Pleci la drum în haosul zăpezii? Ţine cont de aceste 9 sfaturi

Ultima actualizare:

    Prima zăpadă «adevărată» din această iarnă a blocat România. Sunt drumuri închise, localităţi fără curent, trenuri întârziate şi avioane anulate. Doar copiii se bucură că au derdeluş
Prima zăpadă «adevărată» din această iarnă a blocat România. Sunt drumuri închise, localităţi fără curent, trenuri întârziate şi avioane anulate. Doar copiii se bucură că au derdeluş

România e paralizată de iarna grea care ne-a lovit la început de an. Zeci de drumuri din judeţele Tulcea şi Constanţa continuau să fie blocate ieri la închiderea ediţiei. Compania naţională de căi ferate a suspendat zeci de trenuri din cauza nămeţilor, iar companiile aeriene au anulat şi ele zboruri importante cu destinaţii europene. Iată câteva motive întemeiate pentru a amâna deplasările lungi. În cazul în care trebuie neapărat să pleci la drum, nu uita să ţii cont de următoarele sfaturi.

Iarna ne încearcă la început de an. Transporturile aeriene, rutiere şi pe calea ferată au avut de suferit după prima ninsoare consistentă din acest an. Zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, transportul pe calea ferată a fost dat peste cap de viscol şi nămeţi, iar principalul aeroport din ţară, Henri Coandă, a fost nevoit să suspende treisprezece curse.Zeci de localităţi din judeţele Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa au rămas fără curent electric din cauza viscolului. Dacă nu poţi amâna deplasările pe distanţe lungi, iată la ce trebuie să fii atent.

Cu maşina

1. Verifică starea drumurilor!

Înainte de a pleca la drum, informează-te dacă traseul pe care vrei să-l urmezi e liber. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române e disponibil la numărul de telefon 021.9544. Şi Compania de Drumuri Naţionale are o linie telefonică unde puteţi suna pentru a afla care e starea drumurilor din ţară: 021.9360.

2. Echipează-ţi maşina!

Din autoturism nu trebuie să-ţi lipsească lanţurile pentru roţi, lopată pentru deszăpezire, racletă pentru geamuri, încărcător pentru telefonul mobil, o pătură, lanternă, cizme, mănuşi, trusă de prim-ajutor, apă de băut şi carburant cât mai mult în rezervor.

3. Verifică instalaţiile vitale!

Nu uita că la drum nu poţi pleca dacă nu ai cauciucuri de iarnă! Nu uita să verifici dacă îţi funcţionează farurile de ceaţă, instalaţia de dezaburire, becurile de semnalizare şi dacă ai suficient curent în baterie. Este sinucidere curată să pleci la drum cu defecţiuni tehnice.

4. Păstrează distanţa!

Condu prudent, cu viteze chiar mai mici decât cele recomandate, şi păstrează distanţă faţă de maşina din faţa ta! Pe ninsoare şi viscol, viteza recomandată în afara localităţii este 50 km/h, iar în localitate – 30 km/h. Nu brusca autovehiculul şi foloseşte frâna de motor!

Cu trenul

5. Trenuri suspendate

CFR Călători postează pe site-ul propriu (cfrcalatori.ro) situaţia în timp real a trenurilor întârziate sau anulate din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, compania îţi oferă posibilitatea să verifici care este situaţia oricărui tren aflat în circulaţie. Accesează rubrica „Info tren în circulaţie”, scrie numărul trenului şi apasă butonul „Informaţii tren”.

6. Aprovizionează-te!

Un drum cu trenul în condiţii de iarnă ar putea dura mai mult decât te-ai aştepta. Ai putea trece câteva ore blocat în nămeţi, pe câmp, astfel încât ai grijă să nu-ţi lipsească din bagaj mâncare şi apă de băut!

7. Anularea călătoriei

În cazul în care nu mai doreşti să efectuezi călătoria, având în vedere condiţiile meteo, dar ai cumpărat deja legitimaţia de călătorie, ai dreptul să ceri restituirea contravalorii biletului în termen de o oră de la plecarea trenului. CFR e obligată să-ţi restituie banii plătiţi pe bilet, integral, în cazul în care trenul a fost anulat sau ai pierdut legătura cu alt mijloc de transport. Restituirea se face pe bază de cerere (disponibilă pe site-ul companiei), care poate fi depusă în orice staţie sau agenţie de voiaj.

Cu avionul

8. Verifică zborul!

Toate aeroporturile din lume şi din ţară au informaţii actualizate referitoare la situaţia zborurilor operate. Accesează pagina de internet sau sună la numărul de telefon dedicat pentru a afla dacă aeronava cu care urmează să pleci mai este în grafic sau nu. Poţi apela şi compania aeriană care îţi oferă serviciul de transport.

