12 angajaţi ai SAJ Olt şi joi au fost confirmate încă două cazuri de COVID-19 la aceeaşi instituţie. Până acum au fost testaţi 50 dintre angajaţii SAJ Olt.
Alt cadru medical, ucis de COVID-19
O asistentă din Botoşani care a ajutat mai mulţi pacienţi să se vindece de coronavirus a murit din cauza COVID-19. Buta Lenuţa a fost confirmată pozitiv acum câteva săptămâni. Nu avea comorbidităţi, dar starea ei s-a degradat foarte mult, motiv pentru care a fost transferată imediat la Iaşi, pe secţia de reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase. A murit pe 23 mai. În România, numărul deceselor provocate de coronavirus a trecut de 1.100 de cazuri.
Nelu Tătaru: «Nu ne putem bucura încă»
Începând din 15 mai, după două luni de stare de urgenţă, România a trecut la etapa a doua şi anume starea de alertă. Avem voie să circulăm în interiorul localităţilor fără oprelişti, iar în afara localităţilor cu motive bine întemeiate. S-au redeschis parcurile, saloanele de coafură, frizerie, cabinetele stomatologice, magazinele cu intrare direct din stradă. În continaure sunt închise mall-urile, locurile de joacă pentru copii, restaurantele şi terasele. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru spune că măsurile de relaxare trebuie luate cu precauţie şi nu putem renunţa deocamdată la distanţarea socială. „Nu ne putem bucura încă, dar nici nu ne întristăm. Suntem într-o fază descrescătoare a
curbei de vreo săptămână, sperăm să rămână aşa, dar încă avem pacienţi în ATI, decese.
Sunt momente pe care, dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât şi populaţia, putem spune că terminăm acest moment al pandemiei şi avem un timp liber să putem să analizăm ce a fost, să previzionăm ce va fi şi să gestionăm mai bine situaţia care va veni, în măsura în care acel test sau studiu pe care îl pregătim pentru vară să ne arate că avem o marjă din populaţie imunizată”, a spus ministrul la Digi 24.