Aşa a arătat «războiul» de o zi de la Pungeşti
Sâmbătă dimineaţa. Zeci de protestatari se îndreaptă spre terenul unde angajaţii companiei Chevron pregătesc lucrările la prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.
După două ore, numărul celor care protestau în faţa gardului care delimita proprietatea ajunge la aproape 500. A fost nevoie doar de o scânteie pentru ca „războiul" să izbucnească în forţă. Sute de metri de garduri sunt dărâmate de oamenii disperaţi că cererile lor ca firma americană să oprească lucrările sunt în van. Jandarmii intervin în forţă şi încearcă să-i scoată pe protestatari de pe terenul deţinut de Chevron.
Indiferent de vârstă, protestatarii au fost foarte decişi
Au urmat scene de groază în care ambele tabere au folosit forţa. După o „bătălie" de aproximativ 30 de minute, jandarmii au reuşit să elibereze terenul şi să îi împingă pe protestatari spre ieşirile din localitate.
Zeci de oameni au fost arestaţi, câţiva au avut nevoie de îngrijiri medicale
Momentele încinse au continuat şi atunci când forţele de ordine au început să îi ridice în dube pe o parte dintre protestatari, mulţi dintre ei activişti cu notorietate. Oamenii s-au culcat în faţa dubelor Jandarmeriei, iar incidentele au fost inevitabile.
Un tânăr din Braşov a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acuzând dureri în zona toracică, însă după doar câteva minute a fost externat de medici.
Un alt protestatar a solicitat şi el ajutorul unui echipaj medical, fără a fi, însă, transportat la spital. În total, un număr de 32 de persoane au fost conduse la sediul Poliţiei, iar 15 dintre ele s-au ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi port de armă albă, după ce asupra unui protestatar a fost găsit un cuţit. Mai mult, în urma unor controale în corturile amplasate în "tabăra de rezistenţă", oamenii legii au găsit o cutie cu 20 de obiecte pirotehnice din clasa a treia, cu efect luminos şi zgomotos.
Click! Spune
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 m de localitatea Siliştea şi 950 m de satul Pungeşti.