Povestea incredibilă a palatului-sanatoriu de la Căpâlnaș, scos la vânzare pentru 1,1 milioane €

Ultima actualizare:

    Palatul Mocioni-Teleki găzduiește în prezent Spitalul de psihiatrie Căpâlnaș. Foto: aradcityguide.ro
Palatul Mocioni-Teleki găzduiește în prezent Spitalul de psihiatrie Căpâlnaș. Foto: aradcityguide.ro

Un palat de legendă, construit între anii 1876-1879 de familia Mocioni, de origine aromână, este scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro. Conacul, cu o istorie zbuciumată în spate, găzduiește în prezent un spital de psihiatrie, agreat de actualii proprietari încă din 2007. Edificiul cu 24 de camere, care face parte din impresionantul domeniu Căpâlnaș, ar putea redeveni reședința actualilor moștenitori, dar ar putea fi transformat și în hotel sau muzeu.

La doar 5 km distanță de reședința Regelui Mihai I de la Săvârșin și la 90 km de municipiul Arad, înconjurat de 85,6 hectare de pădure, fânețe și teren arabil, se înalță palatul cu 24 de camere Mocioni-Teleki. Situat în satul Căpâlnaș, comuna Birchiș, conacul a fost reședința familiei Mocioni-Teleki până în anul 1947, când a fost confiscat de stat. Revenit în proprietatea moștenitorilor familiei Teleki (2007), palatul e acum scos la vânzare pentru suma de 1,1 milioane de euro. Suma nu este uriașă, estimările specialiștilor arătând că palatul valorează mai mult de atât: între 1,5 și 2 milioane de euro, conform Caseri de licitații Artmark.

Imobilul are 24 de camere. Foto: Cristina Budușan/monumenteuitate.org
Imobilul are 24 de camere. Foto: Cristina Budușan/monumenteuitate.org

Clădirea are o istorie remarcabilă, din 1979 fiind transformată în spital de regimul comunist. În primă fază, palatul a funcționat ca preventoriu TBC pentru copii, urmând ca apoi să găzduiască Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș. Unitatea medicală are în prezent 60 de pacienți, iar prezența sa aici este agreată de moștenitorii familiei Teleki din 2007, când clădirea le-a fost retrocedată. Pentru a păstra funcțiunea de spital în ultimii zece ani, urmașii familiei Teleki au perceput o chirie de 24.000 de euro pe an Consiliului Județean Arad. Nici oficialitățile, nici reprezentanții spitalului, nu știu care va fi destinația ulterioară a clădirii și ce vor face cu pacienții.

„Știam că este retrocedat, însă nu am fost informați că a fost scos la vânzare. Noi suntem chiriași aici, nu putem avea un cuvânt de spus în această direcție. În prezent avem 60 de pacienți în spital”, a declarat pentru Click! directorul financiar al Spitalului de Psihiatrie, Adrian Vîrtaci.

Interioarele și arhitectura clădirii sunt inspirate din cea a castelului Micul Trianon (Versailles). Foto: Ileana Oprescu/monumenteuitate.org
Interioarele și arhitectura clădirii sunt inspirate din cea a castelului Micul Trianon (Versailles). Foto: Ileana Oprescu/monumenteuitate.org

Conform reprezentanților Casei de licitații Artmark, două persoane s-au declarat interesate de achiziționarea palatului de la Căpâlnaș. „E vorba de două doi potențiali clienți, dintre care unul din străinătate. Urmeză să efectuăm vizite de vizionare, pentru ca cei interesați să poată licita în cunoștință de cauză”, ne-a spus Constantin Prisecaru, CEO al Artmark Historical Estate, divizia de tranzacții cu proprietăți istorice a Casei Artmark.

Palatul Mocioni-Teleki este monument istoric clasa A, de valoare națională și universală, iar destinația sa nu poate fi schimbată decât cu acordul expres al direcțiilor de specialitate ale Ministerului Culturii. După vânzare, actualul palat poate fi transformat în casă de locuit, hotel, spațiu cultural, centru de expoziții sau muzeu, cu condiția păstrării arthitecturii și a elementelor cu valoare istorică. Sau poate să rămână spital, dacă autoritățile județene și viitorii proprietari se vor înțelege.

Palatul și familia Mocioni-Teleki

Castelul a fost construit în doar trei ani, între 1876 și 1879, în timpul vieții Ecaterinei Mocioni, fiica nobilului aromân Ioan Mocioni de Foen, și a soțului ei – Mihai Mocioni. La moartea celor doi, palatul a fost moștenit de cei doi fii – Alexandru și Eugen. Ultimul va avea parte de o moarte prematură, motiv pentru care fratele său, Alexandru, va avea grijă de cei cinci copii ai săi și de văduva fratelui (Therezia Mocioni). Palatul va fi locuit apoi de Therezia Mocioni și de fiica ei, Ecaterina Mocioni, care se va căsători cu contele Jeno (Eugen) Teleki. Cei doi vor avea doi copii: un băiat, Eugen „Bubi” Teleki, și o fetiță, care va muri într-un cumplit accident de circulație la vârsta de doar trei ani, conform monumenteuitate.org.

Contele Jeno Teleki moare în 1947, la puțin timp înainte de naționalizarea comandată de regimul comunist instaurat în România. El va fi înmormântat în parcul palatului de la Căpâlnaș, lângă fiica sa, decedată la vârsta de trei ani. Soția contelui Teleki, Ecaterina, a trăit până pe la sfârșitul anilor 50, însă departe de România. Descendenții săi sunt cei care au depus cererea de retrocedare a palatului și, în 2007, au obținut dreptul de a dispune de proprietatea confiscată de regimul comunist.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
30 de întrebări pentru un Crăciun care unește pahare care se ciocnesc jpg
Nașterea lui Iisus  foto   Shutterstock jpg
image png
image png
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Tu știi ce cadou să îi cumperi copilului tău de Crăciun  TOP 4 opțiuni din care să alegi + Cadouri sub brad jpeg
Cadouri pentru copii de Moș Nicolae 2022. Sursă foto: Pixabay
turnul eiffel gettyimages 1153774737 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net