Neglijență penală marca DNA. Omar Hayssam scapă de acuzațiile de înșelăciune

Ultima actualizare:

    Omar Hayssam a scăpat de acuzații în dosarul privatizării frauduloase a IPRS Băneasa
Omar Hayssam a scăpat de acuzații în dosarul privatizării frauduloase a IPRS Băneasa

Lupta anticorupție mai primește o lovitură sub centură. DNA este în mijlocul unui nou scandal de imagine, după ce dosarul de acuzare deschis pe numele lui Omar Hayssam, în legătură cu privatizarea Întreprinderii de Piese Radio și Semiconductori (IPRS) Băneasa, a fost închis. Faptele de care a fost acuzat omul de afaceri sirian, în prezent aflat în închisoare, s-au prescris.

După eșecul răsunător al dosarului „Microsoft”, în urma căruia șapte persoane cercetate au fost scose de sub urmărire, a venit rândul „cazului IPRS Băneasa”. Omul de afaceri Omar Hayssam, suspectat de înșelăciune și fals în acte, nu mai face obiectul acestei anchete deoarece faptele care i-au fost imputate s-au prescris. Ca și în cazul „Microsoft”, Hayssam a fost acuzat de fapte care s-au petrecut acum peste zece ani, termen la care DNA trebuie să renunțe la acuzații. Conform realitatea.net, procurorul care a instrumentat acest caz este același, Mihaela Iorga. În prezent aceasta este cercetată de Inspecția Judiciară, pentru exercitarea funcție cu rea-credință sau cu neglijență.

În instrumentarea cazului IPRS Băneasa, procurorii au susținut că în procesul de privatizare a fostei întreprinderi au fost depuse mai multe înscrisuri false. Acestea făceau referire la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru participarea la procesul de privatizare a IPRS Băneasa.    

Procesul de privatizare a început în anul 2002, la cererea acționarului majoritar, Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului. În decurs de un an, o singură companie și-a manifestat intenția de a cumpăra IPRS Băneasa - ELMEFA, din Olanda. Însă, oferta acesteia a fost respinsă. În același an, însă, în septembrie, IPRS Băneasa a fost înstrăinată către Ogharit Trading Co, societate controlată de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. Sirianul a plătit puțin peste 200.000 de euro pentru IPRS, însă se angajase să investească în noua afacere nu mai puțin de 2,5 milioane de euro. Nu s-a ținut de cuvânt.

Pe lângă statul român, dezavantajați au fost și olandezii de la ELMEFA. Ei au descoperit că firma lui Hayssam a câștigat licitația cu acte false și au depus plângere la Parchetul Național Anticorupție (fosta denumire a DNA). În urma sesizării a fost deschis un dosar de urmărire penală, însă abia în 2007, instanțele din România au dispus anularea contractului semnat între Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului și Ogharit Trading Co. Olandezii care au pierdut licitația din neglijența statului s-au adresat CEDO, unde au cerut despăgubiri de zece milioane de euro pentru prejudiciile pe care le-au înregistrat din cauza privatizării cu cântec.

În prezent, Omar Hayssam execută o pedeapsă de 23 de ani de închisoare, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni (Dâmbovița). Este acuzat de răpirea celor trei jurnalişti români, de înşelăciune în cazul „Volvo” şi de fraude în dosarul „Foresta Nehoiu”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net