Salariile românilor se vor prăbuşi în 2018?

Ultima actualizare:

    Toate contribuţiile sociale vor fi suportate de angajat
Toate contribuţiile sociale vor fi suportate de angajat

Guvernul joacă la cacialma siguranţa financiară a românilor. Din ianuarie 2018, salariile angajaţilor din domeniul privat au toate şansele să scadă cu până la 25%, ca urmare a modificării modului de colectare a contribuţiilor sociale. Doar angajaţii din sistemul bugetar vor ieşi pe plus în urma revoluţiei fiscale.

Colectarea deficitară a taxelor şi birocraţia excesivă în procesul de reţinere a contribuţiilor sociale obligatorii i-au determinat pe guvernanţi să schimbe complet regulile începând cu ianuarie 2018. De anul viitor, angajatorii nu vor mai plăti nici un leu la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru salariaţii lor, această sarcină revenindu-le celor din urmă. Măsura, completată cu eliminarea unor taxe şi cu reducerea impozitului pe venit (de la 16% la 10%), va duce, spun guvernanţii, la eliminarea unei poveri financiare de pe umerii angajatorilor şi la creşterea salariilor. În realitate, doar veniturile românilor angajaţi în sistemul de stat vor creşte, însă nu datorită modului de colectare a contribuţiilor. În acelaşi timp, cei care muncesc în sectorul privat se vor confrunta cu o reducere considerabilă a salariilor. Iată de ce! Un român care câştigă acum 2.196 de lei în mână (3.131 lei - salariu mediu brut economie) plăteşte la stat 517 lei lunar contribuţii sociale (16,5%) şi 418 lei lunar impozit pe venit (16%). De la 1 ianuarie 2018, odată cu preluarea tuturor obligaţiilor fiscale, inclusiv cele datorate de angajator, va avea de achitat 1.096 de lei (contribuţii) şi 203,5 lei (impozit venit). După plata tuturor dărilor, va rămâne în mână cu 1.831 de lei, ceea ce înseamnă o reducere a venitului lunar cu 365 de lei (minus 16,62%), spun reprezentanţii Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”. Pentru ca salariatul să nu piardă vreun ban la sfârşit de lună, angajatorul său trebuie să-i majoreze artificial leafa brută cu această diferenţă. Însă, dacă la stat acest lucru poate fi făcut extrem de uşor, în sectorul privat nici o lege care să-l oblige pe patron nu va fi vreodată constituţională. Nici măcar angajaţii din sectorul public nu au motive să aplaude măsurile care vor revoluţiona modul de colectare a contribuţiilor, deoarece salariile lor vor fi majorate artificial, cu procente diferite, ca urmare a promisiunilor din campania electorală. Conform prevederilor Legii salarizării, la o creştere cu 25% a lefurilor brute, majorarea reală a câştigului net nu va fi mai mare de 4,5%.

Impozitul scade, contribuţiile cresc substanţial

simeon stalpnicul png

De anul viitor, statul va elimina patru taxe imputate angajatorului, va reduce nivelul impozitului pe venit, dar va creşte substanţial contribuţiile percepute salariaţilor la fondurile de sănătate (până la 10%) şi pensii (până la 25%). Prin majorarea substanţială a contribuţiilor pentru sănătate şi pensii guvernanţii urmăresc ca salariaţii să beneficieze de mai multe servicii medicale decontate şi de pensii mai mari. Contribuţiile care vor dispărea sunt cele la Fondul de garantare a creanţelor salariale, Fondul pentru şomaj, Fondul de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi de la Fondul pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări. Cota unică de impozit (16%) va fi redusă la 10%, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.

Româncele din nouă judeţe câştigă mai bine decât bărbaţii lor

simeon stalpnicul png

În toate statele Europei, bărbaţii sunt mai bine plătiţi decât femeile. Însă, spre deosebire de alte ţări din spaţiul comunitar, România stă mult mai bine în ceea ce priveşte diferenţa de salarizare. O femeie din România câştigă, în medie, cu circa 8% mai puţin decât un bărbat, însă există şi judeţe unde româncele au venituri medii lunare peste ale bărbaţilor. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut câştigul salarial mediu net lunar al femeilor din Neamţ a fost de 1.617 lei, faţă de 1.542 lei al bărbaţilor. Femeile au fost mai bine plătite şi în Covasna (1.550 de lei/lună), Botoşani (1.585 de lei/lună), Suceava (1.593 de lei/lună), Vaslui (1.656 de lei/lună), Vrancea (1.579 de lei/lună), Mehedinţi (1.638 de lei/lună) şi Caraş-Severin (1.643 de lei/lună). Cea mai mare diferenţă în favoarea bărbaţilor este în judeţul Ilfov (2.545 lei/lună, faţă de 2.160 de lei/lună în cazul femeilor). În Capitală, diferenţa de salarizare între bărbaţi şi femei se încadrează în media naţională de 8%. Conform datelor INS, bărbaţii au avut un salariu mediu net lunar de 2.994 de lei, în vreme ce femeile au câştigat 2.848 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net