9. Păstrează legătura cu cei dragi!

Când pleci la drum în astfel de condiţii, e bine să-i ţii la curent pe cei dragi în legătură cu situaţia în care te afli. Ar putea fi îngrijoraţi, aşa că ţine telefonul mereu deschis şi informează-i, din când în când, cum te descurci.

Flash news

Fără apă

Treizeci de comune şi sate din judeţul Constanţa nu au apă potabilă, după ce au rămas fără energie electrică în urma viscolului, iar din acest motiv nu pot funcţiona staţiile de pompare.

simeon stalpnicul png

Potrivit Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, probleme au fost la primele ore şi în municipiul Constanţa, tot din cauza unor pene de curent, însă avariile au fost remediate.

Probleme cu energia

Şase localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu au rămas vineri fără energie electrică, din cauza viscolului, iar în Bucureşti sunt deranjamente punctuale, echipele companiei E-Distribuţie Muntenia intervenind pentru soluţionarea acestora.

simeon stalpnicul png

În judeţul Giurgiu a rămas nealimentată o linie electrică aeriană de înaltă tensiune şi parţial zece linii electrice aeriene de medie tensiune şi 45 posturi de transformare. Compania Distribuţie Oltenia (fosta CEZ Distribuţie) a anunţat vineri că 29 de localităţi din judeţele Argeş, Dolj, Olt şi Teleorman erau vineri afectate de întreruperile în alimentarea cu energie electrică, la ora 11.00, din cauza ninsorii şi a viscolului.

Pod închis

Podul Calafat -Vidin de la graniţa cu Bulgaria a fost închis circulaţiei rutiere, prin decizia autorităţilor din ţara vecină, pentru toate categoriile de autovehicule. Decizia aparţine autorităţilor bulgare, care au anunţat că toate drumurile din nordul ţării sunt închise traficului.

Ambulanţe înzăpezite

Două ambulanţe care urmau să preia un copil de 2 ani, precum şi un alt bolnav, din două localităţi vrâncene, au rămas blocate în zăpadă, în timp ce o alta solicitată de o gravidă s-a deplasat cu dificultate din cauza viscolului.

Tramvaie cu probleme

Circulaţia a fost blocată pe mai multe linii de tramvai din Capitală, din cauza unor defecţiuni, câţiva copaci au fost doborâţi de viscol şi au căzut pe maşini sau pe drum, iar vântul puternic a desprins acoperişuri de pe case şi blocuri.

simeon stalpnicul png

Este vorba despre liniile 14 şi 27. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, trei copaci au fost doborâţi de viscol, dintre care unul a căzut pe o maşină parcată pe Şoseaua Colentina nr. 62, iar un altul a căzut pe drum, pe Calea Moşilor.

La spital cu şenilatele

Zece autoturisme au rămas înzăpezite pe drumuri din judeţul Tulcea, reprezentanţii a două primării şi cei de la Drumuri Judeţene intervenind pentru deblocarea acestora. De asemenea, trei persoane au fost transportate la spital cu şenilate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea, şase autoturisme au rămas înzăpezite între localităţile Iazurile şi Colina, în aceste zone intervenind utilajele de la Drumuri Judeţene. De asemenea, la trei persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale s-au deplasat două vehicule cu şenile. Astfel, o şenilată de la Drumuri Judeţene cu un paramedic SMURD a mers la Centrul de Permanenţă Babadag pentru a prelua un bărbat de 56 de ani şi o femeie de 59 de ani, care au suferit fracturi. Un alt vehicul şenilat, venit de la ISU Botoşani, a preluat o adolescentă de 15 ani din Ceamurlia de Jos, care prezenta dureri abdominale. Ea a fost transportată la spital.

Internaţi preventiv

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, vineri, că nu sunt situaţii critice din cauza viscolului, iar pentru a uşura intervenţiile, 622 de persoane care fac dializă şi 126 de gravide din judeţele aflate sub avertizare au fost internate preventiv.

De sâmbătă, tremurăm la -23˚C

Specialiştii ANM anunţă că, sâmbătă şi duminică, vremea va fi geroasă. Astfel, potrivit ­meteorologului Gabriela Băncilă, minimele de astăzi se vor încadra între -23 şi -12˚C, iar maximele, între -16 şi -10˚C. Duminică, va fi la fel de frig, astfel încât vom avea minime între -21 şi -10˚C şi maxime între -16 şi -8˚C. În ceea ce priveşte ninsorile, până în această dimineaţă, la ora 10.00, se menţin sub cod galben judeţele Constanţa, ­Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani. În aceste zone, va ninge slab cantitativ, dar vântul va continua să aibă viteze de 50-60 de km/oră şi pe arii restrânse 70 km/oră, ­spulberând şi troienind zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
p 19 Mark Zuckerberg WC jpg
telefon  jpg
incendiu autobuz  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net